Może Abortiporus biennis?
Dodam, że potraktowanie grzybka amoniakiem lub roztworem soli nie zmienia niczego. Brak reakcji.
Jej, przekrój bardzo by pomógł (albo chociaż informacja opisowa, jak wygląda), bo mam kilkoro kandydatów.
Ale najbardziej prawdopodobny jest jednak wrośniak. Jeśli biały na przekroju i tylko lekko żółcieje pod wpływem zasad - to on.
Tadeusz, jeśli możesz, to po proszę o zdjęcie przekroju. Znalazłem ostatnio bardzo podobnego (poza hymenoforem wręcz identycznego) i będę chciał grzybka oznaczyć na podstawie kluczy.
Inne zdjęcia okolicznych owocników oraz dwa z przekrojem zrobione już w domu. Obecnie niewielki fragment grzyba jest zasuszony, nie ma żadnego zapachu, jest twardy i zdrewniały. Wydaje mi się, że nie jest to wrośniak, ale kto wie? Dodam, że rósł na pniaku w znacznym stopniu przegniłym, nie do rozpoznania.
Super!
Jeszcze kilka pytań:
Nr. 1 Jaki był kolor miąższu po przekrojeniu? Biały, beżowy, różowawy?
Nr. 2 Jak długie są rurki i jak gruby jest miąższ?
Nr. 3 Czy powierzchnia kapelusza zasuszonego grzybka jest owłosiona czy gładka?
Nr. 4 Jak sądzisz czy zmurszały pniak należy do drzewa iglastego czy liściastego, albo jaki jest okoliczny drzewostan?
Jaki kolor ma miąższ po przekrojeniu i całkowitym wysuszeniu? Zbielał?
Pogoda poprawiła się, wyjrzało słońce, mogłem więc wyskoczyć po świeże ujęcia.
1. fot. 3 wiernie oddaje wygląd przekroju młodego owocnika.
2. fot. 2 rurki długości ok. 5 mm, labiryntowate, grubość miąższu różna, od 5 mm przy nasadzie do 1 mm u brzegu owocnika.
3. Powierzchnia zasuszonego owocnika fot. 4 i 5. Przy powiększeniu 32x (tylko takie posiadam) widoczne miejscami cienkie włoski.
4. Pniak może należeć do olszy lub jesionu gdyż w błotnistym zagłębieniu terenu rosły te gatunki. Wokół w lesie rosły buki i modrzewie.
Wszystko się zgadza z kluczem:-)
Według mnie Tomek dobrze typował, że jest to innoporek dwuwarstwowy - Abortiporus biennis[bioimages.org.uk]
Status E na czerwonej liście
Potrzebny jest jeszcze ktoś kto by zweryfikował to oznaczenie:-)
(wypowiedź edytowana przez grzybiorz 17. sierpnia. 2008)
Polecam wątek Grażyny, tam są świeższe, ale zdumiewająco podobne owocniki (zresztą, takie starsze już z ostrym brzegiem też są): [bf#190315]
W każdym razie mi wydają się BARDZO podobne po kapeluszu i hymenoforze.
Jak sądzicie?