bio-forum.pl

Geastrum sp. - czyżby trzy gatunki spotkane jednego dnia?

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #5↓5

od kwi.2004

1. Geastrum sp. - czyżby trzy gatunki spotkane jednego dnia?
1
2

Pierwsze moje oznaczenie to: Geastrum fimbriatum

3

Druga propozycja to: Geastrum rufescens

4

Trzecie moje oznaczenie to: Geastrum triplex

od maj.2003

2. Geastrum sp. - czyżby trzy gatunki spotkane jednego dnia?
3.wrz.06 17:56
Anna Kujawa "AniaK"

Marku, mam tylko jedną wątpliwość (rudawy i potrójny - ok) dotyczącą tego młodego na pierwszym zdjęciu. To może być G. fimbriatum (zresztą często towarzyszy G. triplex, ale może też być młodym, jeszcze nierozwiniętym G. triplex.

od kwi.2004

3. Geastrum sp. - czyżby trzy gatunki spotkane jednego dnia?

Aniu. Ten gwiazdosz z pierwszych dwóch zdjęć rósł w tym samym siedlisku, co gwiazdosz potrójny, ale jakieś 15 m dalej. Zauważyłem tylko jeden owocnik. Jest on znacznie mniejszy i delikatniejszy. Ja tam wrócę w najbliżych dniach dla dalszego przeszperania tego miejsca, bo tam jest dość ciekawie.

Jako ciekawostkę dodam, że te rudawe spotkałem w innym siedlisku z koronowatymi ok. 4 m od siebie.

od kwi.2004

4. Geastrum sp. - czyżby trzy gatunki spotkane jednego dnia?
4

Spotkałem też i takiego, który ma wielkość,- prawie mojej, złożonej w "pazurki" dłoni. Towarzyszył mu podrzybek złotopory. Tu już wymiękam, bo nie wiem co to za "gwiazdor"?.

A to, co widzę teraz na monitorze w drugim planie

robionych przeze mnie zdjęć, - to mnie łamie, że ja tego nie widziałem i należycie nie zagospodarzyłem.

Pimpek. Wybacz ślepemu.: (

Przyznaje się bez bicia.

od maj.2003

5. Geastrum sp. - czyżby trzy gatunki spotkane jednego dnia?
3.wrz.06 20:05
Anna Kujawa "AniaK"

Gwizdosze często rosna w kilkugatunkowych skupieniach. Ten koło podgrzybka to rudawy. Siedzące endoperydium, pewnie uszkodzony perystom bez bruzdowania (nie wiem dlaczego tak łatwo sie u niego uszkadza), rudawe ramiona.

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji