To w świetle moich ostatnich dociekań, byłbym skłonny stwierdzić, że skoro tak bardzo się rozpadła, to Geopora tenuis (Fuckel) Schumacher.
Jeśli możesz, to wrzucaj ja natychmiast pod mikroskop i porównamy co widzimy, bo ja właśnie TERAZ mikroskopuję moją domniemaną G. tenuis, która miała być dziwną G. arenosa :)
teraz nie dam rady. jutro pod mikroskop.
mam zdjęcia w jednym atlasie i jest też mocno popękana.
widziałem też okazy bardziej płaskie, niepopękane:
---
faktycznie, Geopora tenuis jest podobna
[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 500\ Can\'t\ connect\ to\ www\. cmcarini\. it\: 443\ \ (certificate\ verify\ failed\)]
ale juz tutaj wygląda inaczej:
jakie cech mikro róznią te dwa gatunki?
No ja bym u Ciebie stawiał na G. tenuis.
Włoski max. 250 (-300) µm długości. Zarodniki 20-27 x 12-15 µm. Zewnętrzne komórki excipulum 25-40 µm.
Anamorf, tutaj: bio-forum.pl
jest link to tej Geopora, którą podejrzewam, że jest też G. tenuis.
Z niecierpliwością czekam na Twoje mikroskopowanie.
Tymczasem przenoszę Twój wątek do Asco-kącika :)
Straszliwie długi ten włosek, ale jeden jeszcze nie przesądza. Zarodniki pasują, ale G. tenuis ma KRÓTKIE włoski
Haare maximal 250 (-300) µm lang. Sporen 20-27 x 12-15 µm. Äußerste Zellen des Excipulums 25-40 µm groß:
GEOPORA TENUIS (Fuckel) Schum.
=? Sepultaria veselskyi Svrc. 1981
zobacz do klucza
EUROPÄISCHE GEOPORA-ARTEN
Schlüssel von B. Senn-Irlet
nach den Konzepten von Schumacher und Moreno
aus AMO, Bd. V (1989)
Pomierz jeszcze pozostałe włoski - czy są to włoski, czy bardziej włoskopodobne komórki. Dla potwierdzenia pomierz jeszcze kilka zarodników.
Marku, sprawdzałeś?
tak. nie zdążyłem napisać.
mam zdjęcia worków. zmierzyłem 10 zarodników.
mają rozmiary 12, 6 - 23, 4 x 9 - 15, 3
wiekszość w przedziale 18 - 23, 4 x 13, 5 - 15, 3
były tylko dwa mniejsze 12, 6 x 9, ale były w worku, może niedokładnie zmierzyłem.
zrobiłem też zdjecia włosków, ale mam trudności z ich pomiarem, są za duże na x100, a x40 są nie całe widoczne, w każdym razie maja na pewno powyżej 150 mikrometrów....
acha, ten włos ze zdjęcia, które zamieściłem: tam sa takie, jak "narośla", widoczne gołym okiem tego typu włoski też...
zdjecia wieczorem zamieszczę, teraz się bardzo spieszę, pozdrawiam
(wiadomość edytowana przez anamorf 29. listopada. 2005)
To czekam na fotki i szerokość włosków :)
pozdrawiam
...... acha. A jaka jest wielkośc owocników?
Sp. są za małe jak na G. tenuis - stanowczo. Za to idealnie pasują do G. arenosa (syn. G. arenicola var. arenosa).
Niesamowite, że się tak "na płasko" rozłożyła!!
Rodzaj Geopora nie doczekał się jeszcze dobego opracowania - a co dopiero mówić o monografii. JA na podstawie podanych przez Ciebie mikrocech oznaczyłbym ten gatunek jako G. arenosa (syn. G. arenicola var. arenosa).
Poczekam na Anię i w zalezności co napisze - przeniose lub nie do podkatalogu "oznaczone mikroskopowe".
dzięki!!
Tak, to są worki i zapewne włoski (takie strzępkowate). Jeśli było to "z boku" miseczki to na pwno włoski, jeśli bardziej z dołu to mogą w sumie być strzępki mocujące.... ale wątpię.
W workach widze zarodniki z baaardzo dużą, wypełniająca praktycznie cały zarodnik kroplą. Tak?
Włoski są cienkiutkie, długie, z przegrodami... Czy wyrastały z brązowej "bulwy"? Czy znalazłeś włoski, które posiadałyby inkrustację? Takie, które nie były gładkie? Właściwie pytam z ciekawości, bo raczej nie zmienię już swojego oznaczenia.
włoski są z zewnętrznej strony miseczki w rejonie jej krawędzi a nie z dołu.
co do kropli to tak. ten zarodnik na wcześniejszym zdjęciu był z powierdzchni zewnętrznej owocnika, jego oczko jest mniejsze, ale też duże.
nie zaobserwowałem miejsca wyrastania włosków.
nie widziałem żadnej inkrustacji.
w worku widać nawet te dwa mniejsze zarodniki, o których wspominałem.
Ha :) Racja! Też trafiałem takie worki, że np. 2 zarodkiki sa OK a 6, jakby zeschniętych 0 małe, rokalokowate - martwe - lub baaardzo niewyrośnięte :)
dzięki za obserwacje. Sposób rośnięcia owocnika BARDZO dziwny (ta plaskatość i rozpadanie się) - tak jak powinna mieć G. tenuis a mikrocechy idealne dla G. arenosa :) Ale fajnie :)
pozdrawiam