a więć trzon żółknie, kapelusz jest suchy i aksamitny. Jednak blaszki są białe i żółtawe - jeden egzemplarz pozostawiłm niech rośnie. Jeśli z wiekiem nie zrobi się purpurowo lub ciemny to nie jest pieczarka.
W ubiegłym roku zbierałem w centrum warszawy i konsumowałem z przyjemnością (pisałem nawet o tym na forum). Mam nadzieję, że i w tym roku wyrosną, niestety na razie brak.
Dla mnie bardzo charakterystyczne jest pęknięcie w środkowej części kapelusza na zdj3 i pofalowane blaszki na zdj6.
(wiadomość edytowana przez nightcomer 17. Czerwiec. 2004)
Znalazłam wczoraj na trawniku w mieście dwie czubówki. Powyższy opis i zdjęcia zgadzają się z tym, co znalazłam, ale pachnie bardzo przyjemnie, tak słodkawo, jak pieczarka. Wysyp biały. Nigdy wcześniej nie zbierałam czubówek. Byłam pewna, że to jakieś małe, białe pierścieniaczki.
suszę to co dzisiaj zebrałem - mogę Ci wysłac żebyś rozwiała moje przeddomowe wątpliwości? Ta wyrosła po drugiej stronie ścieżki na podsypce pod różą, więc to może nie to samo?
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)
⇒ szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji