bio-forum.pl

Pieczarka okazała?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Pieczarka okazała?

Pod świerkami w piasku. Od miesiąca je obserwuje. Co rusz wyrastają nowe i zatrzymują się w rozwoju z powodu robali:- (

od gru.2003

2. Pieczarka okazała?

od kwi.2006

3. Pieczarka okazała?
31.paź.06 23:51
Marek Zychla "konik_g415"

Agaricus silvaticus? Dobrze byłoby wiedzieć coś o miąższu. Czerwienieje?:-) może A. phaeolepidotus? Ciężko będzie:-

od maj.2003

4. Pieczarka okazała?
2.lis.06 09:25
Anna Kujawa "AniaK"

Przekrój - konieczny i informacja o zmianie barwy (lub nie) miąższu. No i jaka jest duża?

od gru.2003

5. Pieczarka okazała?

Jeśli chodzi o te pieczarki powyżej to po przekrojeniu jest... jeden wielki robal, są wiotkie i zeschłe, nawet ciężko je przekroić:- (Kapelusze od 3-7 cm.

Wczoraj znalazłem bardzo podobne na przystanku w pobliżu cmentarza (śmietnik) drzewa były różne ale i świerki. W poprzednich pieczarkach były wyłącznie świerki. Nie byłem przygotowany w taki dzień na "większe oględziny"

Kapelusze 5 cm.

od maj.2003

6. Pieczarka okazała?
3.lis.06 08:17
Anna Kujawa "AniaK"

No więc, okazała to to nie jest - nie te rozmiary, nie ta konsystencja, nie to siedlisko. Może to być - jak sugeruje Marek - A. silvaticus.

od gru.2003

7. Pieczarka okazała?

Czyli wszystko wskazuje na p. lśniącą-leśną. Udało mi sie pozyskać zdrowy owocnik.

Kapelusz 7 cm.

po przekrojeniu

po 20 minutach

Bardzo słabe przebarwienie. Zapach słaby ale przyjemny. Może jeszcze spód w całości

Czyli jeden grzyb zajął nam dwa lata ale został rozgryziony:-) To jest to same stanowisko zobacz

[bf#22501]

od gru.2003

8. Pieczarka okazała?

Napisałem dwa lata... jeden rok przecież:-)

od maj.2003

9. Pieczarka okazała?
8.lis.06 08:46
Anna Kujawa "AniaK"

Nie został rozgryziony, bo miąższ nie czerwienieje jak ma czerwienieć w przypadku A. silvaticus:- (

To przebarwienie, w "realu" jak wyglądało? - bo na monitorze widzę raczej żółto-brązowe przebarwienie, bez grama czerwieni. Bez mikroskopu się nie obejdzie.

I jeszcze ten podwójny pierścień.

od gru.2003

10. Pieczarka okazała?

Praktycznie przebarwienie było tak minimalne, że trzeba było się dobrze przyjżeć i napewno to nie była czerwień. Jeśli chodzi o pierwsze pieczarki to rosną w mieście (blokowisko-przedszkole) te drugie są "bardziej leśne" też w środowisku ludzkim ale w lesie...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji