Byssonectria fusispora według mnie.
Jacku! pewnie masz rację chociaż ja z powodu rozmiarów odrzuciłem ten gatunek.
Na priva jednak dostałem taką samą odpowiedź, z zastrzeżeniem, że nie wykluczone, że te większe moga być innym gatunkiem.
Postaram sie sprawdzić stanowisko za kilka dni i dokładniej pomierzyć oraz sprawdzić co z tego urośnie.
Poprzednim razem nie pomierzyłem owocników a gdy chciałem to zrobić to juz były podsuszone i nie było sensu mierzyć. Ciągle mnie dręczyła myśl, że być może oko mnie zawiodło i faktycznie owocniki mogły byc mniejsze niż podałem. Dziś pomierzyłem natychmiast po przyjeździe do domu,... nie pomyliłem się nawet co do milimetra, większość owocników oscylowała pomiędzy 5 a 6 mm (oczywiście pobierałem te największe)
I teraz mam dylemat, literatura dla tego gatunku określa maksymalny wymiar do 3 mm???
Serdeczne podziękowania!:-))
Dzięki Tobie Puszcza Knyszyńska zyskała jeszcze jeden gatunek:-)
- ale może i jeden straciła, chociaż te wyglądały zupełnie inaczej?
Zgłoszone i potwierdzone.
wątek: [bf#327725]
GREJ: [bf#418322]
A tu ciekawa sprawa z tym wypaleniskiem:
być może tak jak Jacek pisze faktycznie to Anthracobia melaloma, ale w tym roku rosła tam Pyronema domesticum; [bf#877217]
Po makro wygląda na to, że to są dwa inne gatunki. Z tamtego roku jeszcze do Ciebie nie wysłane (albo nie dokonałem odpowiedniej adnotacji - bo i tak czasem mi się zdarza).