bio-forum.pl

Czy to boczniak łyżkowaty? Już?

bez logowania - można przeglądać
GRej156897

od sty.2007

1. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?

Latem zeszłego roku znajdowałam tu, dokładnie na tym pniu Pleurotus pulmonarius, został zgłoszony, ID 111643.

Dziś znów zaobserwowałam grzybki, które poniżej pokażę, by zapytać, czy to już tegoroczne Pleurotus pulmonarius?

siedlisko 2
siedlisko

Siedlisko:

grzybki
grzybki
grzybek
grzybek

grzybki:

od maj.2006

2. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?

Może tak, ale jeszcze młody

od sty.2007

3. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?

Dziś widziałam tam siedem grupek owocników i wszystkie były takie młodziutkie:-)

od sty.2007

4. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?

Sprawdziłam w GREJ, że dotychczasowe znaleziska Pleurotus pulmonarius znajdowano od 14 czerwca (w 2005, DF 13) do 4 października (w 2008, DA 80).

Przydałaby się może analiza warunków meteo:-)))))

od lip.2004

5. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?

Co prawda, to wiosenna odmiana boczniaka ostrygowatego znaleziona 18 kwietnia br, ale cóż teraz nie jest możliwe?

Jak dla mnie, trzon wskazujący na b. łyżkowatego, kapelusz i blaszki już mniej, ale jednak to jeszcze "młodziaczki".

Tych b. ostrygowatych nazbierałem ponad połowę dużej reklamówki z dwóch leżących kłód:-)

od sty.2007

6. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?

Ponownie będę mogła tam zajrzeć w środę, to pokażę, co zaobserwuję:-)

Jeszcze o zapachu - owocniki miały przyjemny zapach, taki jakby słodkawy, ale żeby to był zapach anyżu, tego nie powiedziałabym, nie, raczej nie anyż.

od maj.2003

7. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?
11.maj.09 19:12
Anna Kujawa "AniaK"

Basiu, jak będziesz fotografowac je ponownie to pokaż jak teraz wygląda trzon - ok?

Boguś, a to na pewno boczniaki?? Bo kojarzą mi się bardziej z twardziakami muszlowymi (Lentinus torulosus);-))

od sty.2007

8. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?

Tak zrobię, Aniu:-) Już pojutrze:-)

od lip.2004

9. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?

Aniu, wygląda, że masz rację;-)))

Pozostaje mi powiedziec: "Boże, widzisz i nie grzmisz", jeżeli jest to faktycznie gatunek na tyle rzadki (mapka CD Atlasu)

Grzyby znalezione 18 kwietnia, była susza, mam jednak nadzieję, że coś po nich jeszcze będzie - nie byłem na szczęście na tyle pazerny i wszystkie młodziaki zostały na kłodzie, chociaż zostawiałem je z myślą, że podrosną i wrócę po nie w celach kulinarnych:-D

Będę w pobliżu tego wąwozu w najbliższą środę, po drewno dla Pimpka;-)))

Nie powinienem tego pisac, ale cóż, nie jest to "w kuchni";-)

Kochana małżonka zrobiła na moją prośbę boczniakowe flaczki, które bardzo lubię.

Tym razem nie mogłem się jej nachwalic, że potrawa wyszła jej tak wspaniale smakowo.

Iwona stwierdziła, że pewnie trafiła w "złoty środek" z bulionem i przyprawami.

Nawet dyskutowaliśmy, że gdyby tak powtórzyc przygotowanie takich flaczków - zamiast tradycyjnych - na jakieś wesele lub I komunię, goście byliby zachwyceni.

Chyba coś jak szczyt kulinarnej perwersji, poczęstowac weselników dużego wesela flaczkami z twardziaka muszlowego;-)

(wypowiedź edytowana przez bogdan 13. maja. 2009)

od sty.2007

10. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?

Bogdanie, jak różne drogi prowadzą nas do poznawania świata grzybków:-)))))

Autorzy najlepszych scenariuszy nie byliby w stanie wymyślić takich zbiegów okoliczności i niespodziewanych splotow wydarzeń!!!!!:-)))

Bardzo się cieszę z Twojego znaleziska twardziaka muszlowego, i to tak obfitego:-)))

Ja poznałam się z tym gatunkiem na żywo we Wdzydzkim Parku Krajobrazowym (Mirkowi dzięki za rozpoznanie:-) ale to było tylko kilka małych owocniczków (jest zgłoszonko :), A Twoje znalezisko takie bogate!

Mam jeszcze nadzieję na P. conchatus z CC-92 (z września 2008), w najbliższym czasie podpytam na forum, czy to na pewno to.

A że wciąż jeszcze bywa u mnie tak, że gatunek, który rozpoznam w naturze (z tych, które rozpoznaję :) nie zawsze uda mi się rozpoznać ze zdjęcia - TO SUPER, że Ania tu zajrzała i rozpoznała Twojego P. conchatus!!!

A to, że czasem rzadkie grzybki giną w czeluściach garnków, zanim zostały rozpoznane, raz po raz się zdarzało i zdarza;-);-);-) Najważniejsze, że teraz znasz już tego twardziaczka (sorko za to zdrobnienie:-) i jego stanowisko:-)))

No i powinnam odwiedzić ponownie swoje w CC-92 - może też już coś wyrasta:-)))))

(wypowiedź edytowana przez topazzz 12. maja. 2009)

od lip.2004

11. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?

Pamięc ludzka jest zawodna, a w szczególności już moja:- (

Dlatego, że tu, zaczynaliśmy z twardziakami:

[bf#6047]

Jak to wszystko się ze sobą przeplata, odświeża w pamięci.

Wpadło mi do głowy, żeby sprawdzic (może już czas?) stanowisko tego twardziaka pucharkowatego (Lentinus cyathiformis syn. L. degener, L. degeneri w CD Atlasie?), odkrytego dzięki Joli Kozak:-)))

[bf#11340]

od sty.2007

12. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?

Bogdanie, dzięki za linki!!!:-)

Czyta się je z zapartym tchem jak najlepszą powieść!!!:-)

A powtórki są matką nauki - powtarzajmy i uczmy się:-)))))

Ależ zamieszanie z tymi nazwami, Panus conchatus - Lentinus torulosus, z tym dojść do ładu - marzenie:-)))

(wypowiedź edytowana przez topazzz 13. maja. 2009)

od sty.2007

13. Czy to boczniak łyżkowaty? Już?
podrosniete

Moje grzybki od piątku do dziś podrosły ładnie,

noworodki

a dodatkowo okazuje się, że wyrasta ok. 10 kolejnych wiązek:-) Aktualnie są w wieku noworodkowym, całe wiązki wielkości np. 0, 5 cm średnicy

ale wygląda to obiecująco:-))) Zagrzybi się na tym pniu:-)

trzonki
trzonki
trzonki
trzonki

Oto kilka prób sfotografowania trzonków na rosnących owocniczkach. Te które pobrałam były lekko nadjedzone od spodu, może na tych rosnących będzie lepiej obserwować trzonki:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji