bio-forum.pl

Porównanie różnych zestawów do makro

bez logowania - można przeglądać
fotografowanie metody

od paź.2004

1. Porównanie różnych zestawów do makro

Cześć,

może się komuś przyda obejrzenie wyników testu porównawczego czterech różnych "przystawek" do makrofotografii. Kiedyś pokazałem porównanie standardowego Heliosa i Pentacona przymocowanego odwrotnie do FinePixa s7000. Teraz czas na drugie porównanie, ale tym razem z FinePixem s9600. Pod adresem:

krzysztof.kujawa.org.pl

można obejrzeć porównanie zdjęć papieru milimetrowego zrobionych właśnie FinePixem s9600 z przymocowanymi odwrotnie:

szerokokątnym Lydithem (3. 5/30mm), Pentaconem (1. 8/50mm), Heliosem (2/58mm) oraz soczewką Raynox DCR250 (x2. 2). Klikając na poszczególne zdjęcia na stronie można otworzyć oryginalne pliki jpg o rozmiarach 3488x2616. Wszystkie trzy obiektywy miały maksymalnie otwartą przysłonę, a w aparacie we wszystkich czterech zestawach stosowałem maksymalny zoom. Zdjęcia testowe robiłem przy skrajnych dostępnych ustawieniach przysłony aparatu, czyli F4. 9 oraz F11, ale w przypadku szerokokątnego Lyditha jedynie tą mniejszą, bo zastosowanie przysłony maksymalnej (F11) zaciemniało obraz w nieakceptowalnym stopniu. A to dlatego, że średnica otworu w tym obiektywie jest stosunkowo mała. Obiektyw ten pozwala na uzyskanie silnego powiększenia, bo klatka pokrywa około 5x3. 5 mm, ale winietowanie jest zbyt silne. Można ten zestaw jednak próbować wykorzystać do fotografowania bardzo małych obiektów (około 1-1, 5mm), dla których winietowanie nie będzie przeszkodą. Z pozostałych dwóch obiektywów Helios sprawdza się lepiej - chociaż wielkość klatki jest nieco większa (8x6mm) niż w przypadku Pentacona (około 7x5mm) - ponieważ winietowanie jest mniejsze, a ostrość lepsza, zwłaszcza na obrzeżach kadru. Dotyczy to zarówno przysłony zarówno 4. 9, jak i 11. Soczewka DCR250 pozwala na uzyskanie wielkości klatki około 17x13mm z niezłą jakością, chociaż i tu na obrzeżach widać spadek ostrości.

Z innych wartych odnotowania rzeczy to odległość ostrzenia od obiektu. Była ona dosyć duża ( - nie mierzyłem, ale pewnie około 10 cm, co dobrze rokuje:-) Bo i nie zasłania się sobą obiektu i spłoszyć jakiegoś zwierzaka tez trudniej.. No, to tyle.

Z pozdrowieniami

Krzysiek

od paź.2004

2. Porównanie różnych zestawów do makro

Testy testami, ale jak tam z grzybami? Jedna z pierwszych prób użycia Raynoxa DCR250 (x2. 2):

Szyszkogłówka kolczasta! pod wskazanym adresem "" NIE MA obrazka: HTTP:: Response=HASH (0x5b855d5f5018)->status_line!

ISO-80, F11, format pierwotny - RAW.

od wrz.2006

3. Porównanie różnych zestawów do makro

Mam DCR250 od dawna, ale rzadko używam. Potrzeba do tego więcej światła - to można dokupić, albo cierpliwości - a komary gryzą:-). Na początku robiłem trochę zdjęć owadów, ale z marnym skutkiem. Muszę przyznać jednak, że do grzybków czasem się przydaje. Moje zdjęcia to niekadrowane, tylko pomniejszane jpg-i.

1

F-3, 2; ISO-100; 1/5s

2

F-7, 1; ISO-200; 1/13s

3

F-10; ISO-200; 1/100s z wbudowaną lampą

4

F-10; ISO-200; 1/30s

5

F-10; ISO-80; 1s

zdjęcia zrobione z raynoxem na forum

[bf#146508]

i te małe zimówki z wątku

[bf#137044]

Myślę, że trzeba troszkę zainwestować w dodatkowe oświetlenie. Zrobiłem kiedyś tzw. "dyfuzor", ale nie zdał egzaminu.

od wrz.2006

4. Porównanie różnych zestawów do makro

A widzieliście tę konstrukcję? Mały niezbędnik grzybiarza:-)

od paź.2004

5. Porównanie różnych zestawów do makro

Zestaw Stopy widziałem, widziałem. Imponująco sam zestaw wygląda. Ale jego zdjęcia też...

Widzę, Krzysztofie, że te same obiekty łapaliśmy:-)

Też z Raynoxem. No, fajnie to działa - na razie Raynox mnie zachęca. Byle do wiosny.

od sty.2007

6. Porównanie różnych zestawów do makro

Bardzo proszę o radę, jako że właśnie dojrzałam do zakupu soczewki do makrofotografii. Chodziłam z tą myślą już blisko 10 miesięcy, ale teraz mam czas, żeby głębiej wejść w temat i dokonać optymalnego dla mnie zakupu :)

Jeśli chodzi o Raynox to widzę, że mam do wyboru dwie soczewki:

Konwerter MSN-202 MAKRO[foto-tip.pl]

oraz

Konwerter DCR-250 MAKRO[foto-tip.pl]

Którą z nich powinnam wybrać do swojego FinePix S6500?

Na linkowanej stronie jest dużo opinii o DCR-250, natomiast tylko kilka o MSN-202, no i aktualnie jestem w kropce.

Czy jak wybieraliście swoje DCR-250, to rozpatrywaliście również MSN-202?

(wypowiedź edytowana przez topazzz 18. listopada. 2008)

od paź.2004

7. Porównanie różnych zestawów do makro

Basiu, tu jest dyskusja na Twój temat:

forum.fotoexpert.pl

I ze strony producenta:

MSN-202:

(Shooting distance from the object;35mm in maximum telephoto mode.)

Magnification: 8X compare to original macro image size.

DCR-250:

(Shooting distance from the object;117mm in maximum telephoto macro mode.)

Magnification: 2. 9X compare to camera's macro image size.

A zatem tak - to dwa bardzo różne konwertery:

DCR powiększa słabiej (x2, 9) ale za to maks. odległość ostrzenia spora (117mm), w porównaniu do MSN, gdzie odpowiednie wartości to aż x8 (!!) i tylko 35 mm.

MSN jest porównywany do Heliosa w działaniu, ale trzeba by zdjęcia testowe obejrzeć. To co na pewno można powiedzieć, że MSN jest dużo mniejszy i lżejszy od Heliosa, a więc mniej obciąża mechanizm zoom. Ja bym kupił obie:-) I tego MSN też kiedyś kupię. Jeest sporo droższy, zdaje się, od DCR. Ale nie majątek - około 200 zł?

od paź.2004

8. Porównanie różnych zestawów do makro

O, tu jeszcze coś - są fotki. Nieźle, nieźle.

cyberfoto.pl

od sty.2007

9. Porównanie różnych zestawów do makro

Rzeczywiście nieźle! Już wiem co wybrać - MSN-202:-)))

A ponieważ ponoć w tym sklepie[foto-tip.pl] od wysyłki do otrzymania mijają najwyżej 3 dni, zatem już w sobotę powinnam mieć przystawkę :) Oj, będzie się działo!:-))) Efekty pokażę, jak się podszkolę z makrofotografii z użyciem MSN:-)))

Faktem jest, że te 10 miesięcy temu pewien forumowicz (Michał, dzięki :) też polecał mi właśnie MSN-202, tylko nie porównywał z DCR-250, stąd obecne moje pytanie.

to samo

Teraz pokażę tylko, że też fotografuję podobne obiekty jak Wy, tyle że jeszcze bez przystawki makro (więc to tylko fragment kadru, a warunki fotografowania nie były zbyt korzystne) :)

Cena MSN w tym wyżej linkowanym sklepie internetowym aktualnie wynosi 174 zł.

A, jeszcze jedno, jeśli jest podane, że "konwerter makro firmy Raynox posiada uniwersalne mocowanie typu snap-on na średnice od 52mm do 67mm" to rozumiem, że na średnicę 58 mm pasuje bez żadnych dodatkowych tulejek?

W poprzednim poście skusiłam pisząc DCR-202, zamiast MSN-202, zaraz to poprawię.

od paź.2004

10. Porównanie różnych zestawów do makro

Snap-on to szybkie mocowanie, jeśli średnica obiektywu mieści się w podanym zakresie. U Ciebie tak jest, więc jest OK. Obiekt najwyraźniej jest wszędzie...:-)

od sty.2007

11. Porównanie różnych zestawów do makro

Istotnie, jest dość rozpowszechniony;-))) A jak ładnie pyli, tylko tego nie udało mi się sfocić :)

Krzysiu, bardzo dziękuję za pomoc, niedługo pewnie nastąpi seria moich pytań o fotografowanie z przystawką....:- (

od wrz.2006

12. Porównanie różnych zestawów do makro

Basia, zamówiłaś już?

od sty.2007

13. Porównanie różnych zestawów do makro

Tak, już się zarejestrowałam w tym sklepiku[foto-tip.pl] i zamówiłam. Dostawa w ciągu 2-5 dni:-)

od wrz.2006

14. Porównanie różnych zestawów do makro

Fajnie, życzę ślicznych zdjęć:-)

od sty.2007

15. Porównanie różnych zestawów do makro

Ślicznie dziękuję:-)))

od wrz.2006

16. Porównanie różnych zestawów do makro

Basia czekamy na fotki! A skoro wszyscy się chwalą swoimi próchnilcami, to co mam być gorszy???:-)))

od paź.2004

17. Porównanie różnych zestawów do makro

A niezłe, niezłe. One najwyraźniej lubiane są przez krople. Też mam takie zroszone. Galeria próchnilców się tu zaraz zrobi:-)

od sty.2007

18. Porównanie różnych zestawów do makro

Soczewka Raynox MSN-202 już w moim posiadaniu:-) I jeszcze mały statyw na giętych nóżkach jako bonus (może czasem będzie przydatny).

Następne moje próchnilce, jeśli uda mi się je akceptowalnie sfotografować, będą już spod soczewki:-)))

od paź.2004

19. Porównanie różnych zestawów do makro

Szybciutko masz. Jestem bardzo ciekaw efektów. Wrzuć coś:-)

od paź.2004

20. Porównanie różnych zestawów do makro

Helios w robocie, czyli walka z małą głębią ostrości.

To tak na próbę - mikro-owady (1-2mm), pluskwiaki z rodziny Aleyrodidae (chyba):

Skrzydła nieostre nie tylko z powodu małej GO, ale też dlatego, że one bardzo delikatne, a wiało.

I jakieś grzybopodobne:

Ciągle lubię Heliosa:-) Ale jak będzie trochę czasu i światło dobre, to popróbuję tego szerokokątnego Lyditha w terenie.

od maj.2006

21. Porównanie różnych zestawów do makro

Te grzybopodobne to śluzowce, a zdjęcia robią na mnie wrażenie, aczkolwiek mało GO nieco wyszczupla zakres jego zastosowania.

od paź.2004

22. Porównanie różnych zestawów do makro

Ano tak, Piotrze. To jest pewien kłopot. Bardzo jestem ciekaw jak ten mocny MSN-202 działa. Czekam z niecierpliwością na jakieś zdjęcia od Basi.

od wrz.2006

23. Porównanie różnych zestawów do makro

I mnie ciekawość zżera:-)

od sty.2007

24. Porównanie różnych zestawów do makro

Dziś nie mogłam dysponować swoim czasem fotograficznie, ale też czekam niecierpliwie na sposobność wypróbowania MSN-202.... :) Jak nie w tygodniu, te krótkie dni przeszkodą największą, to w przyszłą sobotę, niedzielę.:-)))

od mar.2008

25. Porównanie różnych zestawów do makro
24.lis.08 10:07
Andrzej Kiton "akiton"

Zdjęcia robione DCR-250 + Canon S5 IS

[bf#215995]

od sty.2007

26. Porównanie różnych zestawów do makro

Andrzeju, pięknie!

W ogóle Panowie, wszyscy, którzy prezentujecie tu swoje "soczewkowe" foty - będę gonić za Wami, tylko czy dam radę!:-)))

od paź.2004

27. Porównanie różnych zestawów do makro

Andrzej, widziałem, widziałem. I już podziwiałem. Znakomicie, jak na takie źdźbła.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji