bio-forum.pl

Licogala epidendrum nareszcie trafiony

bez logowania - można przeglądać

od lis.2005

1. Licogala epidendrum nareszcie trafiony
20.maj.06 21:01
Marek Ciszewski "grant"

W samo południe, gdy czas już było wracać do domu nieoczekiwanie jest i to cztery stanowiska w kilkunastometrowych odległościach. Stary las mieszany z przewagą świerka, jodły, brzozy, sosny, dębu, grabu, buka i wielu innych, których nie identyfikowałem. Gleba wysoko próchnicza, wiele drzew powalonych. W pobliżu jakiś naturalny ciek wodny zakończony niewielkim stawem, jakieś 50m2. Teren z lekka podmokły, bo kilkaset metrów dalej dość duży obszar bagnisty.

Lycogala

Stanowisko pierwsze:

Lycogala

\

Lycogala

\

Lycogala

\

Lycogala

\

Lycogala

\

Lycogala

\

\

Lycogala

Drugie stanowisko w 10 min. później odkryte przez mojego towarzysza wyprawy. To był jego debiut, był dobrze przygotowany do wyprawy i wiedział czego będziemy szukać... Będziemy mieli nowego zapaleńca.

Lycogala

\

Lycogala

\

Lycogala

\

Lycogala

\

\

Tu na ostatnich dwóch zdjęciach widać, że już wcześniej były tu jakieś wysiewy. Te czarne zostały pobrane. Pozostałe muszą jeszcze dojrzewać.

Lycogala

Trzecie stanowisko:

Lycogala

\

Lycogala

\

Lycogala

\

\

Lycogala

Czwarte stanowisko: tutaj kilka pojedynczych nie rosło na pniu, ale na mocno rozłożonych częściach roślin na ziemi:

\

Miejsce znaleziska znane mi jest od lat z uwagi na rozmaitość grzybów konsumpcyjnych wysokiego szczebla. Jednak Lycogala spotkałem tu poraz pierwszy. Chyba jeszcze wiele jest tu niespodzianek, więc trzeba tu częściej bywać.

od lis.2005

2. Licogala epidendrum nareszcie trafiony
25.maj.06 15:22
Marek Ciszewski "grant"
Lycogala - środowisko

Wczoraj natrafiłem na kolejne, piąte stanowisko Lycogala. Chyba mu odpowiada to środowisko, bo wszystkie znajdują się na obszarze ok 150m2. Dość zwarty las z nielicznymi polankami, jak ta na zdjęciu

Lycogala

\

Lycogala

\

Lycogala

\

\

Lycogala

Kilka z nich wybrało sobie miejsce bezpośrednio na ziemi:

Lycogala

\

A tak wyglądały wczoraj te ze stanowiska pierwszego:

Lycogala

.

od wrz.2005

3. Licogala epidendrum nareszcie trafiony

"Te czarne" to na pewno nie jest dojrzały rulik. To wygląda raczej na grzyba (Exidia?). Najstarsze stadium rulika masz na ostatnim zdjęciu, choć i tak nie jest on tu chyba jeszcze w pełni dojrzały.

od lis.2005

4. Licogala epidendrum nareszcie trafiony
Lycogala

Kolejnego Lycogala spotkałem wczoraj na trasie mojej wyprawy do rosiczek w Puszczy Spalskiej. Rósł na pruchniejącym pniu dębu nad brzegiem jednego ze stawów które mijałem

\

Lycogala

.

od wrz.2005

5. Licogala epidendrum nareszcie trafiony

Rulik groniasty jest najpospolitszym sluzowcem, wiec spotykac go bedziesz do jesieni wiele razy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji