Znalazłem je 9. sierpnia na martwej, leżącej jabłoni.
Corocznie znajduję tuż obok, na jaworowej leżaninie, jesienią sporo płomiennic zimowych,
ale tamte miały takie typowe kolory, a te zdecydowanie od nich odbiegają.
Wielkości ich są porównywalne, no i trzonek podobny. Czy to p. zimowa?
W atlasie Gerhardta - flammulina fennae, występująca od lata do jesieni, która od zimówki różni się właśnie kolorem kapelusza i jak jest napisane: "budową skórki kapelusza".
A może letnia? Coś niecoś obiło mi sie o uszy...
A może letnia? Coś niecoś obiło mi sie o uszy...
a co z tą skórką było?
Wojewoda pisze tylko ze w lesie liściastym, wymienia tylko Bory Tucholskie i Roztoczański PN, Jeśli oczywiscie to F. fennae
(wypowiedź edytowana przez piotrekchacha 10. sierpnia. 2007)
hm... nie piszą,
to może do zamrażalnika i poczekamy na zimową i porównamy?:-)
Sam bardzo chciałem ją znaleźć, bardzo ładny grzybek, szczerze mówiąc nie byłem pewien czy w Polsce występuje - nie znalazłem na ten temat informacji.
Nie ukrywam, że troszkę zazdroszczę. Ciekaw jestem co na to doświadczeni forumowicze. Dla mnie bomba.
Szczerze mówiąc grzyby zostały w lesie, ale jutro napewno zajdę po nie.
było ich 5 albo 6 w wiązce, każdy w innym wieku więc napewno któreś będą ładne i dojżałe:-)
Witam, owocniki mam w domu, jak by jeszcze ktoś wiedział
czym różnią sie w budowie te skórki... mógłbym zmikroskopować
Może się przyda fp.bio.utk.edu
Różnią się zarodnikami:
F. fennae 6-8/4-4, 5
F. velutipes 7-11, 5/3-4
Oraz budową skórki:
F. fennae pileocystydy gęste w centrum kapelusza i z nielicznymi zglutynizowanymi strzępkami między nimi
F. velutipes pileocystydy w centrum kapelusza rozproszone między zglutynizowanymi strzępkami
Widać wyrażną pileocystydę. Teraz ważne jest czy są one gęste czy rozproszone.
Wygląda na płomiennice letnią (F. fennae). Jasny kolor kapelusza, wczesne występowanie, krótkie zarodniki, charakterystyczna pileocystyda. Cechą różnicującą jest jeszcze podstawa trzonu - u zimowej podstawa trzonu nie jest korzeniasto wydłużona a u letniej - zazwyczaj jest.
Przynajmniej tak wyczytałam;-)