a więc z dużą dozą prawdopodobieństwa, na tyle na ile można to okreslić tylko na podstawie zarodników - G. arenosa.
Jesteś w stanie zmikroskopować włoski? Na tej bardzo młodej widać, że żłoski są bardzo małe.... więc by pasowała G. tenuis.
włoski próbowałem mierzyć w tym watku: [bf#25714]
i chyba były za duże na tenuis. moge coś jeszcze ponownie pomierzyć, może w tym tygodniu.
Ale "ta młoda" - to na oko widać, że nie ma włosków, tylko te czarne to będą takie "włoskopodobne wypustki"! Zmikroskopuj ten owocnik - możesz przecież mieć dwie Geopory obok siebie. Zobacz podobieństwo: wwkk.mikologia.pl
wszystko OK, ale ta geopora rosła wsród tych wszytkich innych i była po prostu najmłodsza;wszystkie rosły na obszarze wielkości 2m2; nie ma zresztą szans na identyfikacje eksykatu tej najmłodszej po wysuszeniu. moim zdaniem to wszystko jest jeden gatunek - nigdzie wiecej w tym lesie nigdy nie znalazłem tego gatunku, trudno mi uwierzyć by dwa gatunki rosły na sobie; oczywiście wykluczyć nic nie można - należało by badać osobno kazdy z 20 owocników na zdjęciach...
co sądzisz o tych zdjęciach:
[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 403\ Forbidden]
[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 500\ Can\'t\ connect\ to\ www\. mollisia\. de\: 443\ \ (SSL\ connect\ attempt\ failed\ error\: 0A000410\: SSL\ routines\:\: sslv3\ alert\ handshake\ failure\)]
nawet jeśli tenuis różni się czymś od arenosa w skali makro to chyba potrzebny byłby jakiś superspecjalista od tego gatunku...
No OK, z Andreasem nie będę się sprzeczał. Masz rację - wyglądają jak Twoje.
Dasz mi jeden dojrzały owocnik?
No po to go chcę: D