bio-forum.pl

Żółte kolczaste kuleczki na korze lisciastego

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. Żółte kolczaste kuleczki na korze lisciastego

20. 11. 2009 r. Kazimierski Park Krajobrazowy. Grąd. (W1Md-środek)

Na korze spróchniałej gałęzi, wśród mchów.

Średnica do 1, 5 mm.

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Foto 4

Foto 5

od wrz.2006

2. Żółte kolczaste kuleczki na korze lisciastego

ciekawe czy to jest w ogóle stadium doskonałe, patrzyłeś pod mikroskopem?

od lip.2004

3. Żółte kolczaste kuleczki na korze lisciastego

Na razie wszystko czeka w lodówce bo mam dwie dniówko-nocki po 14 godzin

od wrz.2006

4. Żółte kolczaste kuleczki na korze lisciastego

Piotr Perz przypomina o tym wątku :) [bf#24540]

od lip.2004

5. Żółte kolczaste kuleczki na korze lisciastego

Dziękuję za "światełko w tunelu":-)

Uciekam do pracy.

od lip.2004

6. Żółte kolczaste kuleczki na korze lisciastego

W sumie prawie same zarodniki, trochę luźnych strzępek i takie maleństwa, których nie dostrzegam na fotkach Marka w wątku [bf#24540]

Coś w rodzaju zarodników wtórnych???

Foto 6

od sie.2002

7. Żółte kolczaste kuleczki na korze lisciastego
30.lis.09 13:26
"pimpek"

No to się wreszcie dostałem na forum:-)

Tak to będzie zapewne to co zalinkował Jakub gdy mnie nie było. Nie wiem czym mogaą być te maleństwa - mogą być równie dobrze jakimiś zanieczyszczeniami.

Jeśłi występuja w więcej niż 1 badanym owocniku, to jeśłi by to były jakieś zarodniki wtórne, to powinno być widać, jak sa produkowane. Czy wyrastają z jakiś trzonków czy też bezpośrenio "kiełkują" z tych dużych zarodników konidialnych.

od lip.2004

8. Żółte kolczaste kuleczki na korze lisciastego

Te kawałeczki to są części bardzo kruchych trzonków konidialnych zarodników (czyba?).

Przy delikatnym dociskaniu szkiełka nakrywkowego pozostaje trochę zarodników z wydłużonymi trzonkami.

Przy mocniejszym dociśnięciu szkiełka w mikroskopie widac totalną plątaninę zarodników oraz jedno- i wieloelementowych kawałków trzonków

B. rzadko trafiają się też takie rozwidlone elementy. Wyglądałoby na to, że z jednego trzonka (bazy) może wyrosnąc 2 zarodniki (???) - jednak kompletu 2 zarodniki i rozwidlony trzonek nie udało mi się wypatrzec.

Foto 7

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji