bio-forum.pl

Poskręcane liście brzoskwini

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. Poskręcane liście brzoskwini

Witam, martwię się o moją brzoskwinię. Przed kwitnieniem zaczęły się jej przebarwiać i skręcać liście jak na zdjęciach. Obcięłam zajęte chorobą liście. Drzewko będzie w tym roku po raz pierwszy owocować. Co to za choroba i jak ją zwalczyć? Bardzo proszę o radę.

od lis.2007

2. Poskręcane liście brzoskwini
17.maj.08 20:57
M.P. "mati_zgPD"

U mnie jest to samo: (

od sty.2007

3. Poskręcane liście brzoskwini

Spójrzcie tu [bf#95666]

od paź.2007

4. Poskręcane liście brzoskwini

Ja corocznie systematycznie stosuję oprysk przeciw kędzierzawości liści brzoskwiń. W tym sezonie wegetacyjnym, mimo stosowania oprysku jesiennego (2007 r) miedzianem 50 WP oraz powtórnie wczesną wiosną miedzianem i w początkowej fazie rozwoju pąków liściowych syllitem 65 WP, część liści na kilku gałęziach jest porażona tą chorobą. Drzewo brzoskwini było bardzo dokładnie opryskane (zlane) preparatem grzybobójczym. W poprzednich latach w identyczny sposób i w podobnych terminach stosowałem oprysk przeciw tej chorobie i nie miałem żadnych problemów z ta chorobą. Ten rok jest wyjątkowy, nie tylko ja mam z tą chorobą problem, ale u moich sąsiadów sytuacja jest bardzo podobna. Nie wiem czym to jest uwarunkowane, może innym okresem wylęgu czynnika chorobowego - ze względu na bardzo łagodna zimę.

od gru.2006

5. Poskręcane liście brzoskwini
18.maj.08 09:49
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Tak Mietku... Łagodna zima spowodowała, że część pąków "puściła" przed większością pozostałych i grzyb dokonał infekcji....

od mar.2007

6. Poskręcane liście brzoskwini

Bardzo dziękuję za informacje :)

od lut.2008

7. Poskręcane liście brzoskwini

Też stosuję oprysk (brzoskwinie - to jedyne drzewa, które pryskam).

Używam zazwyczaj 'syllitu' styczeń- luty (na bezlistne drzewo i bezpąkowe).

Zazwyczaj robię 2 opryski... w tym roku - tylko 1, niestety to okazało się za mało.

Jest jeszcze inny preparat, który można stosować nieco później - ale po jego nazwę muszę udać się do zaprzyjaźnionego sklepu ogrodniczego.

od lut.2008

8. Poskręcane liście brzoskwini

Odgrzebałam opakowanie po ww preparacie, to "Thiram granuflo 80 WG" - target.com.pl

W ubiegłym roku polecono mi ten środek wtedy, gdy na użycie syllitu było już trochę za późno, sprawdził się b. dobrze.

od lut.2008

9. Poskręcane liście brzoskwini

Najlepiej zastosować oprysk na jesieni oraz wczesną wiosną Miedzianem, natomiast w fazie nabrzmiewania pąków jeden z preparatów dodynowych np.: Syllit, Carpene, Efuzin.

od gru.2006

10. Poskręcane liście brzoskwini
18.cze.08 12:32
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Miedzian jest za "słaby" wiosną... Jeśli już to tylko jesienią...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji