bio-forum.pl

Byssonectria fusispora (Berk.) Rogerson et Korf.
było: Aleuria?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2002

1. Byssonectria fusispora (Berk.) Rogerson et Korf.
29. 04. 2004, na piaszczystej glebie i igłach

Może ktoś pomoże rozpoznać ten gatunek.

spores

Tak mniej więcej wyglądały zarodniki:

Grzyb znaleziono w lesie sosnowym w miejscu bardzo słonecznym, na nagiej, piaszczystej glebie wymieszanej z igłami sosnowymi. Zarodniki duże ok. 30/35 um długości. Nie miały siateczki (jak u dzierżki pomarańczowej) Wewnątrz zawsze dwie wyraźne krople tłuszczu i czasami kilka drobniejszych. Zewnętrzna strona miseczki (tarczki) w tym samym kolorze tylko matowa, bardzo drobno gruzełkowata. Trzonu brak.

od maj.2003

2. Byssonectria fusispora (Berk.) Rogerson et Korf.
5.maj.04 08:17
Anna Kujawa "AniaK"

Witaj:-) Jaka jest wielkośc owocników?

od maj.2003

3. Byssonectria fusispora (Berk.) Rogerson et Korf.
5.maj.04 08:21
Anna Kujawa "AniaK"

Oj, nie zauważyłam skali, bo mi wczytało zdjęcie tylko w części:- (( Juz wiem jaka jest wielkość owocników:-)

od kwi.2004

4. Byssonectria fusispora (Berk.) Rogerson et Korf.

To jest chyba za małe na dzieżkę pomarańczową. Ale nic konkretnego nie odpowiem, bo moje "źródło" zostało na tydzień w lesie.

od kwi.2004

5. Byssonectria fusispora (Berk.) Rogerson et Korf.

Cześć! Ciekawy ten twój grzybek. Nie bardzo pasuje do żadnego znanego mi miseczniaka. Masz go może zasuszonego? Pozdrawiam!

od maj.2002

6. Byssonectria fusispora (Berk.) Rogerson et Korf.

Mam zasuszoną grupę ze zdjęcia, a co?

od kwi.2004

7. Byssonectria fusispora (Berk.) Rogerson et Korf.

Może masz ochotę przesłać mi kilka okazów. Była by większa szansa że uda mi się go zidentyfikować. Pozdrawiam

od maj.2003

8. Byssonectria fusispora (Berk.) Rogerson et Korf.
12.maj.04 14:10
Anna Kujawa "AniaK"

Jeśli można to chciałabym też kilka okazów do równoległego oznaczenia:-))

od maj.2002

9. Byssonectria fusispora (Berk.) Rogerson et Korf.

Ani adres znam i jutro postaram się spreparować paczuszkę. Natomiast Tomasza proszę, podaj adres na który mogę wysłać suszki.

Mój mail: darek_karasinski@op.pl[mailto:darek_karasinski@op.pl]

od maj.2002

10. Byssonectria fusispora (Berk.) Rogerson et Korf.

Workowiec został oznaczony jako Byssonectria fusispora (Berk.) Rogerson et Korf. Synonimy: Peziza fusispora Berk., Octospora fusispora (Berk.) Brumm., Inermisia fusispora (Berk.) Rifai, Humaria fusispora (Berk.) Korf & Rogerson., Octospora carbonigena (Berk.) Dennis, Byssonectria terrestris Alb. & Schwein.: Fr.) Pfister., Byssonectria aggregata (Berk. & Broome) Rogerson & Korf

Pozdrowienia i podziękowania dla Ani.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji