bio-forum.pl

Gwiazdosz w alei platanowej

bez logowania - można przeglądać
GRej110486

od paź.2007

1. Gwiazdosz w alei platanowej
23.sie.08 21:39
Paula Probucka "Mykola"
Geastrum_przy_platanie_001
Geastrum_przy_platanie_002
Geastrum_przy_platanie_002b
Geastrum_przy_platanie_003
Geastrum_przy_platanie_004
Geastrum_przy_platanie_005
Geastrum_przy_platanie_006

Znaleziony dziś w alei platanowej na Jasnych Błoniach w Szczecinie.

Owocniki niewielkie, na piątymm zdjęciu położyłam zapałkę dla porównania. Najbardziej wygląda mi na gwiazdosza frędzelkowanego. Czy to on, czy jakiś inny?

od maj.2003

2. Gwiazdosz w alei platanowej
23.sie.08 21:53
Anna Kujawa "AniaK"

Bez śladów czerwonego? jesli tak, to dobrze typujesz.

od paź.2007

3. Gwiazdosz w alei platanowej
23.sie.08 22:25
Paula Probucka "Mykola"

Bez czerwonego. Chyba wszystkie gwiazdosze są "rejestrowe"?

od maj.2003

4. Gwiazdosz w alei platanowej
23.sie.08 22:48
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, bo wszystkie są chronione. Bardziej typowo powinny wyglądać za tydzień, dwa, jak ramiona podwiną im sią pod spód.

od paź.2007

5. Gwiazdosz w alei platanowej

Aniu, z powodu złośliwości przedmiotów martwych nie zrobiłam wczoraj zdjęć gwiazdosza (a dzisiaj już leje) — jedna para naładowanych baterii starczyła mi na trzy inne zdjęcia, a po włożeniu drugiej pary akumulatorów aparat od razu zażądał "Change the batteries", lecz już nie miałam na co ich zmienić, chyba że na własne paluszki;-)

Ale mam za to samego gwiazdosza. Musiałam go poszukać, bo zniknął z pierwotnego miejsca. Chyba jakiś czworonóg go potrącił, i to dawno, bo zupełnie wysuszony, acz niecałkiem zmaltretowany, leżał elegancko na czystym podłożu jakieś półtora metra dalej. Zebrałam. Gleba z zarodnikami jest. Mogę przesłać jako aneks do zgłoszenia.

od maj.2003

6. Gwiazdosz w alei platanowej
24.wrz.08 10:11
Anna Kujawa "AniaK"

Paula, pojawiły się nowe owocniki?

od paź.2007

7. Gwiazdosz w alei platanowej
25.wrz.08 01:38
Paula Probucka "Mykola"

Uj, nie wiem, nie byłam ostatnio w okolicy... Troszkę za dużo do obskoczenia, a do tego tyle nowych, niemal co krok, człowiek co chwila na coś przypadkowo trafia!

Ale ten jeden owocnik jest już w kopercie do Ciebie.

Lisówka też dołożona, z opisem itd.

Dziś jednak nie zakleiłam koperty i nie pojechałam na pocztę, a to z powodu niespodziewanego pojawienia się w moim życiu pewnego kopniętego zasłonaka, prawdopodobnie Cortinarius balteatocumatilis:-) [bf#203654]

Może też miałabyć ochotę go pomikroskopować? Do jutra wyschnie i może dołączyć do kopertowego towarzystwa:-))))))

od maj.2003

8. Gwiazdosz w alei platanowej
25.wrz.08 18:10
Anna Kujawa "AniaK"

Paula, wiesz, że z tą wysyłką gwiazdosza to łamanie prawa? Powinnam po niego przyjechać...

Zasłonaka oczywiście obejrzałam, ale zasłonaków się po prostu... boję. Tak mi się porobiło po zjeździe... zasłonakowców europejskich. Jest ich tyle (zasłonaków) i takie podobne, że z radością pewną myślę o tym, że w moim rejonie ich po prostu prawie nie ma... Ochotę na jego miokroskopowanie mam mniej niż małą:-)))

od paź.2007

9. Gwiazdosz w alei platanowej
25.wrz.08 19:53
Paula Probucka "Mykola"

Ale ten owocnik gwiazdosza i tak był już wyrwany, zebrałam denata, zanim go przechodnie rozczłonkowali!...

Co do zasłonaka - szkoda (choć z drugiej strony - dobrze rozumiem, ich jest prawdopodobnie najwięcej na świecie, ponad 400 gatunków. Heh, lakownic też coś koło tego, jeśli brać pod uwagę rozmaite systematyki;-) Ale u zasłonaków sekcja Phlegmacium jest chyba najłatwiejsza, a ten do niej należy. Cóż, muszę się przyznać: mam słabość do tych konkretnie miękkich grzybków. Ten zasnówkowy pierścień jest urzekający).

No więc - komu, komu zasłonaka do mikroskopowania? Ładny zasłonak, grubiutki i mięsisty, stanowisko charakterystyczne, atrakcyjnie ubarwiony, fajnie reaguje z KOH!:-))))))

(wypowiedź edytowana przez mykola 25. września. 2008)

od kwi.2004

10. Gwiazdosz w alei platanowej

A masz tego zasonaka na foto?

od wrz.2004

11. Gwiazdosz w alei platanowej

Paula muszę Cię zmartwić: na świecie zasłonaków jest około 2000 opisanych gatunków, a ciągle przybywają nowe:-)

od lis.2006

12. Gwiazdosz w alei platanowej

Tomku, zdjęcia tego zasłonaka Paula zamieściła w wątku

[bf#203654]

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji