bio-forum.pl

"Gruzdy"

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. "Gruzdy"
29.sie.06 18:31
"Jarosław .Ł" (b/log.)

Proszę o podanie poprawnej polskiej katalogowej nazwy grzybów "gruzdy", nazywanych tak na Mazurach.

od kwi.2004
#0

2. "Gruzdy"

Nie wiem, masz może zdjęcie? Opisz je.

od kwi.2004
#0

3. "Gruzdy"

<- Czy ktoś wie jaki to grzyb o nazwie potocznej Gruzda. Wygląda jak duży biały rydz z kremowymi plamkami na kapeluszu?....

- Sądzę, że mleczaj biel (Lactarius piperatus). U nas niejadalny. W dawnym Związku Radzieckim krojony na grube plasterki, żeby nie wyciekło mleczko i smażony na maśle albo słoninie z cebulą, pieprzem i odrobiną soli. Wówczas piekący smak ponoć zanika.>

To się nazywa skleroza. Było na forum.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. "Gruzdy"
29.sie.06 21:29
"Jarosław .Ł" (b/log.)

Zdjęcia nie posiadam, jest to grzyb cały biały, osiąga dość pokaźne rozmiary, z nieregularnym kapeluszem. Przypomina trochę grzyby z rodzaju "gołąbki". Niektórzy marynują je, są smaczne i chrupiące.

od gru.2005
#0

Próbowałem smażyć plastry mleczaja biela na słonince - rzeczywiście palący smak zanika, da się jeść w niewielkich ilościach, ale pozostaje rodzaj żywicznego, "mleczajowego" posmaku. Może to uchodzi właśnie za główny walor smakowy biela? Jednak bez porównania wolę smażone rydze... Słyszałem też o kiszeniu "gruzdów", też w krajach Europy Wschodniej.

od maj.2003
#0

6. "Gruzdy"
30.sie.06 10:01
Anna Kujawa "AniaK"

Mam jakąś książkę bez okładki i nie mogę dojść kto ją napisał, ale jest tam przepis na mleczaje chrząstki (i wełnianki) kiszone przemysłowym sposobem radzieckim:-)))))

od kwi.2004
#0

7. "Gruzdy"

Daj! Ania! Proszę! Ja jadłam chcrząstkę. Mnie smakuje. w tym roku też zrobię potrawę - tym razem dla rodziny.

od maj.2003
#0

8. "Gruzdy"
31.sie.06 07:47
Anna Kujawa "AniaK"

zeskanuję w wolnej chwili (i przy wolnym dostępie do skanera) kilka interesujących stron i tu zamieszczę:-)

od maj.2007
#0

9. "Gruzdy"

Gruzdy???

Wyciągam ten stary wątek bo zaczyna mnie ten grzybek intrygować!

W innym wątku Piotr Marciniak (piotrek81) napisał:

"Ten biały mleczaj do złudzenia przypomina mi chętnie zbieranego na suwalszczyźnie (sejneńszczyzna) grzyba o nazwie "gruzd". Sam też tam go zbieram ( nie spotkałem się takim gatunkiem nigdzie indziej). Z tego co czytałem mleczaj chrząstka po przekrojeniu wydziela białe, bardzo gorzkie mleko. "Gruzdy" są praktycznie identyczne, nie wydzielają jednak mleka. Ich smak i zapach są bardzo intensywne, grzybowe. Najczęsciej zostaje solony a potem podawany z cebulką i śmietaną. Smak naprawdę bardzo charakterystyczny, przyjemny."

Dzisiaj na innym forum trafiłem na wątek o tym grzybku:

Tam również pojawia się informacja o tym że jadane na suwalszczyźnie gruzdy nie wydzielają mleczka. Czy ktoś ma wiedzę o jaki rodzaj tu chodzi???

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji