bio-forum.pl

opienki do spozycia

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. opienki do spozycia
24.wrz.06 19:45
Janusz Tomzik ("tlukharp")

Jak przygotowac opienki by byly mozliwe do spozycia?

od sie.2006

2. opienki do spozycia

Opieńki, dość ciężkostrawne, należy długo gotować (ok. 20 minut). Trzonki raczej się odrzuca, jada się kapelusze i to młode. Po obgotowaniu można z nimi robić wszystko. Według mnie najlepsze są w marynacie.

3. opienki do spozycia
25.wrz.06 12:21
Janusz Tomzik ("tlukharp")

Dzieki za odpowiedz! Chcialem sie upewnic co do czasu gotowania. Slyszalem podobne opinie, ze opienki jak jesc, to tylko marynowane.

od sie.2006

4. opienki do spozycia

A, znam takiego smakosza opieniek, że on i stare, spleśniałe kapelusze zbiera, trzonki też (na suszenie), potem mieli wszystko na drobno po ususzeniu i ma (jak sądzo) sos grzybowy przez cały rok. Może i ma. A ja tam wolę suszone prawdziwki na sos. Zresztą przyżarło tego w tym roku co niemiara:-)

od kwi.2004

5. opienki do spozycia

Ja nie obgotowuję. Duszę normalnie z cebulką i podprawiam śmietaną. Smak wspaniale grzybowy.

od sie.2006

6. opienki do spozycia

Jolu, też tak kiedyś robiłem, ale już nie robię:-) KIEDYŚ ludziska zajadały się olszówkami. Dziś już się nie zajadają. Bo wyszło szydło z wora. Dlatego MIMO WSZYSTKO opieńki dłuuuuugo gotuję, tak na wszelki wypadek.

7. opienki do spozycia
27.wrz.06 14:04
Ewa Skomorowska ("evi")

Po przeczytaniu, że opieńki zawierają toksyny (rozpuszczalne w wodzie) takie jak muchomory zastosowałam się do rad by je moczyć 24 godz.

Chciałam zapytać Was o zdanie... :)

od sie.2002

8. opienki do spozycia
28.wrz.06 10:04
"pimpek"

Nie znam nikogo, kto by je moczył. Za to większość (nie wszyscy!!) obgotowują z odlewaniem wody, tzn. obgotowują-odlewają wodę-obgotowują.

No ale patrz posta Joli przed chwilą :)))))

od sie.2006

9. opienki do spozycia

Ja też tak kiedyś robiłem (o, błoga nieświadomości zagrożeń). Smażyłem jak wszystko, bo nie lubię obgotowywać, odlewać, a potem smażyć. Traci się mnóstwo smaku, a dla mnie grzyb to smak. Co prawda admin, Marek Snowarski, w wątku o kaloryczności grzybów otworzył dyskusję, że niby grzyb to także białka, kalorie i co tam jeszcze, ale nie ma to jak grzyb świeżo wrzucony na patelnie:-) Mimo wszystko opieńki gotuję standardowo 20 minut a potem tylko do marynaty. Jest wiele innych, smacznych grzybków do suszenia i smażenia na bieżąco. A że opieńska jest "miodowa" - to dotyczy wyglądu, nie smaku. W smaku wcale nie jest słodka.

10. opienki do spozycia
16.kwi.08 13:32
Bożena Milejska ("bozena19723")

Ja opieńki gotuję ok. 20-30 min. w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. A potem albo do marynaty octowej lub do pomidorowej ( ta ostatnia jest o wiele lepsza) przepis jest na

[bf#133504]

jezeli w tym roku będą polecam wyprobować mój przepis.

od wrz.2004

11. opienki do spozycia
27.paź.08 20:15
Grzegorz Zynek "zyniu"

Mam pytanko: czy po obgotowaniu opieńki brązowieją? prawie czernieją? Pierwszy raz je gotowałem i żona twierdzi że śmierdziało :) między innymi to takie jak z wątku: [bf#212065]

od lip.2008

12. opienki do spozycia
29.paź.08 08:07
Teresa Filipowiak "tessa"

Brązowieja i czernieją w zależności od wieku grzybka. Co do zapachu przy gotowaniu to rzecz względna, jednemu śmierdzi drugiemu pachnie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji