bio-forum.pl

borowikowate trzon brązowy rurki białe

bez logowania - można przeglądać

od maj.2008

1. borowikowate trzon brązowy rurki białe

las chojnowski

od sie.2008

2. borowikowate trzon brązowy rurki białe

od maj.2008

3. borowikowate trzon brązowy rurki białe

szkoda: (

od sie.2008

4. borowikowate trzon brązowy rurki białe

Dlaczego? Jeśli ciągle masz go w domu, to ususz i wyślij do Ani Kujawy. No i zgłoś do GREJ :)

od maj.2008

5. borowikowate trzon brązowy rurki białe

szkoda bo jest w czerwonej ksiedze wiec nie powinienem go zrywac

zasuszyc i wysłac jak i zgłosic oczywiscie moge :)

od sty.2007

6. borowikowate trzon brązowy rurki białe

Zgłoś, Ananiaszu:-)

Też znalazłam jednego piaskowca kasztanowatego w zeszłym roku [bf#202644] też go zebrałam, a w domu się dowiedziałam o tym, że rzadki on - R na Czerwonej Liście - oczywiście powędrował do Ani, a zgłoszenie do GREJ. W tym roku, jeśli znów go spotkam na tym stanowisku zgłoszę go na podstawie dokumentacji fotograficznej, jako potwierdzenie trwania stanowiska, tylko, żeby wyrósł i żebym go spotkała...:-)

od paź.2008

7. borowikowate trzon brązowy rurki białe
28.sie.09 21:12
Marzena J. "mj"

Ja też nie wiedziałam, że są piaskowce są chronione - ostatnio znalazłam piaskowca modrzaka i zebrałam go. Sugerowałam się oznaczeniami z Atlasu grzybów Marka Snowarskiego (wydanie z 2005 r.), gdzie piaskowce były oznaczone jako jadalne i dopuszczone do obrotu towarowego. Nie było przy nich wzmianki, że są chronione... szkoda...

od maj.2009

8. borowikowate trzon brązowy rurki białe

Jeśli się mylę, to proszę mnie sprostować.

Piaskowiec kasztanowaty jest w rejestrze grzybów rzadkich ale nie chronionych i jeśli zgłoszenie to tylko z suszkiem?

Też znalazłem jedno stanowiska tego grzybka i jedną sztukę zasuszyłem i czeka na zgłoszenie.

Oto i on:

od paź.2008

9. borowikowate trzon brązowy rurki białe
28.sie.09 21:30
Marzena J. "mj"

Racja. Sprawdziłam w "Skorowidzu alfabetycznym rejestru grzybów chronionych i zagrożonych". Jest rzadki, potencjalnie zagrożony wyginięciem, ale jeszcze nie chroniony...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji