Jest kilka grzybów, które wybitnie nadają sie na zupę ze świeżych grzybów
Pieprznik trąbkowaty i zółtawy właśnie do nich należy
A właśnie zaczał sie na niego sezon. Wodnichy jadalne tez sie nadają choć krócej dusic, bo to bardzo delikatne grzybki
sposób:
zeszklić cebulę w ilości wagowej 1: 2 w stosunku do grzybów
dodać nap tymianku lub innej zapachowej przyprawy
( cebula wtedy tez tak nie daje po kuchni)
nalepiej na oleju z dodatkiem masła
ja dodaję jeszcze dla koloru kurkumy, która niespecjalnie wpływa na smak zupy
dorzucić grzyby niezadrobno poszatkowane
wegeta + pieprz ziele ang laur (ew. lubczyk czy co tam kto lubi)
udusić pod przykryciem ok 10 min
mamy bazę
jeśli dodaje wegetę to zykle nie dodaje już soli (rosołek jest słony)
dodac rosołek i odpowiednią ilośc wody (ew. wywar mięsny)
krótko zagotowac i gotowe doprawic sobie do smaku
dodac smietanę i zieleninę do smaku przed podaniem
przy odgrzewaniu nie zaleca sie powtórnie zagotowywać
przechowywać bez śmietany w lodówce
może wytrzymać kilka dni
Dodatkowo do zupy tej na zdjęciu
dodałem zeszkloną dynie ozdobną z dodatkiem wegety ( może byc dynia lub cukinia, kalarepa pokrojona w drobna kostkę)
i ścięte drobno kwiatostany ugotowanych brokuł
Można tez taką zupe zrobić jako ziemiaczaną
Dodając przygotowana baze można wzbogacić wiele innych zup
np zurek z grzybami świetna sprawa
krupnik wielce sie do tego nadaje
fasolową też kiedys wbogaciłem
Małe te fotki!! Troche ślepawy już jestem.
Otworzymy może wątek ''Zupy - fotoprzepisy''??
Bardzo potrzebne chyba będzie otwarcie '' Grzyby suszone ''. Oczywiście przepisy na różne różności:-)