bio-forum.pl

Nawiązując do (raczej) Czubówki białawej.....

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002
#0

1. Nawiązując do (raczej) Czubówki białawej.....
13.lis.04 11:38
"pimpek"

Będę chciał jeszcze przez chwilę pociągnąć mój stary wątek [bf#1037]

Zapadło, że jest to raczej Leucoagaricus pudicus (Czubówka biaława).

1
2
3

Otóż grzybek wyrósł przed domem ponownie - tylko nieco dalej - na trawniku.

Takie (lepsze chyba niż poprzednio) fotki właśnie przed chwilą zrobiłem. Czy nadal najbliższa jest L. pudicus (Cz. biaława)?.... no bo na przykład tutaj: marn.at jest foto, które ma <b>całkiem inny</i> brzeg kapelusza.

Co o tym sądzicie?

od sie.2002
#0

2. Nawiązując do (raczej) Czubówki białawej.....
13.lis.04 11:48
"pimpek"

... a co do praktycznie identycznej Agaricus arvensis (Pieczarki polowej) - to racja! Grzybek jest praktycznie identyczny, ale kurde blaszki nie ciemnieją ani w starszych owocnikach, ani podczas suszenia!

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Nawiązując do (raczej) Czubówki białawej.....
13.lis.04 11:52
Jarosław Szkodzik ("jarek_szkodzik")

Dobrze byłoby poczekać aż kapelusz zupełnie się rozwinie, ale na 2 zdjęciu też widać delikatnie postrzępiony brzeg kapelusza.

od wrz.2004
#0

4. Nawiązując do (raczej) Czubówki białawej.....

eeeeeeeeeeee...

Jak dla mnie czubówka biaława.

Opis z mojego atlasu się zgadza:

>blaszki wolne, szerokie i gęste

>trzon białawy, pusty w środku

>kapelusz biały, wypukły

>miąższ gruby, biały

>rośnie w trawie

od wrz.2004
#0

5. Nawiązując do (raczej) Czubówki białawej.....

Miąższ pieczarki polowej pachnie anyżem (gorzkimi migdałami? [różnie podają]), przebarwia się na żółtawo.

od wrz.2004
#0

6. Nawiązując do (raczej) Czubówki białawej.....
13.lis.04 12:22
Maciej Malec "maciej_m"

To na pewno nie jest pieczarka polowa (Agaricus arvensis). Polowa ma inny pierścień, pełny trzon i po otarciu przebarwia się na żółto. Ma też gładkie ostrza blaszek. Wygląda na czubówkę.

od kwi.2001
#0

7. Nawiązując do (raczej) Czubówki białawej.....
13.lis.04 13:18
Marek Snowarski "admin"

Tak Piotrku. Czubówka biała.

To co dla mnie w niej charakterystyczne to oczywiście wygląd pieczarki - powierzchnia kapelusza u młodych jest taka charakterystycznie drobno kłaczkowata (widać to na tych fotkach). Blaszki początkowo białawe, potem (ale raczej dopiero przy suszeniu przechodzą w miesnoróżowe - trochę tak jak u pieczarek - z tym że u pieczarek są takie niemal od początku i szybko robią się ciemnobrązowe.

To co łatwo rozstrzyga pieczarka-czubówka, to biały wysyp zarodników u czubówek.

od wrz.2004
#0

8. Nawiązując do (raczej) Czubówki białawej.....
13.lis.04 13:45
Maciej Malec "maciej_m"

A czy ta czubówka jest jadalna?

od wrz.2004
#0

9. Nawiązując do (raczej) Czubówki białawej.....

Tylko raz...

Wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

od sie.2002
#0

10. Nawiązując do (raczej) Czubówki białawej.....
15.lis.04 08:51
"pimpek"

Dziękuję Wam - opisuję w związku z tym znalezisko :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji