bio-forum.pl

Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające

bez logowania - można przeglądać
GRej178016

od sty.2007

1. Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające

Dziś nad Wartą, która w tym miejscu jeszcze niedawno musiała wylać, bo wszystko w otoczeniu na to wskazywało. Stan rzeki nadal podwyższony. Rośnie tam dąb, wiąz.

substrat z grzybkami
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki

Grzybki w po jednej parze na dwóch uschłych, przewróconych pniach drzew liściastych, których nawet do rodzaju nie podam, bo okorowane i omszałe. Po średnicy pnia można by przypuszczać, ze raczej wiąz, niż dąb, pnie tamtejszych dębów są dużo, dużo grubsze.

od paź.2007

2. Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające

Może młode Lentinus cyathiformis?

od sty.2007

3. Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające

Może pomocne będzie, jak poszukam zeszłoroczne, nie wstawiane jeszcze na forum foty grzybka z tego samego miejsca, który po rozmiarach sadząc był dojrzalszy (większy ze 3-4 razy od dzisiejszych) i wówczas też zwrócił moją uwagę takimi raczej żyłkami niż blaszkami:-) Do drugiej pary moich grzybków też mogę próbować dotrzeć, o ile woda na Warcie będzie opadać, a nie przypadkiem przybywać:-)

od sty.2007

4. Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające

Poszukałam, oto foty z 17 czerwca 2009 r. Ten sam posusz (jak to fajnie móc obserwować ten sam posusz rok po roku:-)))) i grzybki, które zastałam wówczas większe i dojrzalsze. Kapelusze są wywinięte, blaszki/żyłki są ząbkowane, grzybki były skórzaste, nie kruche, lecz skórzaste.

posusz
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki

Wokół inwazja niecierpka drobnokwiatowego, w tym roku woda powodziowa chwilowo wstrzymała inwazję niecierpka.

od sty.2007

5. Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające

I cóż? Bo domniemanie Lentinus cyathiformis brzmi niezwykle kusząco:-)

od kwi.2004

6. Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające

Kusząco i bardzo prawdopodobnie. Miałam okazję go widzieć, dzięki Bogusiowi Mazurkowi. [bf#17662]

od sty.2007

7. Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające

Nooo, rzeczywiście jest to prawdopodobne, gdy porównuję swojego z Bogusiowym i jeszcze innym znaleziskiem z GREJ:-)))

Kategoria E:-) ależ by mi się trafił grzybek (jak się potwierdzą te przypuszczenia), a w dodatku mam go "na swoim koncie grzybofisia-GREJowca" od roku i dotąd nie wiedziałam, jakiego skarbeńka być może mam:-)

od sty.2007

8. Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające

Powyżej pokazałam dwa z czterech owocników z 2010 r. i znalezisko z 2009 r.

Teraz uzupełnię prezentację znaleziska z 2010 o pozostałe dwa owocniki zaobserwowane 16. 06. 2010 r.

siedlisko
grzybki
grzybki
grzybki
grzybki

Zdjęcia nienajlepszej jakości, ale dadzą pogląd o znalezisku.

(wypowiedź edytowana przez topazzz 18. października. 2010)

od sty.2007

9. Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające
grzybek
grzybek
grzybek

I jeszcze owocnik, nieco nadjedzony, którego znalazłam 26 sierpnia 2010:

od lip.2004

10. Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające

Dopiero teraz trafiłem na ten wątek.

Bez "przesadyzmu" Jolu, bo gdyby nie twoje "fotograficzne oko i pamięc" to nasze stanowisko nie ujrzałoby światła dziennego:-)))

[bf#11340]

Gratulacje dla Basi:-)

(wypowiedź edytowana przez bogdan 18. października. 2010)

od sty.2007

11. Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające

Bogdan, dziękuję Tobie i wszystkim, którzy przyczynili się do rozoznania mojego grzybka, dzięki czemu od niewiedzy doszłam do wiedzy, co znalazłam!:-)))

od sty.2007

12. Łososiowy kapelusz, blaszki, a raczej żyłki zbiegające

Przeczytałam ponownie wątek [bf#11340] - uroczy!!!:-)))

Pozdrawiam wszystkich znalazców i rozpoznawaczy pięknego Lentinus cyathiformis:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji