bio-forum.pl

cytrynowo-żółty, okłaczony

bez logowania - można przeglądać

od mar.2006

1. cytrynowo-żółty, okłaczony
sl1
sl2
sl3

Znaleziony dzisiaj pod dębami. Zebrałem razem z podłożem, w lesie, początkowo był wypełniony galaretką (żółto-przeźroczystą), po przyniesieniu do domu (po ok. 5 godzinach) wypełniony czarną masą. Czy to w ogóle jest śluzowiec? (początkowo myślałem że to galas)

od wrz.2005

2. cytrynowo-żółty, okłaczony

Jak najbardziej śluzowiec - Fuligo septica czyli wykwit zmienny.

od mar.2006

3. cytrynowo-żółty, okłaczony

Dziękuję, Aniu. Swoją drogą, rzadko zdarza się spotkać w naszym klimacie jakąkolwiek formę życia o tak jaskrawym kolorze. Ten śluzowiec jest wyjątkowo piękny. Pozdrawiam.

od wrz.2005

4. cytrynowo-żółty, okłaczony

Michał, poogladaj sobie inne wątki o śluzowcach, a zobaczysz, jakie inne gatunki mają kolory i formy - wszystkie są wyjątkowo piękne:-)

od mar.2006

5. cytrynowo-żółty, okłaczony

Zgadzam się. Obserwuję ten dział forum od jakiegoś czasu i rzeczywiście, śluzowce mają formy jak z innego świata. Jak znalazłem okaz z wątku:

[bf#34601]

to siedziałem w lesie i gapiłem się na niego dobre kilkanaście minut:-)

od wrz.2005

6. cytrynowo-żółty, okłaczony

:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji