bio-forum.pl

Intrygujący białawy hubowaty z soplówkowego pniaka

bez logowania - można przeglądać
GRej353589

od lip.2005

1. Intrygujący białawy hubowaty z soplówkowego pniaka
18.paź.08 19:07
Grażyna Domian
na pniu soplówki1
na pniu soplówki2
na pniu soplówki3
na pniu soplówki4
na pniu soplówki5

Odwiedziłam dziś swój najbardziej ulubiony zakątek w Puszczy Bukowej:-) Między innymi chciałam sprawdzić ubiegłoroczne stanowisko soplówki jeżowatej. Niestety w tym roku się nie pojawiła (może jeszcze?). Z drugiej strony tego samego kloca bukowego wyrosło jednak coś, co mnie bardzo zaintrygowało - grzyb, z jakim jeszcze nigdy nie miałam do czynienia. Nie przypominam sobie bym go gdziekolwiek widziała...

Może ktoś bardziej doświadczony ma jakieś sugestie? Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki:-)

od lip.2005

2. Intrygujący białawy hubowaty z soplówkowego pniaka
19.paź.08 20:23
Grażyna Domian

A może to jest Oxyporus latemarginatus? Wygląda trochę podobnie botanika.bf.jcu.cz Kiedyś już znalazłam tego grzyba w Puszczy - rozszyfrował go wówczas Marcin Piątek ale tamte owocniki były znacznie młodsze i pewnie dlatego wyglądały nieco inaczej.

od gru.2005

3. Intrygujący białawy hubowaty z soplówkowego pniaka

Grazyna,

nie moge znależć Twojego wątku z Twoją soplówka Jeżowata

czy możesz przypomnieć - jakos nigdy tego wątku nie widziałem

dziekuję

od lip.2005

4. Intrygujący białawy hubowaty z soplówkowego pniaka
20.paź.08 19:23
Grażyna Domian

No tak - nie dziwię się, że nie mogłeś znaleźć - soplówki z Puszczy są nieco... ukryte;-) Szukaj tu:

[bf#27189]

[bf#131769]

od lip.2005

5. Intrygujący białawy hubowaty z soplówkowego pniaka
10.lis.09 01:06
Grażyna Domian
na soplówkowym klocku
na soplówkowym klocku2
na soplówkowym klocku3
na soplówkowym klocku4

W tym roku ten intrygujący grzybek znów się pojawił - dokładnie na tym samym klocku i w tym samym miejscu. Niestety znów mogłam do niego dotrzeć dopiero w połowie października...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji