bio-forum.pl

Grzyb na drzwiach od pieczarkarni

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni
22.kwi.06 12:59
"Adam Skiba" (b/log.)

na drewnainych drzwiach w jeden z pieczrkarni wyrósł sobie dziwny grzyb, zostal zniszczony ale znow sie pokazal, rosnie sobie 1, 5 nad ziemia jest tam tem okolo 18 stopni duza wilgotnosc, grzyb jest miekki i bardzo kleisty bez zapachu. co to moze byc??

/image {1}

/image {2}

/image {3}

2. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni
22.kwi.06 13:05
"zdjecia" (b/log.)
2
3

od wrz.2004

3. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni

Jakiś śluzowiec, ja nie rozpoznam:-)

od wrz.2005

4. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni

Prawdopodobnie mloda Tubiferra ferruginosa. Zeby miec pewnosc, trzeba poczekac az wyschie i zacznie proszyc zarodnikami. Moglbys zebrac okaz i przyslac do mnie? (adres jest w moim profilu)

5. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni
25.kwi.06 17:14
Adam Skiba ("adam_skiba")

tak moge prosze o kontakt na 2914492 gg lub skiba16@o2.pl[mailto:skiba16@o2.pl]

6. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni
25.kwi.06 21:43
stary okaz

to jest ten sam okaz co wyzej zdjecie zrobione dzisiaj po poludniu, zdjecia na górze zrobione w sobote rano, wysylam takze zdjecie nowego osobnika.

nowy

nowy okaz

od mar.2006

7. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni

Jak na drzwiach od PIECZARKARNI, to może to jest PIECZARKA CZARNOBYLSKA, rocznica przecież jest:-)

8. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni
25.kwi.06 22:02

good idea zawsze pojawiaja sie na wiosne!!! :)

no normalnie za tymi dzrzwiami co widac na fotkach znajduje sie uprawa pieczarek.

od wrz.2004

9. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni

Nie wiem, ale po tych fotkach, to myślę, że T. ferruginosa jednak odpada... On gdy zaczyna sypać zarodnikami, przybiera chyba taki kolor kawy z mlekiem, albo coś podobnego.

Obserwuj tego kremowego z ostatniej fotki (najlepiej zrób mu jutro następne zdjęcie), a starszego zdejmij z tych drzwi, zasusz i wyślij do Ani. Może coś z tego wyjdzie:-)

od wrz.2005

10. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni

No wlasnie, Sebastian, na Tubiferra jest za ciemny. Mam kilka pomyslow, ale nie bede strzelac. Adam ma mi przyslac okaz, wiec mysle, ze Wam powiem co to jest, jak oznacze. A ten drugi zolty, to cos innego - mam nadzieje, ze tez Wam powiem jak oznacze.

Adam, ale masz fajne drzwi!

11. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni
26.kwi.06 20:06
15. 00 26. kwi

o 15. 00 dzisiaj zrobilem zdjecia osobnikowi ktorego mialem obserwoac (ten kremowy) i lekko bylem w szoku, co zobaczlyem zupelnie brazowy sie zrobil, strasznie wodnisty zreszta widac strózki plynu. stary osobink ten z pierwszych zdjec jutro albo po jutzre pojedzi do Anny ( lezy na moim biurku i suszy sie).

od wrz.2005

12. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni

No wlasnie. Sluzowce maja to do siebie, ze w stadium sluzni w niczym nie przypominaja okazow doroslych. Jak ten jest wodnisty, to jeszcze trzeba poczekac az sie spokojnie uformuje. A zmiany barwy w czasie formowania cial owocowych to typowa cecha sluzowcow. Czekam cierpliwie na okazy. Moze sie okazac, ze ten drugi to ten sam gatunek, co pierwszy. A czy ten pierwszy na poczatku, zanim zaczal sie robic rozowy tez byl zolto-kremowy, czy czysto bialy?

od kwi.2004

13. Grzyb na drzwiach od pieczarkarni

Aniu R, zerknij tu, proszę. Dla mnie to ważne.

[bf#32188]

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji