bio-forum.pl

Różowe - na mchu, a mech na pniu :)

bez logowania - można przeglądać

od maj.2006

1. Różowe - na mchu, a mech na pniu :)
rulik groniasty
rulik groniasty

Trudno jest mi określić, czy to w ogóle śluzowiec.

Trudno mi określić co to w ogóle jest.

Wiem tylko tyle, że mam fragment tego czegoś w pudełku :)

(wiadomość edytowana przez piotrekchacha 29. maja. 2006)

od wrz.2005

2. Różowe - na mchu, a mech na pniu :)

Mnie też trudno określić. Może to być śluzowiec, ale w stadium śluźni, która formuje się w zarodnie i coś jej w tym przeszkodzilo. I tak w tym stadium - nieoznaczalne.

od maj.2006

3. Różowe - na mchu, a mech na pniu :)

Byłem tam kilka dni później i jedyne co się zmieniło, to tylko tyle, że zrobiło się trochę twardsze, więc rzeczywiście coś musiało temu przeszkodzić.

od kwi.2006

4. Różowe - na mchu, a mech na pniu :)
1
2
3
4

Znalazłem dziś coś podobnego i obok postać nieuszkodzoną. W pobliżu były też podobne kuliste twory koloru brązowego. Może to coś pomoże?

od gru.2003

5. Różowe - na mchu, a mech na pniu :)

Rulik groniasty.

od lis.2005

6. Różowe - na mchu, a mech na pniu :)
28.maj.06 14:11
Marek Ciszewski "grant"

Porównaj z tymi:

[bf#35603]

od maj.2006

7. Różowe - na mchu, a mech na pniu :)

Hm... spotykałem w pobliżu rulika groniastego, a przynajmniej coś co go przypominało. Jednakże zauważyłem dosyć ciekawą zależność - rulik groniasty był tam, gdzie były sosny pospolite. Owocostany rulika widywałem na pniakach, gałęziach tylko i wyłącznie sosny. Ogromne obszary leśne, z czego np. na Jaworzynie Krynickiej jest 80 - 90% buczyny, a tylko niewielkie fragmenty tzw. przedplonu z sosną i ewentualnie modrzewiem. To właśnie tam natrafiałem na rulika. Okaz na zdj powyżej był na pniaku bukowym i pomyślałem sobie, że być może dlatego miał problemy z uformowaniem się??

Może taka zależność jest już zauważona wcześniej? Czy ktoś coś o tym wie?

Pozdrawiam wszystkich śluzomanów :)))

(wiadomość edytowana przez piotrekchacha 28. maja. 2006)

od maj.2006

8. Różowe - na mchu, a mech na pniu :)
Rulik groniasty
Rulik groniasty

A to zdjęcia rulika, którego tam znalazłem

od wrz.2005

9. Różowe - na mchu, a mech na pniu :)

Rulik groniasty nie jest przywiazany do rodzaju drewna. Wystepuje zarowno na lisciastym jak i na iglastym.

od maj.2006

10. Różowe - na mchu, a mech na pniu :)

No cóż, widocznie to tylko przypadek

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji