bio-forum.pl

negatyw na betonie

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2001

1. negatyw na betonie
24.lip.06 21:35
Marek Snowarski "admin"
3-9452

Przeglądając murek, zanim popatrzyłem przez lupkę brałem je za ślady na betonie pozostawione przez obumarłe plechy rzekomych Lecanora muralis z wątku: [bf#44625]

fot. 3-9452

3-9449

Oglądane w powiększeniu zdają się żywymi, innymi porostami.

fot. 3-9449 (długość podstawy zdjęcia 23mm)

3-9455

Dla nieobeznego z porostami stanowi duży problem stwierdzenie czy poszczególne plechy ton różne gatunki, czy ten sam.

Czy to w lewym dolnym rogu zdjęcia 9452 to młoda, płonna plecha tego co powyżej?

fot. 3-9455 (długość podstawy zdjęcia 23mm)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. negatyw na betonie
25.lip.06 11:19
Sylwia Winiarska ("alfa")

Na pierwszy rzut oka wygląda jak kamusznik właściwy (Porpidia crustulata), ale z porostami to nigdy nic nie wiadomo...

od paź.2005

3. negatyw na betonie

Na pierwszym zdjęciu - amylka znaczona (Lecidella stigmatea) tak sądzę

Na drugim wygląda mi na coś z rodzaju Aspicilia być może Aspicilia calcarea

Ale to tylko moje gdybanie:-)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. negatyw na betonie
26.lip.06 12:04
Sylwia Winiarska ("alfa")

Amyłka mogłaby być, ale czytam, że ona raczej preferuje mieszkać na korze drzew. Trzeba by tego porosta potraktować podchlorynem wapnia - amyłka będzie pomarańczowa, a kamusznik nie daje reakcji barwnej.

od wrz.2005

5. negatyw na betonie

Marku, bez mikroskopu ani rusz - nawet do rodzaju "się nie da" na 100%. Jak się domyślam fotkujesz w Bieszczadach - tam nawet na betonie czasem takie dziwy rosną że ho ho.

od mar.2006

6. negatyw na betonie

a to są peritecja czy apotecja? jeśli peritecja to może być to rodzaj Verrucaria. Jeśli apotecja to na pewno nie Porpidia. Trzeba ciachać owocniki.

od kwi.2001

7. negatyw na betonie
28.lip.06 21:28
Marek Snowarski "admin"

Dzięki za rozpoznania, hipotezy lub wskazówki. Fajnie że się pojawiłeś Michale.

3-9574

Będę ciachał jak nadarzy się ku temu okazja.

jeszcze jedna fotka, w większym powiększeniu

fot. 3-9574, podstawa ok. 8 mm

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji