Przeglądam z lupką wszelkie betonowe powierzchnie w ośrodku wczasowym i całkiem ciekawy świat w powiększeniu się ukazuje.
Między innymi taki dwie kategorie porostów.
1. brązowe mieseczki z białą obwódką, plechy się nie dopatrzyłem, są praktycznie na każdej betonowej powierzchni, czy to pojedynczo, czasem w skupieniach
2. żółte drobne miseczki (prawie bez plechy?) te nieco mniej wszędobylskie i zwykle w skupieniach
fot. 3-9446, podstawa fotografii to ok. 23mm
Co to może być i jak podejść do oznaczania czegoś takiego?
Podobne owocniki do tych brązowych miseczek ma coś podobnego do rzekomego Lecanora muralis z jednego z wcześniejszych wątków.
fot. 3-9432
Lecanora muralis o którym wspominasz pokazywany był w wątku:
Bardzo pomocna do oznaczania porostów jest ta galeria.
Na temat porostów nie wiem za dużo, ale kiedyś używałem tego klucza do porostów na liściach: uni-bayreuth.de - jest nieziemsko rewelacyjny i skupiony na grzybowych owocnikach porostów oczywiście.
Takich online kluczy jest dostępnych trochę: bgbm.org - na pewno Ci się spodoba a i niewykluczone że całkiem pokochasz ten mały świat: D
pimpek... nie wiem, czy pamiętasz, ale mój start na forum zaczął się od Xantoria polycarpa. Ten bajecznie kolorowy miniaturowy świat od dawna mnie fascynuje i chociaż wiedzę na ich temat mam niewielką, to mi nie przeszkadza podziwiać te organizmy. Dobrze się stało że temat porostów zainteresował w szczególniejszy sposób Marka, a za nowe linki gorące podziękowania - włączam je do swoich ulubionych...
A ten na pierwszym zdjęciu - żółty - to nie jest jakiś liszajecznik, np. złocisty? (Candelariella aurella)
Sylwia, dzięki za wszelkie spostrzeżenia, w tym i innych wątkach.
Nie mam teraz mikroskopu pod ręka, a rodzaj dostępu do internetu nie pozwala na normalne przeglądanie obrazkowych zasobów inetu.
Mam ze sobą duży klucz Tobolewskiego tak że postudiuje teoretycznie kierując się twoimi sugestiami. No i przepatrzę jeszcze raz azbestowy daszek i okoliczne pnie w poszukiwaniu porostów.
:) po części
grzybów też trochę pofotografowałem, ale przy obecnej pogodzie z dużych to albo twarde albo "farby" na spodniej stronie kłód i gałęzi
ale w ostatnich dniach raczej poruszałem się "po powierzchni" (grzyby znajdowałem na dnie głębokiego parowu przy ośrodku)
w grzyby. pl jest miejsce na śluzowce i porosty,
od wersji sierpniowej będzie nieco bardziej zaakcentowane i w najbliższych miesiącach pojawi się kilka-kilkanaście stron o tych grupach
interesują one mnie od dawna ale jak dotąd w moich działaniach więcej jest teorii, względnie gromadzenia przy okazjach materiału foto i zielnikowego
grzyby mają wyższy priorytet w moich działaniach
Witam. Trochę czasu się nie odzywałem od mojego pierwszego pojawienia się na tym forum, ale musiałem skończyć pisać pracę. Teraz mam wakacje więc od razu odpowiadam: pierwszy gatunek to Lecanora dispersa - zwykle są same apotecia bez plechy (betony, wapienie) drugi to rzeczywiście Candelariella aurella też czesto rosnaca na betonach. Oba gatunki są apofitami.