bio-forum.pl

Botanika lepidopterologiczna, cz. 2.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Botanika lepidopterologiczna, cz. 2.
roślina
roślina2
owocostan
owocostan2

Zdjęcia z dziś, Wielkopolska, leśne, widne przydroże k. Czerniejewa. Tak niewiele zostało z tej rośliny, że nie mam pojęcia, czy jest szansa, by ją oznaczyć. Gąsieniczka o zdrowym apetycie skonsumowała już wszystko, co się nadawało do zjedzenia. Roślinka miała ok. 30 cm wysokości, a jedyne szczegóły, którymi dysponuję to: zarys liści i owocostany, a nasionka na ostatnim zdjęciu wielkości ziaren maku.

od lis.2007

2. Botanika lepidopterologiczna, cz. 2.

Trędownik bulwiasty był konsumowany. Konsumentem zaś jest zdaje sie Kapturnica trędownikówka-Cucullia scrophulariae

od sty.2007

3. Botanika lepidopterologiczna, cz. 2.

Paweł, DZIĘKUJĘ!!!!!

Ależ miły prezent jeszcze w Starym Roku:-)))

Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok!!!

od sty.2007

4. Botanika lepidopterologiczna, cz. 2.

To mi się podoba! Oznaczanie roślinki po gąsienicy motyla, bo nie zwróciłabym uwagi na przekwitłą i zjedzoną roślinę, gdyby nie to, że jakieś gąsienice wówczas jeszcze kończyły ucztę;)

trędownik
kwiatostan
kwiatostan

Dziś pojechałam w drugie z miejsc, gdzie taki sam tandem, jak przedstawiony powyżej spotkałam zeszłej jesieni* i cóż zastałam? Ano oczywiście trędownika bulwiastego rozpoczynającego właśnie kwitnienie! :)

I proszę, taki niby żartobliwy wątek, a jaki pożyteczny, a Tobie, Pawle, raz jeszcze dziękuję!:-)))

----

* no raczej późnym latem :)

(wypowiedź edytowana przez topazzz 01. czerwca. 2008)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji