bio-forum.pl

Pieprznik Trabkowaty - Zupa

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2008
#0

1. Pieprznik Trabkowaty - Zupa
3.lis.08 13:23
"chrisfir"

Jest kilka grzybów, które wybitnie nadają sie na zupę ze świeżych grzybów

Pieprznik trąbkowaty i zółtawy właśnie do nich należy

A właśnie zaczał sie na niego sezon. Wodnichy jadalne tez sie nadają choć krócej dusic, bo to bardzo delikatne grzybki

sposób:

zeszklić cebulę w ilości wagowej 1: 2 w stosunku do grzybów

dodać nap tymianku lub innej zapachowej przyprawy

( cebula wtedy tez tak nie daje po kuchni)

nalepiej na oleju z dodatkiem masła

ja dodaję jeszcze dla koloru kurkumy, która niespecjalnie wpływa na smak zupy

dorzucić grzyby niezadrobno poszatkowane

wegeta + pieprz ziele ang laur (ew. lubczyk czy co tam kto lubi)

udusić pod przykryciem ok 10 min

mamy bazę

jeśli dodaje wegetę to zykle nie dodaje już soli (rosołek jest słony)

dodac rosołek i odpowiednią ilośc wody (ew. wywar mięsny)

krótko zagotowac i gotowe doprawic sobie do smaku

dodac smietanę i zieleninę do smaku przed podaniem

przy odgrzewaniu nie zaleca sie powtórnie zagotowywać

przechowywać bez śmietany w lodówce

może wytrzymać kilka dni

Dodatkowo do zupy tej na zdjęciu

dodałem zeszkloną dynie ozdobną z dodatkiem wegety ( może byc dynia lub cukinia, kalarepa pokrojona w drobna kostkę)

i ścięte drobno kwiatostany ugotowanych brokuł

Można tez taką zupe zrobić jako ziemiaczaną

Dodając przygotowana baze można wzbogacić wiele innych zup

np zurek z grzybami świetna sprawa

krupnik wielce sie do tego nadaje

fasolową też kiedys wbogaciłem

Specjalność polskiej kuchni to własnie między innymi zupy

od paź.2005
#0

2. Pieprznik Trabkowaty - Zupa

Małe te fotki!! Troche ślepawy już jestem.

Otworzymy może wątek ''Zupy - fotoprzepisy''??

Bardzo potrzebne chyba będzie otwarcie '' Grzyby suszone ''. Oczywiście przepisy na różne różności:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji