bio-forum.pl

Problematyczny gwiazdosz

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #3↓3

od lip.2005

1. Problematyczny gwiazdosz
9.paź.05 00:05
Grażyna Domian
gwiazdosz1
gwiazdosz2
gwiazdosz3
gwiazdosz4
gwiazdosz5

Znalazłam dziś gromadkę 7 gwiazdoszy na powierzchni około 1 m2. Podłoże piaszczyste. W otoczeniu liściasta mieszanka: buk, grab, osika, brzoza, topola biała.

Z dużą dozą pewności wykluczam gwiazdosze: frędzelkowatego i prążkowanego, bo te znam z wcześniejszych spotkań.

Z jeszcze większą dozą niepewności stawiam na gwiazdosza wymionowatego lub potrójnego lub uwieńczonego lub... po prostu nie wiem. Przejrzałam sporo zdjęć i atlasów, i wszystko mi się pomieszało.

od kwi.2001

2. Problematyczny gwiazdosz
9.paź.05 18:18
Marek Snowarski "admin"

ha, uprzedzę Anię, ja już dotarłem do domu po 2 tygodniowych wojażach, ona dotrze pewnie niebawem

to stosunkowo częsty Geastrum triplex - osłona zewnętrzna (tzn. ramiona) rozwarstwia się w miarę otwierania ramion na dwie części - z których wewnętrzna tworzy rodzaj kołnierza

na pierwszym zdjęciu jest jeszcze niepodzielona, na pozostałych jest już pęknięta

od lip.2005

3. Problematyczny gwiazdosz
9.paź.05 19:40
Grażyna Domian

Dziękuję:-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji