bio-forum.pl

Potężne trzony !

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. Potężne trzony !
bc
bc2

Cóż to za okaz?

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Potężne trzony !
12.paź.04 23:02
Tomasz Kowalski ("figo")

Gąsówka szarofioletowa?

od wrz.2004

3. Potężne trzony !
12.paź.04 23:09
Maciej Malec "maciej_m"

Czyżby jej łacińska nazwa brzmiała Lepista luscina?

od lip.2004

4. Potężne trzony !

Ja bym stawiał na młoddą G. nagą (Lepista nuda)?

Jedynie niepokoją mnie jasne blaszki, choć u młodych być może nie stanowi to problemu?

Jeszcze ta biała grzybnia u podstawy trzonu?

Ew. G. brudna (Lepista sordida)???

Jednak dam sobie na dziś już spokój, bo zaczyna mi się w głowie robić "groch z kapustą":- (

G. szarofioletowa to Lepista glaucocana.

od lip.2004

5. Potężne trzony !

A może i Gąsówka szarofioletowa?

Mam już DOŚĆ, DOŚĆ, DOŚĆ

od kwi.2004

6. Potężne trzony !
13.paź.04 13:29
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Na pewno nie gąsówka naga. Jest absolutnie niepodobna. Gąsówka naga nie ma takiej ziarnistości na kapeluszu. Nie ten odcień, nie ta konsystencja. Nie taki trzon. Ten grzyb wygląda na bardzo chropowaty i kruchy. Podejrzewam też, że nie jest to gąsówka dwubarwna. Gąsówka mglista też nie. Może to w ogóle nie być gąsówka.

od lip.2004

7. Potężne trzony !

Faktycznie z tą nagą "palnąłem jak łysy grzywą o beton":- (

Na usprawiedliwienie mogę dodać, że już ledwo siedziałem przy komputerze:- (

Morał: "Lepiej się wcale nie odzywać, niż odzywać się tak głupio" jak tom ja uczynił:- (( (

od kwi.2004

8. Potężne trzony !
13.paź.04 13:47
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Och, proszę, nie żartuj tak! Przecież wszyscy czasami piszemy głupoty! O to chodzi! Ja też czasem myślę: a może by nie robić z siebie głupa? Potem jednak myślę, że przecież to forum po to jest, żeby gadać i się uczyć na błędach i nie- swoich i cudzych. :)

od lip.2004

9. Potężne trzony !

:-) Oooo!!! Już mi znacznie lżej na duszy:-)

Jolu, dzięki za duchowe wsparcie:-)

Tym bardziej, że wracając z córą z przedszkola zaszliśmy do małego lasku i "przytachaliśmy" reklamówkę przepięknych i zdrowych jak koń gąsówek mglistych ( w lasku zostało jeszcze z pięć razy tyle).

Ponieważ wcześniej używałem je w niewielkich ilościach jako dodatek do mieszanek nie chciałem wszystkich wykosić, bo nie wiem jakie będą ich walory smakowe w opcji solo.

Z pewnością część pójdzie w słoiczki, bo są tak jędrne i sprężyste, że aż się same o to proszą:-)

Mimo, że u Marka w CD atlasie jest ... zapach wyraźny, bardzo charakterystyczny, niezbyt miły (kwaskowaty, mączno-zjełczały)., gdy wsadzam nos w tą reklamówkę, to jest on intensywny i charakterystyczny, jednak dodatkowo (dla mnie) pociągająco-inspirujący, zachęcający do kulinarnych doświadczeń:-) - moja ocena może się mijać z prawdą bo ciągle mam silny katar:- (

od kwi.2004

10. Potężne trzony !
13.paź.04 19:47
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Jesteś świadom tego, że gąsówka mglista może wywołać sensacje żołądkowe u wrażliwych osób? Ja tego nie przerabiałam, ale tak jest w literaturze. Poczekaj może, co powiedzą inni...

od maj.2003

11. Potężne trzony !
14.paź.04 12:42
Anna Kujawa "AniaK"

Tez nie jadłam, bo zapach był dla mnie "niedoprzejścia". Literatura rzecze, żeby uważać na możliwość pomyłki z wieruszką zatokowatą (sypie zarodnikami na różowo) i że młode owocniki mają szczególną tendencję do powodowania zaburzeń żołądkowych. No i piszą jeszcze, że należy obgotować i odlać wodę, ale nie znalazłam jakiegoś jasnego wytłumaczenia jaka to substancja powinna byc wylana z wodą. A i piszą jeszcze, że gąsówki mgliste są dobre marynowane.

Marku, a ten kapelusz grzybków na zdjęciu to był taki fioletowawy jak widać na ekranie czy tylko szary??

od lip.2004

12. Potężne trzony !

Pierwsze praktyczne informacje o walorach i "niewalorach" gąsówki mglistej w wątku

[bf#3938]

od maj.2003

13. Potężne trzony !
14.paź.04 13:52
Anna Kujawa "AniaK"

Widziałam:-) Ciekawe czy Ci będą smakować te marynowane?

od kwi.2004

14. Potężne trzony !

Ja bym jednak skłonił się ku Tricholoma. Popatrzcie na tą wyrażnie odgraniczoną białą strefe w górze trzonaA co do fioletu to chyba jestem daltonistą bo nie za bardzo je widze :)

od kwi.2004

15. Potężne trzony !
21.paź.04 12:53
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Czy ta biała strefa w górze trzonu to jakaś cecha charakterystyczna dla Tricholoma? Nigdy nie zwracałam na to uwagi. Raczej blaszki i konsystencja.

od kwi.2004

16. Potężne trzony !

Niektóre gatunki gąsek, szczególnie z tych o brązowych kapeluszach mają wyrażną strefe w szczycie trzona, która pomaga w identyfikacji gatunku

od kwi.2001

17. Potężne trzony !

Reaktywacja.

Z rozmów poza forum pojawiła się hipoteza gąski olgrzymiej (Tricholoma colossus).

Hm?

od kwi.2001

18. Potężne trzony !
1
2
3

Tu jeszcze trzy fotografie Marka Kozłowskiego:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji