bio-forum.pl

Flammulina u podnóża jesiona

bez logowania - można przeglądać

od sie.2009

1. Flammulina u podnóża jesiona

Grzybki rosły w sporych kępkach u podnóża uszkodzonego pnia jesionu w parku

(do oznaczenia wziąłem 2 owocniki).

Blaszki białe, zapach rybny a trzon jest aksamitny, z czarnymi włoskami.

Od dołu wygląda jak normalna zimówka ale kolor kapelusza jest bardzo jasny (nie był wysuszony) Czy jest to gatunek jadalny?

od paź.2007

2. Flammulina u podnóża jesiona

od sty.2007

3. Flammulina u podnóża jesiona

Jejku, coś podobnego dziś znalazłam po drodze do pracy w moim ulubionym Parku!!! Zdjęcia mam, a owocnik pobiorę wieczorem!!!

Jeśli to moje to też będzie Flammulina fennae to dla mnie to będzie REWELACJA!!! -)))

I niech sobie kto mówi co chce, ale jak ja coś zobaczę na BIO-FORUM to potem to widzę u siebie i to m. in. dzięki temu to BIO-FORUM jest TAKIE WSPANIAŁE!!!:-)))

Oczywiście dla mojego grzybka założę osobny wątek, bo MUSZĘ się dowiedzieć, czy to moje to Flammulina fennae!!!:-)))

Opisowo mogę podać, że rosną na pniaku po liściastym, prawdopodobnie topoli, wyrastają w ślicznych licznych wiązkach, sypią na biało, co widać już niektórych owocnikach z danej wiązki, wiązek w rónym wieku jest kilka, mają takie charakterystyczne "zimówkowe" trzony i przede wszystkim SĄ BARDZO ŁADNE!!!

Może jeszcze za wcześnie się aż tak cieszyć, ale naprawdę bardzo się cieszę!!!!!!!!!:-)))))))))

od cze.2003

4. Flammulina u podnóża jesiona

Twój post Barbara przypomniał mi o grzybobraniu z prof. Lisiewską, na kursie, kiedy to znaleźliśmy w parku w Wolsztynie tą Flammuline fennae. Ale my ją wtedy obfociliśmy... :)

od maj.2009

5. Flammulina u podnóża jesiona

Ale widownię też mieliście nie małą:-)))

od sty.2007

6. Flammulina u podnóża jesiona

Ha, to już wiem, czego będę mogła poszukiwać w Wolsztynie, gdy niebawem tam będę:-)))

od wrz.2008

7. Flammulina u podnóża jesiona

A co macie w tym wiklinowym koszyczku?? :)

od cze.2003

8. Flammulina u podnóża jesiona

W tym koszyczku były napewno muchomory sromotnikowe, bo to był główny cel naszej wycieczki do parku. Było też kilka ciekawych wynalazków... :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji