bio-forum.pl

ceglasty cortinarius

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #5↓5

od paź.2007

1. ceglasty cortinarius
1
2
3
4
5
6

Las mieszany-dąb, brzoza, sosna.

od paź.2007

2. ceglasty cortinarius
19.lut.09 01:43
Paula Probucka "Mykola"

Jacek, a co Ty typujesz?

Nie warto onieśmielać się wielością gatunków, bo większość występuje "gdzieś tam bardzo daleko". A ten twój to dość charakterystyczny zasłonak. Masz wspaniałe, po prostu świetne, niemal idealne zdjęcia. Dobrą charakterystykę stanowiska.

Może na fotkach nie widać krawędzi blaszek, ale na pewno można ewidentnie i skutecznie zawęzić obszar poszukiwania... a nawet bezpośrednio wskazać najbardziej prawdopodobnych podejrzanych.

Próbowałeś?

od paź.2007

3. ceglasty cortinarius

Podobnie jak w przypadku zasłonaka z tego wątku [bf#223743] mam swoich "podejrzanych". Ponieważ jednak w swoich typowaniach kieruję się ( zbraku opisów w języku polskim, jak również moją niedostateczną znajomością języków obcych) gł. podobieństwem "wizualnym", moje typowania są tylko pozycją wyjściową do dalszych poszukiwań. Jeśli ktoś typuje podobnie jak ja, zawęża to krąg poszukiwań.

W tym i linkowanym wątku zastosowałem taktykę nie sugerowania gatunku licząc na... No właśnie, na co?

Z aktywności forum "jaki to grzyb" wysnułem hipotezę, że większość grzybofisiów pogrążona jest w śnie zimowym :))

Teraz na serio. Najbardziej pasuje mi tu Cortinarius solis-occasus (zero stron w googlach po polsku). Brązowy wysyp elipsoidalnych, o drobno brodawkowatej powierzchni zarodników też chyba tu pasuje.

Jest jeszcze dużo mniej podobny (według mnie) C. laniger. Ten woli raczej lasy bardziej iglaste, ma inny pierścień i przebarwienia.

od sie.2008

4. ceglasty cortinarius

Na www.mykonet.ch[mykonet.ch] znalazłem bardzo podobnie wyglądający C. infractus (przynajmniej tam tak oznaczony).

link do fotki: mykonet.ch

Może to i on, ale patrząc na zdjęcie, to rosną one w mchu (?) i iglakach, a Twoje w dębinie.

(wypowiedź edytowana przez matpan 19. lutego. 2009)

od kwi.2004

5. ceglasty cortinarius

Jak dla mnie okolice Cortinarius torvus

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji