bio-forum.pl

I znów pytanie - Volvariella bombycina?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. I znów pytanie - Volvariella bombycina?

Rok temu na tym samym klonie, znalazłam grzybka, którego podejrzewałam o to, że jest to Volvariella bombycina [bf#189064] Pobrałam wówczas owocnik i zachowałam jako eksykat.

Od tego czasu zaglądam tam od czasu do czasu i właśnie doczekałam się kolejnego pokolenia tego grzybka:-)))

W czwartek, 13 sierpnia br. znalazłam coś, co zaraz pokażę na zdjęciach.

klon

Oto ten klon - żywiciel (a przynajmniej część jego pnia):

klon 2

tu najniższa część pnia, gdzie wyrasta owocnik w miejscu powyżej zaznaczonym strzałką:

owocnik
owocnik

Tu owocnik (dwa ujęcia) w takim stadium wzrostu, w jakim zastałam go 13 sierpnia br.

W poniedziałek z samego rana tam będę, TO PEWNE:-)))

A czy na podstawie powyższych fotografii można już coś orzec o gatunku?:-)

od wrz.2006

2. I znów pytanie - Volvariella bombycina?

siedlisko, wielkość i 'włochatość' kapelusza bardzo na niego wskazują :)

od sty.2007

3. I znów pytanie - Volvariella bombycina?

Dziękuję, Jakubie, podam dalszy materiał do rozpoznania, a przy okazji sprawdzę, jak się ma mój eksykat z zeszłego roku, różnie to bywa (mole i te rzeczy...;-)

Ale mam wielką nadzieję, że jest OK, a w razie czego nowy eksykat, jak widać, rośnie:-)))

od sty.2007

4. I znów pytanie - Volvariella bombycina?
w poniedziałek rano
w poniedziałek rano

W poniedziałek 17 sierpnia rano wygląd owocnika wskazuje na to, że jest to już schyłek jego rozwoju:

Tylko jedno zdjęcie, bo akumulatorki były na krawędzi rozładowania i odmawiały współpracy:- (

we wtorek rano
we wtorek rano

We wtorek 18 sierpnia powtórna wizyta i następujące fotodoniesienia:

Ciekawe, czy w tym roku wyrośnie ponownie, czy dopiero za rok:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji