bio-forum.pl

Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004
#0

1. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

Śniadanie wspaniałe. Jeszcze dzis będzie zupa z tych grzybków. Przy okazji: Rhodocybe gemina jest smaczna usmażona w talarkach na lekko rumiano. :)

Voila:

od paź.2005
#0

2. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

Z leksza skromny opis:- (

No to pytamy:

- smażony na maśle?

- kiedy solony, przed czy po usmażeniu?

- czy grzybki te doprawiasz czymś? Piszę, bo w atlasie jest wzmianka o ziemistym jego smaku w okresie deszczowym ( taki właśnie jest).

- czy można go dać do panierki jak schabowego ( analogicznie jak kania)?

- czy może być przechowywany w surowym stanie w lodówce kilka dni ( w oczekiwaniu na gości, którzy chcieliby spróbować nowości)?

- czy są robaczywe ( przyznam, że tak dokładnie im się nie przyglądałem) i czy robaczki ( dziureczki) są widoczne jak u typowych grzybów?

- jak usmażyć te, które jeszcze się nie rozwinęły ( nie mają parasoli a kształt mają jak złożona parasolka:-))

- czy tylko i wyłącznie czerwonawy ma w miąższu odcień różowawy?

od kwi.2004
#0

3. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

- Na margarynie - nie pali się tak

- Przed, po umyciu i obraniu skórki, troszkę stoją

- Nie doprawiam, nie czułam żadnej ziemistości, takie słodkawe - mnie odpowiada

- Podobno tak, ale ja czytałam, że nie mogą być surowe ( jak np. niektóre borowiki), a w panierce mogą się nie dosmażyć; dlatego smażę dłużej w tym soku z grzyba, który się wytwarza; aż do rumianości z obu stron.

- Przechowywałam 2 dni w lodówce

- Tak, ale często się zdarza, że dziurki są tylko w samym środku trzonu, który łączy się z kapeluszem, dalej kapelusz jest zdrowy - tak co drugi mniej więcej. Dziureczki-robaczywki są czerwone

- Rozciąć na pół i przydusić widelcem w trakcie smażenia

- Tak... innych nie smażyłam, ale ta czerwoność jest bardzo charakterystyczna. Nie sposób pomylić!

Rysiu, jak nazbierasz - zadzwoń 235 01 42. Przyjdź, pokaż, będziesz pewny. Byle nie w sobotę i niedzielę.

od sie.2005
#0

4. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

[bf#49434] to moje okazy włącznie z już usmażonymi. Ja przed smażeniem je obgotowałam w lekko osolonej wodzie (wg zalecenia na stronie Zenita), przez co nie musiałam juz ich solić. Opanierowałam, jak schabowe, usmażyłam na margarynie. W smaku przypomina pangę lub solę. Konsystencja też taka 'rybna' biała i smaczna. Zdaniem mojego męża najlepsza w klapsznicie, czyli w chlebie :)

A tak przy okazji link do strony z przepisami

kki.pl

Przepraszam, że to od konkurencji. Wszelką odpowiedzialność za ten występek przyjmę z pokorą:]

od sie.2002
#0

5. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!
30.sie.06 23:37
"pimpek"

Zarówno strony Zenita, jak i mądrości Tadeusza są kopalnią ogromnej ilości wiedzy i nowinek - więc nikt się nie gniewa! :)

od maj.2003
#0

6. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!
31.sie.06 07:58
Anna Kujawa "AniaK"

Joasiu, to nie konkurencja - to bogate, alternatywne źródło wiedzy grzybowej. Im lepsza i częstsza będzie wymiana tej wiedzy pomiędzy tymi dwoma wiodącycmi "ośrodkami" - tym lepiej dla nas wszystkich.:-))

od paź.2005
#0

7. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

Dziękuję za odpowiedź. Dziękuję za wszelkie wypowiedzi, rady i sposoby:-)

Jesteście wspaniali. Telefon zapisałem do mojej listy. Tylko teraz czy się odważę na te grzybki?:-0

od paź.2005
#0

8. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

Jolu - mój numer:

509 933 435

od paź.2005
#0

9. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

Po pierwszej próbie konsumpcji muchomora w formie smażonej wydaję się być żywy. Po wątkach z muchomorem przewija sie też temat zupy, ale nie znalazlem przepisu. Mogę prosić?

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

10. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!
4.wrz.06 09:44
"Tomek Janiszewski" (b/log.)

> Na margarynie - nie pali się tak

Nie polecałbym margaryny do smażenia (chyba że jajecznicy z kurkami). W mniejszym stopniu niż masło, ale także przypala się, zawiera bowiem wodę która hydrolizuje tłuszcz. Najodpowiedniejsze do smażenia są 100% tłuszcze stałe: "Planta" lub znacznie tańszy "Bartek", lub smalec (ten ostatni dla nie-jaroszy). Można też smażyć na oleju (raczej rzepakowym lub oliwie niż sojowym czy słonecznikowym).

> Przed, po umyciu i obraniu skórki

Smażę wraz ze skórką (i kropkami;-))

> czytałam, że nie mogą być surowe ( jak np.

> niektóre borowiki), a w panierce mogą się nie

> dosmażyć

Toteż po tym jak staną się rumiane, zmniejszam ogień i nakrywam patelnię - wtedy nagrzewają się równomiernie, jak podczas gotowania lub duszenia.

> Przechowywałam 2 dni w lodówce

Potwierdzam swoją osobą - wczoraj zjadłem 2 muchomory zebrane dzień wcześniej w warszawskiej dzielnicy Wesoła. Nie zaszkodziły choć leżały w lodówce. Dziś zjem muchomory nazbierane wczoraj w Lasach Chojnowskich.

Pozdrawiam

Tomek Janiszewski

od kwi.2004
#0

11. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

Planta mi nie odpowiada. Teraz już używam olej - jest prawie bezwonny. I ładnie się smaży.

Na smalcu? Tylko ucha bzowe kiedyś, no i jedną z wersji chrząstki, czy biela.

od paź.2005
#0

12. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

Muchomorek ten jest już w moim spisie. Bardzo smaczny i raczej jak w lesie go spotykam i nie jest z lokatorem w kapeluszu, to zabieram. Muchomora przygotowuję jak kanię. W panierce ( jajko solone roztrzepane widelcem + bułka tarta) na oleju i pod przykryciem - rumienie na jasny brązik:-)

Ktoś, kto stawiał pierwsze kroki kulinarne, napisał mi, że jak do tego jajka wsypał bułkę tartą, to nie mógł już obtoczyć w tym muchomorka.

Dla tych początkujacych:

na osobnym talerzu jajko z solą - rozbełtane widelcem, na drugim talerzu bułka tarta. Grzybka najpierw do jajka a potem obkleić go bułka tartą, wkładając namoczonego jajkiem grzybka do talerza z bułką tartą.

Info bardziej dla zaawansowanych:

do jajka dodaje się troche oleju - panierka lepiej trzyma na grzybku:-)

od kwi.2004
#0

13. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

Rysiu - zrób sobie kartoflankę z nim. Pyszności po prostu! Delicja!

od wrz.2008
#0

14. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!
8.sty.10 21:33
"chrisfir"

Jolu Leszek Chwaliński ( ho ho ho dawno temu prosił o przepis na zupe z muchomora)

może bym cię grzecznie poprosiło o dopisanie przepisu

na rewlacyjna kartoflanke do mojego wątku o zupach

Znajdziesz go <w>

co ty nato?

może byc bez zdjęc

ale jak jakies znajdziesz to tez pieknie

od paź.2005
#0

15. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

Dawno tutaj nie zagladałem:- (

Jolka pisze o kartoflance - pewno wzystko byłoby super, ale dla mnie ten kotler schabowy z muchomora jet zbyt smaczny, aby grzybka tego potraktować wodą w zupie.

Gdzieś tam czytałem o zastosowaniu tego kotleta w bułce czy klapsznicie ( dwie kromki w środku dodatek - sznita ( kromka), klap - złożone razem:-)

Nawet ta bułka z muchomorkiem dostała tutaj juz nazwę: AMANITABURGER.

Tak sobie pomyślałem - dlaczego by nie? Bułeczka, liście sałatki, amanitakotlet, plasterek pomidorka, trzy plastry ogórka konserwowego, dip majonezowo-ketchupowy z dodatkiem czosnku, ładnie nakryć drugim lisciem sałaty i zamknąć burgera. Obiecuję, że jak tylko trafi mi się czerwonawy/czerwonawe to zrobię fotoprzepis:-)

od wrz.2008
#0

16. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!
20.sie.10 05:06
"chrisfir"

przygotowałem sobie poraz pierwszy muchomora czrewonawaego

ze jest jadalny wiem już od kilku lat, ale nie chciałem sie pomylic

te znalezione wzcoraj były wyjątkowo ładne zdrowe i w ogóle super

zdobyłem sie na oryginalnośc i zdobiłem je...

za pomoca parowaru

fotorelacja później

oczywiście jesli nie było pomyłki i parowar wystarczajaco termicznie obrobił gzrybka, ale chyba 20 min wystarczyło

w kazdym razie tak przygotowane chyba moga sie nadawać do

Muchomorburgera

do sałatki pewnie też :)

Rysiek

czekam na Twojego Amanitaburgera

od kwi.2004
#0

17. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

Fotorelacji nie będzie.

Bardzo smaczne są muchomory czerwonawe posolone, posypane czosnkiem (ja z lenistwa używam granulowany) i usmażone porządnie na masełku.

Szukałam jakiejś możliwości, żeby Pan Kozak je chciał jeść, bo w normalnej postaci mu nie podchodzą. Wręcz ich nie lubi.

No i po zebraniu tych 112 dorodnych i zdrowiutkich niedawno temu - udusiłam je - będę robić z nich flaki. Pewnie w piatek. Dam znać, jak wyszło

od wrz.2008
#0

18. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!
30.sie.10 19:01
"chrisfir"

może byc bez fotorelacji

ale przepis na flaki daj do watku zupy proszę

Bardzo liczę na ten wpis

od lip.2008
#0

19. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

W ostatnią niedzielę też znalazłam sporo muchomorów czerwonawych, o dziwo z niezasiedlonymi kapeluszami. Obtoczyłam w jajku i bułce tartej, ale smażyłam na oleju, bo masło szybko się pali. Pychaaaa. Część poszła na kolację, a reszta do słoika w zalewę octową. Jestem bardzo ciekawa smaku. Było też wyjątkowo sporo gołąbków, jeden bardzo duży zielonawy poszedł na patelnię bez panierki tylko z przyprawami. Przepychaaaa.

od wrz.2008
#0

20. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!
2.wrz.10 00:23
"chrisfir"

Tereska

mi tez sie trafił ładny gołab z tych zielonych

taki spod grabów twardy i zwarty

na surowo mozna konsumować- pyyycha

A muchomory mam w oryginalnej włoskiej robocie czyli w oleju

wezme na zlot

a jestem ciekaw tych twoich w zalewie oct.

Przywieź na zlot, prosze...

po dobroci, bo jak nie tooooo... Cie w Rawiczu nawiedzę;)

zawłaszcza jak sie dowiem ze złapałaś też jakąś świeżą rybkę;)

od lip.2008
#0

21. Muchomor czerwonawy na patelni rullez!

Nie wiem czy do zlotu przetrwają, bo ich nie zagotowałam w słoiku ze strachu, że się rozciapciają. Może bliżej zlotu uda się znależć i zrobić świeże. Na rybach z braku czasu nie byłam niestety od dawna: o (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji