bio-forum.pl

Zupy z grzybów

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2008
#0

1. Zupy z grzybów
8.lut.09 18:41
"chrisfir"

Ten wątek jest dla tych co nie twierdzą, że dwa grzyby w barszczu to o jeden za dużo.

Zapraszam do wpisywania swoich wyczynów kulinarnych w tej dyscyplinie.

od wrz.2008
#0

2. Zupy z grzybów
8.lut.09 18:49
"chrisfir"

Przepis na zupę w skromnych warunkach kulinarnych

Zupa w schronisku

Jak ubarwic sobie sobie posiłek w miejscu, gdzie mamy do dyspozycji jedynie kocher lub dzbanek na wodę. Wracamy z wycieczki do schroniska mamy w ręku kilka jadalnych grzybków w zasadzie dowolnych, choc nie wymagających obgotowywania.

Niniejsza zupa wykonana była na późnojesiennych skromnych zbiorach:

podgrzybek, pieprznik trąbkowaty, kolczak obłączasty (najlepiej młode i zwarte)

Składniki:

garść grzybów,

zupka Knorr Kurczę Pieczone z makaronem,

zioła, przyprawy jakie kto ma ( w tym wykonaniu był tylko estragon)

Przepis

Grzyby pokroic dość drobno, lekko sparzyć, odlać. Zupkę przygotowac na talerzu

( menażce) zalać wrzątkiem wymieszać, dodac grzyby ewentualnie przyprawy. No i gotowe.

Mnie bardzo smakowało

Choc może nie wygląda zbyt apetycznie

od wrz.2008
#0

3. Zupy z grzybów
8.lut.09 19:12
"chrisfir"

Przepis na smaczną zupe z póżnojesiennych grzybów

jest w watku:

Pieprznik Trąbkowaty Zupa

na tego typu zupę nadają sie własnie takie póżnojesienne aromatyczne grzyby

pieprznik t., wodnicha j. inne pewnie tez

od paź.2005
#0

4. Zupy z grzybów

Sparzyć grzyby drobno pokrojone. No może to i jest sposób na mini zagotowanie. Jednak wolę aby grzyby przeszły całkowity proces termiczny. W warunkach, gdzie ma się zaledwie czajnik, jest to kłopotliwe. Ale już garnuszek emaliowany czy ze stali nierdzewnej - ło, to już nie ma sprawy:-)

od wrz.2008
#0

5. Zupy z grzybów
13.kwi.09 01:05
"chrisfir"

nie było gazu

tylko czajnik i mikrofalówka

no trzeba sobie jakos radzic

a polak potrafi;)

od paź.2008
#0

6. Zupy z grzybów

ja lubię grzybową zupę

ale w kuchni używam tylko suszonych grzybów

na ulicy nie kupuję

a sama nie mam czasu na grzybobranie... a może Wasza zupka mnie skusi

i jednak wybiorę sie do lasu

od wrz.2008
#0

7. Zupy z grzybów
8.cze.09 01:30
"chrisfir"

Zupa z grzybów świeżych ( może być też z mrożonych)

jest zupełnie inna o takiej z suszu

niektóre grzybki wybitnie sie na taka zupę nadają np siedzuń ( szmaciak)

podgrzybki i inne rurkowce raczej średnio

z majówki wiosennej mogłaby się też udać

ciekawe czy rydze by wyszły?

mój przepis na zupę, którą w taki sposób robiłem też z pieczarki

jest w wątku:

Pieprznik trabkowaty - zupa

przepis pochodzi ze starego atlasu Heninnga tłum pol 1986 (oryg. 1979)

od paź.2005
#0

8. Zupy z grzybów

To prawda - zupa grzybowa ze swieżych grzybów jest zupełnie inna niż z suszu.

Już niedługo wpadną do mojego koszyka tegoroczne grzybki - obiecuję fotoprzepis na zupę grzybowa old_rysia.:-)

od wrz.2008
#0

9. Zupy z grzybów
9.cze.09 00:48
"chrisfir"

ciekawe czy z czernidłaka wyszłaby zupa?

od wrz.2008
#0

10. Zupy z grzybów
9.cze.09 00:55
"chrisfir"

odnosnik bezposredni do zupy z pieprznika trąbkowatego

chyba niedługo powtórzę,

bo w zamrażarce jeszcze jest cała wanienka pieprznika i trzoche zimówki

od paź.2008
#0

11. Zupy z grzybów

tak zachwalacie że chyba wybiorę sią na grzyby

w innym temacie znalazłąm informacje

że już pierwsze grzybki pojawiły się

trzeba tylko mieć nosa :)

od kwi.2004
#0

12. Zupy z grzybów

Z czernidłaka dobre są flaczki. To też można podciągnąć pod zupy. Pyszna jest kartoflanka z żagwi i kartoflanka z muchomorem czerwonawym. Z twardzioszka przydrożnego również. No i koniecznie z gąsówki nagiej.

od wrz.2008
#0

13. Zupy z grzybów
23.lip.09 15:53
"chrisfir"

TWARDZIOSZEK

Ten powszechny tzw psi grzybek, trawnikowiec, chyba jest niedoceniany.

Fakt że zbiór jest trochę uciążliwy, ale kiedy jest go sporo na łące i czy trawniku to na zupę wystarczy. Nadaje smak bardzo mocny i fajny, lekko jakby kwaskawy.

Można odrywac kapelusze, bo jesli sie kapelusz sam odrywa to znaczy, że jest najczęsciej robaczywy. To go wyrzucić lub zabrac do innego pojemnika i rozrzycić na dobrym trawniku w pobliżu. A nuż za pare miesiecy skosimy go z własnej działki.

Uzywamy tylko kapeluszy trzon jest twardy, elastyczny, jesli nie jest - to pewnie to jest cos innego > obejrzyj dokładnie!!

Podaję pomysł co dalej:

kapelusze podsmażamy lekko z cebulką lub bez zależy do jakiej zupy go dodamy.

Ja zawsze dodaję przesianej przez sitko drobnej wegety wzmazniającej smak

i przyprawy co kto lubi. Przesiana, nie ma kawałków warzyw które sie czasem przypalają.

Ja zwyle daję do grzybów estragon, świeży lub suszony

I tak przygotowane twardzioszki wrzucamy do dowolnej zupy.

Świetnie sie skomponował z żurkiem poniżej:

A na następnej fotce mamy zupke knorr - kurcze pieczone, która w wersji z twardzioszkiem wiele zyskała:

Zachęcam do kolejnych eksperymentów ku uciesze podniebienia

Niezle można uświetnić, zwykłą kartoflankę, krupnik, a nawet rosół, co bedzie w następnym odcinku

pozdrawiam

od kwi.2004
#0

14. Zupy z grzybów

Moja zupa z twardzioszków to kartoflanka ze świeżymi - podduszonymi twardzioszkami (bez Knorrów i Veget, bo to zabija wszelkie smaki).

A druga wersja to taki jakby "kuks", czyli podduszone z cebulką, a potem do ugotowanego makaronu dowolnej wielkości.

od lip.2008
#0

15. Zupy z grzybów

Moje twardzioszki z cebulką były wczoraj dodatkiem do czosnkowego uda z indyka. Pyyyyyyycha. Zarodniki z kilku grzybków posiałam na trawniku, jest nadzieja, że się przyjmą?

od wrz.2008
#0

16. Zupy z grzybów
14.sie.09 01:07
"chrisfir"

ta nadzieją też żyję, ale jeszcze nic nie powschodziło u mnie

za to wysypały się już drugi raz kruchaweczki. Muszę następnym razem je wykorzystać.

od wrz.2008
#0

17. Zupy z grzybów
17.sie.09 01:02
"chrisfir"
gołabek płowiej±cy

zupa z gołąbka płowiejacego

spodobał mi sie rosół z twardzioszkiem

stwierdziłem ze gołąbek płowiejący ( jest dość zwarty)

nada się na zupę

Wzmocniłem więc rosół podsmażonym do rumianego koloru gołabkiem

i efekt był bardzo fajny w smaku

od paź.2008
#0

18. Zupy z grzybów
31.sie.09 10:26
Marzena J. "mj"

Najlepsza zupa jest ze świeżych grzybów blaszkowych. Najprościej to tak (świetne są w tym opieńki):

- podgotować grzybki, wodę odlać, podłożyć masło i pokrojoną w kosteczkę cebulkę - chwilkę poddusić, zalać wodą, dodać sól, pieprz, chwilę pogotować, potem dodać natkę z pietruszki, zaprawić serkiem topionym (najlepszy typu ementaler).

Do tego oddzielnie ugotować makaron - najlepiej cienką krajankę.

Zalewać ten makaron zupą (tak jak rosół) i podawać. Gotowe. Szybko, łatwo i smacznie.

od wrz.2008
#0

19. Zupy z grzybów
31.sie.09 15:11
"chrisfir"

>borowka

dzieki za wpis, na opieńki jeszcze trzeba poczekać ale jesień tuz za pasem

Dzis przerabiam leczo na nieco grzybowe ( niestety pieczarkowe tylko z proszkiem z podgrzybków) smak przyzwoity, ale do zup nie zaliczam tego dania

Chociaż jadłem łyżką to moze (?)

od wrz.2008
#0

20. Zupy z grzybów
31.sie.09 15:28
"chrisfir"

Blaszkowce łatwo rozpoznac w zupie wzrokowo.

Kiedys zrobiłem zupe podobnie, jak marzenka powyzszą tylko bez makaronu ( lepiej sie komponuje z chlebem) Zupa była szmaciaka gałeżistego to był wspaniały smak, taki korzenno orzechowy, niezapomniany i to była zupa z jednego grzybka!

A włsciwie to z połowy bo duga połowę ( mniejsza oczywiście) zostawiłem w lesie żeby odrosła

I chyba, jak są warunki to lepiej zrobic zupe z jednego gatunku grzybów

od wrz.2008
#0

21. Zupy z grzybów
31.sie.09 15:31
"chrisfir"

oczywiście mieszane tez wyjdą

natomiast rurkowce zdecydowanie w zupie raczej w postaci suszu, czyli klasyka zupy grzybowej

od paź.2008
#0

22. Zupy z grzybów
31.sie.09 18:28
Marzena J. "mj"

Taka zupka z chlebem też jest ok, mogę też być grzanki lub zwyczajnie może być ugotowana z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami. Robię z makaronem, bo tak sobie życzy moja córeczka, zresztą wszyscy domownicy chętnie jedzą... a ja czasem (szczególnie jak jest zimno) lubię ją sobie doprawić chili.

od paź.2006
#0

23. Zupy z grzybów

"Wracamy z wycieczki do schroniska mamy w ręku kilka jadalnych grzybków w zasadzie dowolnych, choc nie wymagających obgotowywania.

Niniejsza zupa wykonana była na późnojesiennych skromnych zbiorach:

podgrzybek..."

To cytat ze starej wypowiedzi "chrisfir'a"

Masz Krzysiu farta, bo tak się składa, że podgrzybek WYMAGA gotowania, bo na surowo jest trujący. Sam pomysł na wzbogacenie smaku zupki- super, tylko błagam sprawdzajcie co można na surowo wrzucać. Grzyby to nie marchewka i trzeba mieć pewność co jest co.

(wypowiedź edytowana przez dotisz 05. września. 2009)

od paź.2006
#0

24. Zupy z grzybów

Przypomniała mi się historia jak spotkałam starszą panią odrywającą "szczepki" od roślinki stojącej koło śmietnika. Pani cała uradowana myślała, że wyhoduje sobie aloesa, niestety to był wilczomlecz. Co by było gdyby sobie herbatkę z niego zrobiła, albo soczek? Rodzina, może by się ucieszyła- mieszkanie po nieboszczce by zostało po kuracji zdrowotnej. Osobiście kocham Euphorbie - wszystkie. Mam ich sporą gromadkę i może dlatego jestem tak wyczulona na ostrożność!!!???

od wrz.2008
#0

25. Zupy z grzybów
6.wrz.09 01:13
"chrisfir"

eee Dotisz no co ty

Aż sprawdziłem swoje dwa atlasy

nic niema oo podgrzybku brunatnym w kwestii niejadalności przed obróbką termiczną

Opienki, borowik ceglastopory jeszce pare by sie znalazło grzybków, które wymagaja solidnego obgotowania i odlania wody

poza tm sparzony kilka minut to juz jest jednak obróbka termiczna

(?)

od paź.2006
#0

26. Zupy z grzybów

Jak oparzysz sobie palec to też jest obróbka termiczna?

A może sparzenie? Czyli to co robisz pomidorowi kiedy chcesz mu zdjąć skórkę?

Obróbka termiczna oznacza "TRZYMANIE" w wysokiej temperaturze - min 100 st. C przez określony czas. W grę wchodzi tu gotowanie, smażenie, duszenie. Nawet przed marynowaniem trzeba grzyby OBGOTOWAĆ. Akurat podgrzybki jakby najdłużej?

od paź.2006
#0

27. Zupy z grzybów

No trochę jestem w kwestii teorii gastronomicznej obeznana. Może nie wszystko już pamiętam, ale zawsze mogę sprawdzić w książkach ze szkoły.

od paź.2006
#0

28. Zupy z grzybów

Krzysiu kilka posiadanych przez mnie pozycji podaje informacje, że podgrzybek na surowo jest trujący- tak na szybko np. Grzyby Polski i Europy David Pegler

od wrz.2008
#0

29. Zupy z grzybów
16.wrz.09 10:56
"chrisfir"

Zupa ze szmaciaka

Jest oto jedna z najlepszych zup jakie jadłem ze względu na oryginalny, orzechowo kwaskowy smak grzybka.

Narażę sie oczywiście niektórym, ale nadmienię ze szmaciak z korzeniami pozostał w lesie i dalej rozsiewa zarodniki, dopóki nie zjedzą go slimaki i inne zwierzaki.

Ja tymczasem zjadam jego część, bo tez jestem zwierzak :)

Nadmienię, że jem taką zupę bardzo, bardzo rzadko.

Przygotowujemy składniki, szmaciaka trzeba dobrze, ale delikatnie wypłukać i oczyścic. Jest kruchy, czasem zawiera pisasek, trawę, igliwie. Potem pociać na tak drobno, jak kto lubi. Ja wole spore kawałki cebuli i grzybka.

Użyjemy: cebula - dwie srednie, rosołek 1 na ok litr zupy, przesiana wegeta, bez dużych kawałków suszonych warzyw.

Przyprawy niewiele: listek l., dwa ziarnka ziela ang., suszony estragon, świerzy estragon, listek lubczyku. Mysle, ze można mniej przypraw lub inne jak kto lubi.

Cebulę zeszklimy

łaczymy składniki, wegeta, przyprawy, dusimy pod przykryciem, aż puści soki ok 10 min

dodajemy pokruszony rosołek i reszte przypraw, dorzuciłem jeszcze reszte skromnych zbiorów m. in. łuskowiec jeleni

poddusić chwilę i dolewamy wrzącej wody niecały litr, podgrzać do zawrzenia i koniec.

Prawie gotowe. Smakujemy, mozna dodac pieprzu, soli. Ja soli nie dodaję kiedy jest juz rosołek, lub wegeta. Smakuje, a potrawa jest zdrowsza.

Teraz mozna zaciągnąć dowolnie: zółtkiem, śmietaną, zasmżką z mąki

Smacznego!

Dodam ze zupę zjadła nawet moja małżonka, która zwykle unika moich "wynalazków"

Zupe mozna podgrzewac, ale już nie gotowac. Przechowywac raczej w postaci przed dodaniem substancji zaciągającej. Nigdy nie zamrażałem, ale pewnie jest to mozliwe.

Przepis powyższy można stosować do innych grzybów nadających sie na zupy

twardzioszki, pieczarki, pieczarkowate, pieprzniki, gołabki, kolczaki i wiele innych...

od wrz.2008
#0

30. Zupy z grzybów
20.paź.09 01:31
"chrisfir"

Aura cos nie zacwyca, więc zajrzałem do zamrazarki...

a tam prosze bardzo zimówka aksamitnotrzonowa no i mamy zupę

Przepis

200 - 300gr mrożonej zimówki ( ew inne)

cebula

wywar na uzupę warzywno mięsny

zioła, sól, pieprz

Cebule zeszlklić, dodajemy mrożone kapelusze, dusimy dalej klika minut

Dodałem jeszcze cukinie mała i drobno pokrojoną.

potem łaczymy ją z wywarem

i zupa jest gotowa

tylko jeszcze doprawić, dodac śmietany

smak suuuuuupeeer

od wrz.2008
#0

31. Zupy z grzybów
16.lis.09 14:30
"chrisfir"

Zupa z wodnichy jasnożółtej z opieńką

w tej wersji delikatnej mało cebuli

1 mała

wodnicha w ilosci jak na zdjeciu

opieńki kilka bo akurat były

kurkuma - barwnik żółty dla kolorku

wegeta, tymianek, rozmaryn, suszona piertruszka

cebule zeszklić z przyprawami i

wrzucić grzyby, prawie nie pokrojone wodnichy

i wczesniej obgotowana odlana opieńkę

grzyby smażymy bardzo krótko, bo wodnicha sie zaraz rozpadnie

Wywar mięsny akurat był gotowy w domu

łączymy z wywarem

i w zasadzie gotowe

makaron i fajna, delikatna zupka rosołowa, tylko dodać zieleninki,

mozna tez zagęscić lub zabielic smietana

od wrz.2004
#0

32. Zupy z grzybów
21.lis.09 22:02
Grzegorz Zynek "zyniu"

Hej, czy zdarzają wam się zaczerwione wodnichy?? trafiłem na pole!! dosłownie połacie tegoż grzybka, i ku memu zdziwieniu połowa albo lepiej miała mieszkanców. myślałem że o tej porze roku juz sie to nie zdarzy.... much przeca nie ma :)

a zdjęcia zupki zapodam jutro, przepis mam taki:

Podsmazyc grzybki z cebulką chwilę, dodac sól i pieprz, a także paprykę słodką. w osobnym garnku ugotowac wywar. dorzucic z patelni grzybki i cebulkę, zagotowac kilka minut. Ja podaję zabielaną ze śmietaną... niebo w gębie!!!

od sie.2009
#0

33. Zupy z grzybów

Oczywiście :) Ja (teraz na początku listopada chyba to było) jak przyszedłem do lasu, po okresie kilku dni nocnych, delikatnych mrozów, pojechałem do lasku (młodnik sosnowy) i uzbierałem dużo wodnich, które nie miały żadnych czerwi!

Niestety te piękne ciepłe dni (nie mówię, że są złe :) sprawiły ożywienie się robali, a w konsekwencji to, że moje ostatnie wodnichozbieranie skończyło się wyrzuceniem trzech czwartych zbioru. Fajny i masowo z reguły występujący grzyb.

Życzę wszystkim udanych, późnojesiennych zbiorów!

od gru.2006
#0

34. Zupy z grzybów
5.gru.09 14:14
Adrian Szymkiewicz

Tutaj daję przepis na grzybową mojej mamy:-)))

[bf#295845]

od wrz.2008
#0

35. Zupy z grzybów
5.gru.09 19:44
"chrisfir"

zupa suszonych grzybów

Składnik:

- około 20 dag suszonych grzybów borowikowatych (podgrzybki, borowiki, maślaki)

- bulion z kostki albo rosół

- makaron nitki (albo jaki kto ma)

- śmietana do zup i sosów

- mąka

Przepis:

1. grzyby namoczyć przez noc w letniej wodzie

2. odlać wodę, grzyby pokroić

3. wrzucić grzyby do garnka z bulionem, zagotować ok 40 minut

4. śmietanę rozmieszać z 2 łyżkami mąki i wlać do garnka

5. wymieszać i zagotować wszystko

6. doprawić do smaku (pieprz, sól, maggi)

Podawanie:

Na talerzu z makaronem posypane natką pietruszki

Do takiej zupy "Adriana Mamy"

u mnie w domu dodawało sie jeszcze pod koniec gotowania soku z kiszonej kapusty, zupa ma inny smak, jest troche bardziej lekkostrawna, ma troche witaminy C.

Same zalety wypróbujcie - chyba o tym jeszcze nie pisałem

Podawac z makaronem lub z ziemniakami

Ja wole z ziemniakami :)

od wrz.2008
#0

36. Zupy z grzybów
12.gru.09 16:34
"chrisfir"

korekta!

Przepis

2. wody raczej nie odlewamy lecz u zywamy ją do bulionu

przecież to sam smak

od kwi.2004
#0

37. Zupy z grzybów

Zupa z muchomora czerwonawego:

Pokroić drobno 1 cebulę. Posolić. Udusić ją na szklisto na maśle i dodać pokrojone w grubsze paski (obrane ze skórki) muchomory czerwonawe - kilka sztuk. Podusić z 5 minut.

Osobno ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki. Najlepiej na jakimś smaku warzywnym, czy mięsnym. Oczywiście posolić. Wody ma być tak, jak na zupę. Gdy ziemniaki w tej zupie są już miękkie dodać do nich te grzyby i zagotować. Podprawić śmietaną i na samym końcu pieprzem.

Tak samo postępować z przydróżkami, gąsówkami nagimi ( dłużej trochę podusić), żagwią, maślakami, pieczarkami - wszystkimi grzybami. Skórkę ściągać tylko z niektórych, oczywiście.

od wrz.2008
#0

38. Zupy z grzybów
22.sty.10 01:12
"chrisfir"

dziekuje wszystkim za uzupełnianie watku

no i mamy wreszcie zupę z muchomora :)

od paź.2005
#0

39. Zupy z grzybów

Czytam te przepisy i widzę znaczną różnicę w przygotowaiu waszych i moich.

1* Nie moczę suszonych grzybów tak długo - wystarcy w ciepłej wodzie godzinka.

2* Wody z suszonych nie zlewam - szkoda!...

Grzybki prosto z lasu.

Robię zupkę ale raczej z popularnych podgrzybków, borowików, maślaczka czy kozaczka. Szybkie gotowanie - po ślasku - jeden garnek! Potrzebny jeden gar do którego wrzucamy warzywa ( drobno pokrajane wraz z cebulką, zalewamy to wszystko wodą z rosołkiem w kostkach albo zalewamy wywarem z mięsa. Wrzucamy tez pokrajane surowe grzybki, jak potrzeba, solimy ale na pewno dodajemy pieprzu. Do gara wkładamy ziemniaczka obranego w kostkach około 0. 5 cm x 0. 5 cm. No i gotujemy wszystko razem. Podstawowe przyprawy to liść laurowy i ziele angielskie. Jak ziemniaczki są miękkie, można na talerzu doprawić śmietaną gęstą.

Nie szklę cebulki na patelni i nie duszę z grzybami. Ot różnica.

od cze.2009
#0

40. Zupy z grzybów

Uwielbiam tą zupę, muszę się przyznać że przepis wymyśliliśmy razem z moją narzeczoną, gorąco polecam.

Przepis na zupę serową z grzybami:

Przepis na ok 2, 5 - 3 Litra

1. 4 duże ziemniaki.

2. od 50-80g suszonych grzybów (jak kto lubi, my dajemy i czasami 120g)

3. 6-7 topionych serków (do smarowania)

4. 2 kostki rosołowe drobiowe

5. 5 kawałków białej kiełbasy

6. 3-4 jajek

7. 1 cebula

8. 2 ząbki czosnku

9. śmietana

10. mąka

11. przyprawy

Do dużego garnka wlewamy 2, 5 do 3 litrów wody, wrzucamy 2 kostki rosołowe i czekamy aż woda zrobi się cieplejsza, wtedy wrzucamy podrobione serki do smarowania. W tym czasie namaczamy grzyby i gotujemy jajka oraz ziemniaki.

Ziemniaki kroimy na kosteczkę wrzucając jako pierwsze, później namoczone i pokrojone grzyby. Ugotowane jajka siekamy na krajalnicy do jajek wzdłuż i w poprzek, tak by wyszły nam kosteczki (jak kto lubi, można dać połówki) i wrzucamy do garnka razem z pokrojoną surową białą kiełbaską oraz pokrojona w kostkę cebula i posiekany czosnek. Teraz możemy przyprawić zupę przyprawami do smaku, my używamy majeranku, oregano, pieprzu, soli. Czekamy aż zupa się zagotuje, zmniejszamy wtedy ogień na piecu żeby tak z 10 min gotowała się a my w tym czasie ją zagęścimy. Do dużego kubka lub szklanki dajemy 3-4 łyżek 18% śmietany oraz 2-3 łyżek mąki, rozmieszaną śmietanę z mąką zalewamy wrzącą zupą aż się dokładnie rozmiesza i wlewamy z powrotem do garnka i mieszamy zupę ok 20 sekund. Zupka już prawie gotowa wystarczy że nam się jeszcze 2-3 minutki pogotuje. Smacznego życzę wam :) najlepiej smakuje jak z godzinkę postoi na wyłączonym palniku. Jak ktoś wypróbuje przepis dajcie znać, gorąco polecam.

(wypowiedź edytowana przez dv6000 05. marca. 2010)

(wypowiedź edytowana przez dv6000 05. marca. 2010)

od gru.2006
#0

41. Zupy z grzybów
30.mar.10 18:47
Adrian Szymkiewicz

Właśnie zrobiłem zupkę grzybową według przepisu mojej mamy jak wyżej. Z tą różnicą że do gotującej się zupy wsypałem suszone ucha bzowe- efekt- super chrzęszczą w zupce. polecam!

od kwi.2004
#0

42. Zupy z grzybów

Flaczki z muchomora czerwonawego, albo kań, albo czernidłaków, albo co komu się podoba.

Grzyby kroimy w plasterki i dusimy z dodatkiem soli. Niedługo. Mają nie być surowe.

Potem dodajemy rosół, albo rosołek z kostki, ugotowaną marchewkę - trochę. Gotujemy nie za długo. Sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek - to przyprawy konieczne. Wszystko zaprawiamy zasmażką na maśle. Zagotowujemy i... smacznego.

od wrz.2008
#0

43. Zupy z grzybów
29.paź.10 03:13
"chrisfir"

zupki w stylu chińskim

jeszcze tu nie było

a wiec

skaładnki:

twardzioszek. lakówka i ucho bzowe z własnego ogrodu

bambus marynowany, cebulka marynowana

wywar lub rosłół z kostki

ewentualnie jakas chińska zupka

grzybki obgotowujemy w osolonej wodzie

odsączamy

wywar mięsno warzywny przygotowanay wcześniej pogrzewamy

dodałem marchewkę z rosołu

dodajemy bambus i cebulkę

oraz przygotowane grzybki

nalewamy go miski

wrzucamy szczypiorek lub koperek według uznania

od kwi.2004
#0

44. Zupy z grzybów
29.paź.10 09:27
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Ja tak robiłam "kuksa" z przydróżek. Tyle, że ja nie gotuję grzybków i nie odlewam wody, a duszę je, dolewam do nich rosołek i dodaję osobno ugotowany makaron. Dodatki wedle uznania.

od wrz.2008
#0

45. Zupy z grzybów
10.gru.10 01:12
"chrisfir"

Zurek z grzybami

taki żur jadłem kiedys na konferencji

restauracja z Warszawy bardzo sie postarała

był to najlepszy zurek jaki jadłem w zyciu

Kto ma dobry przepis na taki zurek niech tu załączy

bardzo proszę

od kwi.2004
#0

46. Zupy z grzybów

Ja nie mam dobrego, bo mój z torebki.

Do niesłonego intensywnie grzybowego wywaru dać - zamiast wody - w odpowiednich proporcjach, jak na torebce z żurkiem, ten właśnie żurek. Gotować, jak pisze na torebce. Podprawić śmietaną i koniecznie do środka jajeczko na twardo.

od wrz.2008
#0

47. Zupy z grzybów
18.gru.10 19:20
"chrisfir"

zurek z torebki

Gorący kubek? czy jakis inna zupka?

mnie nie podchodziło nigdy nic z torebek Amino

od kwi.2004
#0

48. Zupy z grzybów

Żurek Winiary.

od sty.2007
#0

49. Zupy z grzybów
kapuśniak

Ja lubię kuchnię eksperymentalną, dzisiaj lekko zmodyfikowany kapuśniak na wędzonym boczku z suszonymi shiitake

od kwi.2004
#0

50. Zupy z grzybów

Jutro zrobię coś z shiitake

od sty.2007
#0

51. Zupy z grzybów

Nie wiem jak zrobić, żeby foty były większe więc linkuje przepis na Zupę z kurczaka z grzybami shiitake.

od wrz.2008
#0

52. Zupy z grzybów
3.lut.11 21:28
"chrisfir"

Krzychu

dzieki za oryginalna zupę

mam cos dla ciebie z shiitake, ale sie mniej udzielam ostatnio, bo jestem zarzucony tabelkami i prezentacjami

ta z kurczaka

zapytanie: i ta pierś jest gotowana tylko 5 min??

czy to wystarczy??

od sty.2007
#0

53. Zupy z grzybów

Tak wystarczy 5 min, bo gotujesz " 200 g gotowanych piersi z kurczaka "

od wrz.2008
#0

54. Zupy z grzybów
6.mar.11 18:06
"chrisfir"

Zupa z soczewicy

Dzis popełniliśmy z córką zupę z soczewicy

• 200 dag czerwonej soczewicy

• 2 ząbki czosnku

• średnia cebula

• 1/2 łyżeczki kurkumy

• puszka pomidorów (400g) plus jeden świeży

• kolendra bazylia oregano czosnek

• sol

• ew. kostka rosolowa

Cebule i czosnek obrać i posiekać, smazyć na oliwie, nie rumienić dodać kurkumę i oregano. Wsypać soczewice – wcześniej zamoczona krótko w osolonej wodzie razem z woda. Można dodać kostkę rosołową. Gotować, aż soczewica zmieknie ok. 20 min. Pomidory - surowy przesmażony na oliwie z bazylią i kolendrąi suszonym czosnkiem zalewamy przecierem, podgrzewamy jeszcze trochę, zlewamy wszystko razem do jednego garnka uzupełnamy wodą do konsystencji dośc gęstej. Posypac zieleninką, szczypiorkiem lub serem tartym.

bardzo smaczne to jest

Zastanawiam się nad zastapieniem częsci pomidorowej na grzybową

Może ktos już robił coś gzryboewgo z soczewicy?

może ktoś

od sty.2007
#0

55. Zupy z grzybów

Zupa z fasoli z grzybami enoki

[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 500\ Can\'t\ connect\ to\ mycomed\. eu\: 443\ \ (hostname\ verification\ failed\)]

skłaniki

Składniki:

- 20 dag grzybów enoki

- 2 marchewki

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 liście laurowe

- 2 ziela angielskie

- 2 łyżki przecieru pomidorowego

- 2 ziemniaki

- 1 puszka czarnej fasoli w zalewie

- 1 mała puszeczka kukurydzy w zalewie

- 1 cebula

- 1 ząbek czosnku

- 1 l bulionu warzywnego

- 1 łyżeczka tymianku

- 1 łyżeczka kminku

- sól

- pieprz

Wykonanie:

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej obraną i pokrojoną drobno cebulę, czosnek i zeszklić. Następnie wlać do garnka 1 l bulionu warzywnego z kostki, dodać zeszkloną cebule z czosnkiem, liście laurowe, ziele angielskie, osączoną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz przecier pomidorowy i całość zagotować. Potem dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać wydrążone i pokrojone drobno środki chlebów. Doprawić do smaku pieprzem, solą, tymiankiem i kminkiem, dokładnie wymieszać, zagotować i przelać do powstałych otworów. Grzyby enoki opłukać, zalać niewielką ilością lekko osolonej wody i gotować przez 6 minut, po tym czasie odcedzić i dodać do zupy.

[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 500\ Can\'t\ connect\ to\ mycomed\. eu\: 443\ \ (hostname\ verification\ failed\)]

od wrz.2008
#0

56. Zupy z grzybów
19.mar.11 11:43
"chrisfir"

czyli mozna łączyc straczkowe i grzyby

Krzychu dzięki :)

od kwi.2004
#0

57. Zupy z grzybów

Można łączyć.

Pyszny jest sos grzybowy albo grzyby na gęsto do fasoli zamiast ziemniaków.

Pyszna jest fasolka po... bretońsku (?), czyli zamiast pomidorów grzyby. Delicje!

(wypowiedź edytowana przez jolka 21. marca. 2011)

od sty.2007
#0

58. Zupy z grzybów

Zupa słodko-kwaśna z kurczaka i grzybów shiitake.:

Składniki:

- 1 l bulionu drobiowego

- 6 średniej wielkości grzybów shiitake

- 100 g filetu z kurczaka

- 300 g kapusty chińskiej

- 2 cebule szalotki

- czerwona papryka, pietruszka, marchewka

- 1 łyżka czerwonego octu winnego

- 1 łyżka sosu sojowego

- 1 łyżeczka oleju sezamowego

- sól, pieprz, mielona ostra papryka

- 2 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

- Grzyby namoczyć przez 20 min w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie 25 min. Wyjąć przestudzić i pokroić w paski

- Mięso pokroić w cienkie plastry.

- Kapustę umyć i pokroić na kwadraty o boku 2, 5 cm

- Szalotki umyć, obrać i pociąć w paski o długości około 2, 5 cm.

- W garnku podgrzać bulion, mięso grzyby i kapustę.

- Zagotować i pozostawić na ogniu 5 min

- Dodać sos sojowy, gotować na wolnym ogniu 20 min

- Dodać szalotki, ocet, olej sezamowy i szczyptę ostrej papryki, warzywa. Osolić doprawić pieprzem i pozostawić na ogniu jeszcze 10 minut.

od wrz.2008
#0

59. Zupy z grzybów
25.lip.11 17:10
"chrisfir"

Krzychu super wpis

pełen profesjonalizm

jadasz zupę pałeczkami ty to jesteś, ale mongolskio-syberyjski zawadiaka

normalnie 'Dzyngis Chan';)

od paź.2005
#0

60. Zupy z grzybów

Ajajaaaajjjj!!! Pychotka - pachnie przez monitor!!

od wrz.2008
#0

61. Zupy z grzybów
12.sie.11 16:14
"chrisfir"

dziś krupnik z kurkami

nie mam czasu wrzucic FOTY

ALE ZAPEWNIAM KOLOR ZAPACH SMAK

D O S K O N A Ł E!!!

tajemnica poprawienia koloru naładny zółty w mojej kuchni jest kurkuma :)

od sty.2007
#0

62. Zupy z grzybów

Krzysztof pozazdrościłem trochę Tobie tej zupy z kurkami i upichciłem coś dla siebie.

Nameko

Pikantna zupa z nameko i eryngii.

Składniki:

2 łyżki stołowe masła

250 g eryngi 250 g nameko

2 ostre papryczki

2 jajka

2 litry rosołu drobiowego lub bulionu

4 łyżki słodkiej śmietany

pęczek zielonej pietruszki

pieprz, sól

Wykonanie:

Eryngi pokroić w plastry, dodać nameko, pokrojoną w kostkę papryczkę, odrobinę drobno posiekanej pietruszki i smażyć na rozgrzanym maśle

około 8-10 min, ciągle mieszając.

W misce ubić śmietanę z jajami i mieszając dolewać wrzący rosół.

Dodać gorące grzyby z patelni wciąż mieszając. przyprawić solą i pieprzem.

Podawać w miseczkach, posypane zieloną pietruszką.

od kwi.2004
#0

63. Zupy z grzybów
27.paź.11 17:09
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Jeśli jeszcze ktoś z Was nie wie: nie wylewajcie smaku z obgotowywanych do marynaty grzybów. Jest wspaniały do zup, kapusty...

od wrz.2008
#0

64. Zupy z grzybów
27.paź.11 23:39
"chrisfir"

Do klasycznie ugotowanego zurku

dodajemy usmażone na oleju drobne grzybki nadające się do zup

aktualnie dzis poszły mleczaje i maslanka łagodna

Fotka wyszłaby niezbyt interesująca, w zupce pływa kilka kapelusików ot i co

Ale smak.... mmmmm!

od kwi.2004
#0

65. Zupy z grzybów
28.paź.11 13:11
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Tak samo żur na esencjonalnym smaku z grzybów

od sty.2007
#0

66. Zupy z grzybów
gotowanie

Gotowanie zupy grzybowej.

od mar.2008
#0

67. Zupy z grzybów

Krzysiu, Ty to masz dobrze, że w zasięgu ręki masz ZAWSZE jakieś świeże grzybki!:-) Troszkę Ci zazdroszczę.

od wrz.2008
#0

68. Zupy z grzybów
8.mar.12 08:32
"chrisfir"

dziekuje wszystkim za uzupełnianie kompendium o zupach

i przyszedł mi do głowy taki skaecz z Laskowika

'... panie a natym placyku pred woja to był kawior, iii czerny był i czerwony był... i komu to przeszkadzało?..."

no i komu by przeszkadzało zamówic u Cropkeepera w Gałazkach kostke lub dwie i czekać na wysyp?

ja kupiłem w ogrodniczym kostke z której maja wyrosnać kanie

były jeszcze pierścieniaki

Kulfon kulfon co z tego wyrośnie???

od wrz.2008
#0

69. Zupy z grzybów
8.mar.12 08:38
"chrisfir"

Pikantne zupy raczej nie dla mnie

Ale ostatnio machnałem super szybką zupę, oczywiście dlatego że wszystko było już pod ręka

mięsny wywar z warzywami od zupy ogórkowej bez ogórków

wczorajsze pieczarki z cebulka na patelni z kurkuma na zółto

proszek z borowika 1/2 łyzki

zagotować krótko, zieleninka lub tymianek z ogódka

jogurt zamiast śmietany - zabielenie (i lekki kwaśny smak)

granki lub chleb i danie gotowe

***

w skali pięciogwiazdkowej

od mar.2008
#0

70. Zupy z grzybów

Krzysiu, ja zamówię u KRZYSIA na pewno kilka różnych kostek, ale... dopiero jak zejdę z... tych walizek!;-)

od sty.2007
#0

71. Zupy z grzybów

Zupa miso z kurczakiem warzywami i yamabushi ( soplówka jeżowata z uprawy)

od lip.2008
#0

72. Zupy z grzybów

Kupiłam w Tesco kostkę z grzybnią boczniaka cytrynowego. Postawiłam w kuchni obok okna od północnej strony. Po tygodniu pokazał się jeden zalążek czegoś, z czego po następnym tygodniu urosło grono kilkudziesięciu grzybków. Po ścięciu grono ważyło 28 dkg, z czego same grzybki po odcięciu 19 dkg. Podobno miało smakować jak kurki, smakowało jak boczniaki, ale dużo delikatniej. Na razie następnych nie widać. Liczyłam na lepsze zbiory, a tu szału ni ma: o (

od sty.2007
#0

73. Zupy z grzybów

Coś więcej na temat tej kostki boczniaka cytrynowego ( na pewno nie moje) wielkość wygląd może jakaś fota.

od lip.2008
#0

74. Zupy z grzybów

Krzysiu, pierwsze co sprawdziłam przy kupnie, to to, czy kostki są może od Ciebie, bo wtedy miałabym pewność, że towar pierwsza klasa, ale niestety. Producentem jest Green-Land Service Sp. z o. o. z Michałowic. Foty mam, ale wiadomo, że ze mnie fotograf jak z koziej.... więc są kiepskiej jakości. Postaram się wrzucić foty jutro

od lip.2008
#0

75. Zupy z grzybów

Sorry, firma nie z Michałowic, tylko z miejscowości Opacz-Kolonia, poczta Michałowice

od wrz.2008
#0

76. Zupy z grzybów
27.lip.12 11:07
"chrisfir"

Ja tez mam kanie z tej firmy na razie wyrosły 3 Pieczarki hahaha!

Wciąz czekam na kanie;)

od wrz.2008
#0

77. Zupy z grzybów
14.maj.13 13:42
"chrisfir"

Na kanie sienie doczekałem

ale zapytam czy zupę ze smardzów ktos popełnił

ja natomiast popełniłem smardze na grilu

potem powiem, raczej w nowym watku

od wrz.2008
#0

78. Zupy z grzybów
14.maj.13 13:44
"chrisfir"

a i na własne smardze, na własne działce też nie

choć dokonałem sporo wyczynów w tym kierunku

ale ja mam jakąs glebe strasznie kwasną i cięzką

od sty.2007
#0

79. Zupy z grzybów

Zuoa miso z shiitake i shimeji.

od sty.2007
#0

80. Zupy z grzybów

Zupa miso z shimeji tofu i chryzantemą jadalną.

na tej stronie jest za dużo wypowiedzi (80) - proszę założyć nowy wątek poziom wyżej lub w innym dziale forum oznaczonym ⊙
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji