bio-forum.pl

Botanika lepideptorologiczna, cz. 3.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Botanika lepideptorologiczna, cz. 3.
gąsieniczka

Taką oto barwną ślicznotkę spostrzegłam 22 czerwca w miejscu, gdzie nieopodal w zeszłym roku gąsienice kapturnicy trędownikówki konsumowały trędownika bulwiastego ([bf#115116]). Powodzenie w rozpoznaniu gatunku tamtejszej konsumowanej rośliny zachęca mnie do zapytania, na liściu jakiego to gatunku spoczywa sobie ta ślicznotka? Pod koniec mojej wycieczki miałam już mało czasu i poświęciłam chwilkę tylko na wykonanie gąsieniczce zdjęcia portretowego, a o roślince nic więcej nie wiem: (

Przy najbliższej okazji uzupełnię dane o roślince :)

od mar.2008

2. Botanika lepideptorologiczna, cz. 3.
12.lip.08 08:42
Andrzej Kiton "akiton"

"Ślicznotka" to Prządka pierścieniówka (Barczatka pierścienica)- Malacosoma neustria. Rośliny pokarmowe gąsienicy: różne drzewa i krzewy liściaste, szczególnie dab (Quercus L.) i drzewa owocowe. Informacja z książki: J. Buszko "Atlas motyli Polski" cz. II - Warszawa 1997 wyd. Grupa IMAGE

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji