Gruzdy???
Wyciągam ten stary wątek z archiwum
bo zaczyna mnie ten grzybek intrygować!
W innym wątku Piotr Marciniak (piotrek81) napisał:
"Ten biały mleczaj do złudzenia przypomina mi chętnie zbieranego na suwalszczyźnie (sejneńszczyzna) grzyba o nazwie "gruzd". Sam też tam go zbieram ( nie spotkałem się takim gatunkiem nigdzie indziej). Z tego co czytałem mleczaj chrząstka po przekrojeniu wydziela białe, bardzo gorzkie mleko. "Gruzdy" są praktycznie identyczne, nie wydzielają jednak mleka. Ich smak i zapach są bardzo intensywne, grzybowe. Najczęsciej zostaje solony a potem podawany z cebulką i śmietaną. Smak naprawdę bardzo charakterystyczny, przyjemny."
Dzisiaj na innym forum trafiłem na wątek o tym grzybku:
Tam również pojawia się informacja o tym że jadane na suwalszczyźnie gruzdy nie wydzielają mleczka. Czy ktoś ma wiedzę o jaki rodzaj tu chodzi???
w północno-zachodniej Rosji, (okolice Petersburga) solonych mleczajów używa się jako zakąski. Jadłem to to i jakoś mi nie zaszkodziło, być może skutkiem zażycia większej ilości antytoksyny. Jak pamiętam nazywano ten specyfik słowem " gruzdje".
Ponieważ nadrabiam półroczne zaległości w lekturze setek wątków "bio-forum", "grzybiarze. eu" i nie tylko trafiłem na tego problematycznego grzyba (te problematyczne grzyby).
Myślę, że warto tu zacytować wypowiedź Jacka N. z linku powyżej odnoszącego się do długiej dysputy na forum nagrzyby. pl, co by niejako wyklarować całe zamieszanie:
"Wysłany: 2012-09-20, 12: 49
Tu nie chodzi o mikroskop, tylko o to, że nazwą "gruzd" jest nazywane kilka gatunków grzybów. Tak samo jakby ktoś mówił "kozak". Wiedział byś o jakiego koźlarza chodzi?
To co przedstawił Ayrr, jest na tyle wartościowe, pod względem merytorycznym, że można było rozpoznać grzyba jako gołąbka smacznego. Grzyba zbieranego w lasach obok Kaletnika ( na suwalszczyźnie) pod nazwą "gruzd" czy też "gruzda"."