bio-forum.pl

Kędzierzawość na brzoskwini?

bez logowania - można przeglądać

od sie.2006

1. Kędzierzawość na brzoskwini?

Witam, na działce rośnie brzoskwinie, co roku ten sam problem liscie skręcają się potwornie, słyszałem, że to może być tak zwana kędzierzawość, czy to prawda? Tak czy siak, jak zrobić żeby drzewko wyzdrowiało?

od gru.2006

2. Kędzierzawość na brzoskwini?
26.maj.07 22:05
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Nalezy opryskac drzewa w okresie bezlistnym. Na jesien polecam preparaty: Miedzian, Sylit lub Pomarsol. Natomiast na wiosne (w czasie nabrzmiewania pakow) Syllit... Drzewko trzeba dokladnie opryskac od podstawy pnia do konca galazek...

pozdrawiam

od sty.2007

3. Kędzierzawość na brzoskwini?

Na stronie terminarz ochrony roślin[podszarotka.republika.pl] jest jeszcze podany sposób postępowania na koniec kwitnienia (to też już teraz trochę późno): ''systematycznie usuwać porażone liście, drzewa opryskiwać wyciągiem z krwawnika, skrzypu lub pokrzywy''.

od maj.2009

4. Kędzierzawość na brzoskwini?

Zapytam jeszcze dlaczego moja brzoskwinia co roku po zimie ma dużo suchych gałązek (drobnych i troche grubszych ale n ie za bardo grubbych) i w środku od pnia robi się pusta - bezlistna

Dziękuję za odp.

Anka

PS

czy można ją ciąć zeby było jej więcej bliżej pnia?

słyszałam że nie bardzo bo się może "gumować" cokolwiek by to nie znaczyło.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji