bio-forum.pl

geastrum pectinatum ?

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #6↓6

od paź.2007

1. geastrum pectinatum ?
a
a
a
a

skraj lasu mieszanego, między świerkiem a kruszyną, dwa stare owocniki i dwa latosie (chyba tego samego gatunku-latosie są nadjedzone)

od maj.2003

2. geastrum pectinatum ?
24.lip.08 09:57
Anna Kujawa "AniaK"

a latosie szyjkę miały?? bo wyglądają mi raczej na G. coronatum.

i czy to, co widzę na dolnym zdjęciu to brodawkowana główka (na powierzchni)?

Masz możliwość poobserwowania ich?

od paź.2007

3. geastrum pectinatum ?

Odwiedziłem wczoraj stanowiska gwiazdoszy i oto efekt. Dokładnie w tym miejscu nie trafiłem nowych owocników, więc nic nowego o przedstawionych wyżej gwiazdoszach nie dodam. Znalazłem za to trzy nowe punkty występowania geastrum rufescens jak sądzę.

Pierwszy z nich kilka metrów obok powyższego.

Drugi jakieś 20m od pierwszego

Trzeci w lesie liściastym ok. 200m na południe

Na miejscu gdzie w kwietniu znalazłem stare owocniki geastrum rufescens (zgłoszenie nrID98929) pojawiły się młode.

od paź.2007

4. geastrum pectinatum ?
2

W środę znów odwiedziłem gwiazdosze. Niestety upały wstrzymały wzrost młodych, na dodatek coś je jeszcze dość intensywnie zżera. Kilku owocników się nie doliczyłem.

Aniu, czy młode, jeszcze w formie "jaj", które w tej chwili zwiędły, odrodzą się po deszczach, czy już po grzybkach? I czy te wszystkie gwiazdosze to g. rufescens?

od lis.2006

5. geastrum pectinatum ?

Według mnie tak, wszystkie jakie teraz znalazłeś to gwiazdosze rudawe

od maj.2003

6. geastrum pectinatum ?
2.sie.08 18:12
Anna Kujawa "AniaK"

Wszystkie te różowawe, to G. rufescens. Jaja mają szansę na rozwój, a jak nie jaja, to pewnie pokażą się zupełnie nowe owocniki jesienią.

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji