bio-forum.pl

Czyżby Gyroporus castaneus?

bez logowania - można przeglądać
GRej115060

od sty.2007

1. Czyżby Gyroporus castaneus?

Rósł pod dębem "ozorkowym", rozumiecie, z ozorkiem dębowym nań :) Zaraz obok rosły m. in. gołąbki czarniawe.

Lasy Królewskie nad Wełną za Gnieznem w kierunku na Bydgoszcz, podłoże piaszczyste. Znaleziony dziś.

Czyżby mi szczęście dopisało, że oprócz ozorka znalazłam w punkcie o tych samych współrzędnych w kwadracie CC-73 jeszcze inną "zgłoszeniówkę" w moich coraz bardziej ulubionych Lasach Królewskich?

Pytanie w tytule dość zasadnicze, bo w zależności od odpowiedzi grzybek powędruje albo na patelnię (jeśli jadalny i smaczny :), albo na grzejnik celem uzyskania eksykatu do zgłoszenia (jeśli jadalny i smaczny, ale z kategorią R przy nazwie gatunkowej:-)))

czy Gyroporus castaneus
czy Gyroporus castaneus

Oto i on:

od sty.2007

2. Czyżby Gyroporus castaneus?
kapelusz od góry

Ojej, nie pokazałam, jak wygląda kapelusz od góry:

od paź.2007

3. Czyżby Gyroporus castaneus?

Tak, to on.

od sty.2007

4. Czyżby Gyroporus castaneus?

DZIĘKUJĘ, JACKU!!!

To już wiem, że nie mogę go tak po prostu zjeść, będzie eksykatem dla Ani:-)))

od sie.2008

5. Czyżby Gyroporus castaneus?

U mnie na Mazurach, w okolicy Rucianego Nidy w tym roku jest ich aż nadto. Spotykam je praktycznie wszędzie gdzie jest piaszczyste podłoże (przy drogach leśnych, na skrajach pasów p-poż. itp. itd.). Ostatnio na wypadzie znalazłem okolo 70 sztuk.

od sty.2007

6. Czyżby Gyroporus castaneus?

No, proszę, a ja od ust sobie odejmuję, żeby mieć eksykat dla udokumentowania stanowiska;););) Ale na pociechę mam kilka kani i parę podgrzybków, tak więc nie jest źle:-)))

od sie.2008

7. Czyżby Gyroporus castaneus?

No tak właśnie jest z piaskowcami. W jednym miejscu są, a w innym trzeba mieć szczęście żeby spotkać :) Ja chciałbym chociaż kilka czubajek kanii znaleźć. Koniec września a ja ani jednej nie znalazłem: (

od sty.2007

8. Czyżby Gyroporus castaneus?

A ja widuję kanie od połowy sierpnia:-))) Może nie są to mega-ilości, ale kilkanaście ładniutkich kapeluszy zagościło w zamrażarce.... :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji