Dobrze, że dużo wcześniej zamówiłem rezerwacje na zlot przez internet, bo byśmy się obudzili z ręką w nocniku....
Pojechaliśmy w niedzielę pogadać, omówić parę konkretów i obejrzeć teren ośrodka. Właściciel-sympatyczny gość odrazu nas skojarzył ze zlotem grzybiarzy:-)
Teren rewelacyjny, okolica przepiękna z dala od dróg, cywilizacji...
W zamian za akcje marketingową jaką mu zrobiliśmy - linki w internecie i na stronach internetowych, sprowadzenie ludzi z Polski, którzy to opowiedzą następnym znajomym itp...-gość znacznie zjechał z ceny pobytu i do tego dostaniemy beczkę piwa na sobotnią atrakcję GRATIS. (130 l uhuhhu)
Mamy do dyspozycji 57 miejsc noclegowych-trzy apartamenty trójka, czwórka, piątka.
2 pokoje z łazienkami 4-osobowe
5 domków z czego-dwa 8-osobowe (dwa wejścia po 4 osoby)
3 domki siedmioosobowe z dwoma wejsciami po 3 i 4 osoby.
Łazienka (wc, umywalka, natrysk) jest na zewnątrz domku jako przybudówka co uważam za znaczne lepsze rozwiązanie niż kibelek wewnątrz domku:-)
Ponieważ cena pobytu została wypośrodkowana i wyrównana na głowę musimy się dogadać co do kwestii kto gdzie będzie spał...
Niestety w apartamentach nie możemy wszyscy sie pomieścić bo jest ich tylko 3 na 12 osób. To samo tyczy sie pokoi, które komfortem wcale nie odbiegaja od apartamentu. Domki są całkiem przyzwoite, w których równie dobrze się prześpi i do tego widać z nich panoramę lasu i jeziora. Domki otoczone sa jabłoniami i modrzewiami. Jesienią będą jabłka....
To trochę fot z naszego wywiadu...
Wejście do ośrodka. Zaraz jest recepcja, bar, boisko do siatki, parking samochodowy zamykany, niewidoczne pomosty na brzegu jeziora należą do ośrodka.
Pokój z łazienką
Tu pójdziemy "zwiedzać" las, rezerwat i zbierać grzyby (poza rezerwatem:-)
Zgubić się będzie trudno bo zawsze w razie czego można "stoczyć się" do jeziora:-)))
Jesienią będzie tak
My Mirki 2 odrazu zaznaczamy, że nie rzucamu sie na apartamenty i w ewentualnym losowaniu nie bierzemy udziału bo nas zadowalaja domki:-)))
Narazie tyle muszę lecieć. Potem opisze program i koszty i czekamy na opinie-negatywne bądą usuwane przez Moderatora!!! ŻARTOWAŁEM (:-0)
Piątek 26 września 2008 przyjazd na miejsce. Z czasem zrobię szczegółowy opis dojazdu do ośrodka. Godz. 20, 00 uroczysta kolacja, powitanie, rozpoczecie Zlotu.
Sobota 27 września 2008 po śniadaniu ok. 10-11. 00 wyjazd (10 min) do Szymbarka gdzie jest już zarezerwowane wejście naszej grupy z przewodnikiem i zwiedzimy muzeum poza kolejnością. Wejście do odwróconego domu czy Muzeum Sybiraka trwa 4-5 godzin-takie kolejki:- (( (
Zwiedzanie trwa ok. 2 h.
Następnym punktem zwiedzania jest Rezerwat Szczyt Wieżyca z wejściem na wieżę widokową z której widoki kiedyś pokazywałem
Po spacerze w rezerwacie wracamy do ośrodka na obiad.
Po obiadku proponuję grzybkowanie w pobliżu ośrodka (nie trzeba jechać samochodami)
Jakie grzyby bedziemy zbierać? Zobaczymy, wszystko zależy od pogody i innych czynników. Powinny być spore ilości borowików kolorowych w tym i tego
Maślaki żółte i lepkie, pieprzniki blade, lejkowce dęte, podgrzybki czy takie rarytasy jak soplówka bukowa czy złotak
Po kolacji impreza nad jeziorem-ognisko i dzik z rusztu. Do dyspozycji piwo z kija-kto lubi:-))
W niedzielę jeszcze nie mam określonego planu ale to już szczegół. Wszystko w rękach Natury...
Zapomniałem dodać, że ośrodek wypożycza sprzęt pływający-łódż, kajak, rower itp.
Ceny są kosmiczne ale nie dla nas. Grzybofiśnięci mają GRATIS.
Może dodam, że żona właściciela jest biologiem i kocha grzyby-od dziecka:-))) Interesuję ją porosty.
Bardzo chce zobaczyć w naturze brodaczkę. Pytała się czy wiemy gdzie występuje. Wiemy.
Mamy kolejną osobę do Klubu:-)) Mało tego jej koleżanka broni pracę z.... grzybów nadrzewnych:-)))
Mirki 2 x2
Gaborson x 4
Grant x 2
Jezier x 2
Topazzz x 1
Ania K x 3
Old_rysiu x 3
Jan Smyczek x 1
Włodek Chojnacki X 1
Jolanta i Tadeusz Kozak x 2
Paula Probucka x 2
Małgorzata Przybyt x 1
Arek Andrzejewski x 4
Piotr Chachuła x 2
Dorota Szwed x 2
Marzena Nawrot x 1
Bogdan x 2
Jak na razie chętnych 35 osoby.
Jutro napiszę kosztorys i resztę. Do Zlotu zostało... dni:-)
Koszt imprezy to 180-150 zł. za osobę. Koszt uzależniony jest od ilości osób. Im więcej tym bardziej zbliżymy się do 150 zł. 70zł dwa noclegi, 70 zł pełne wyżywienie, 10-... zł koszt dzika
Więc mamy-
1) Noclegi apartamenty, pokoje, domki
2) Wyżywienie piątek-kolacja
sobota-śniadanie, obiad, kolacja.
niedziela śniadanie i obiad.
Dzik z rusztu kosztuje 500 zł. Jeżeli będzie 50 osób to całkowita cena zamknie się w 150 zł za cały pobyt. Jeżeli mniej-wiadomo. Do tego dojda koszty wejścia do muzeum 6, 50 i rezerwatu 3, 50. Parking przy rezerwacie prawdopodobnie jest płatny-nie wiem ile:- (
Zaliczkę powinienem wpłacić do 31 maja 2008
Proponuję wpłacić zaliczkę po 80zł za osobę na konto
Mirosław Wantoch-Rekowski
citibank haldlowy
88 1030 0019 0109 8518 4191 0010
w tytule imię nazwisko nick ilość osób
jeszcze link
Witam. Mirek przeczytałem wszystko uważnie. Szykuje sie fajna impreza. Mnie głównie zależy na tym, aby pochodzić po kaszubskich lasach i poznać trochę nowych dla mnie gatunków grzybów przy zyczliwej pomocy zawodowych i amatorskich Asów grzybobrania.
Reszta atrakcji: ognisko, spożywanie dzika, śpiewy itp może być, ale niekoniecznie. Oczywiście przyłączę się do tych rozrywek. Niestety dopiero w dniach 26-28 maja będe wiedział czy mogę na zlot pojechać ( sprawy zdrowotne). Zaliczkę będę mógł wpłacić dopiero w tych dniach. Pozdrawiam wszystkich
(wypowiedź edytowana przez emeryt 14. maja. 2008)
Podoba się! :) Tylko czemu do tego września tak strasznie daleko...: ( Po 20. 05, przeleję pieniążki. Pozdrawiam!!!
Chyba jeszcze w tym tygodniu uda mi się załatwić przelew:-)
A pokoik najmniejszy z możliwych z łazienką z towarzystwem osób chcących w nocy spać dostanę?
Pierwsze wolne pieniądze będę miała po wypłacie - ok. 10 czerwca. Jestem po 2 zjazdach i urodzinach wnuczki. Nie wyrobię się w żaden sposób.
(wypowiedź edytowana przez jolka 20. maja. 2008)
Jolci wybierzesz sobie pokój-domek i towarzystwo do spania...:-)
Dla Zlotowiczów cierpiących na bezsenność jest wielki taras z widokiem na las i jeziora albo knajpka ewentualnie jest pomost nad jeziorem. Chyba się wyśpisz...
A nie przedłużyłbyś terminu wpłacania zaliczek do połowy czerwca?
Jolka, zrobimy dla Ciebie wyjątek i wyłożymy kasę. Tylko cobyśmy Cie nie ganiali po Knurowie....:-)))))
Jedziemy - Kozak zawsze ma kasę. Wpłacimy do 31 maja.
Ostatnio organizowałam spotkanie innego forum i Ośrodek bardzo łatwo zgodził się na przedłużenie terminu wpłaty do wypłaty. W ten sposób zyskujesz czas na bardziej sensowne przemyślenia uczestników. Ale już nie mieszam. Ja się cieszę. Kozak też i przyjedziemy na mur. Najprawdopodobniej dzień wcześniej do Gdańska. Przenocujemy tam i wypoczęci zjawimy się na miejscu. :)
Ja też mam 10 wypłatę, ale dam radę. Do 30 maja pieniążki prześlę:-)
Zapłacę w poniedziałek po "długim weekendzie" :)
Ja jutro albo w poniedziałek
Ja i moja osoba towarzysząca (dorośli teoretycznie;)) poznamy Was wreszcie na żywo podczas zlotu, a przy okazji nauczymy się rozpoznawać grzyby z kaszubskich lasów (u nas niestety przewaga "iglaków").
Zapłacimy pod koniec maja. :))
P. S. Osoba towarzysząca lubi zbierać grzyby, ale ich nie je, trzeba go nawrócić... :))
Niech nie je. My zjemy! Pamiętacie tę zupę z Tomaszowa? Z maślaków na prosiaczku wędzonym? Delicje!
Czy ktoś jedzie z Łodzi lub okolic lub przejeżdża przez Łodź???? Jestem bezsamochodowa i martwi mnie sprawa dojazdu.....
Czy ja mogłabym drugą osobę dodać (albo to będzie TZ albo córka)
Możesz. Z okolic łodzi jest Grant - Tomaszów maz. Dorota i Arek z W-wy....
Musisz sie dogadać.
Mireczku przepraszam za spóźnienie z wpłatą ale dopiero teraz weszłam na forum i zobaczyłam że zbierasz zaliczki. Właśnie zapłaciłam pieniążki i potwierdzam zgłoszenie. W życiu nie przepuszczę zlotu. Na pierwszym było SUUUUUUUUUUUUUUPER!!!!
Witam. Z tego co sie zorientowałem w wątku dotyczącym wpłat na Zlot będzie Nas tam około dwudziestu. Mnie, jako samotnikowi to wystarczy. Pisząc o opłacalności dla wszystkich miałem też na uwadze właściciela Ośrodka, dla którego przyjęcie dwudziestu zlotowiczów to nie to samo co pięćdziesięciu. Mam pytanie. O której najwcześniej w piątek 26. 09 można do Ośrodka przyjechać i o której najpóźniej trzeba Ośrodek opuścić w niedzielę 28. 09. 08. Temat bieżący to spora susza panująca w północnej i zachodniej Polsce. Podobno Kaszuby wyschnięte i rolnicy już liczą straty z powodu suszy. Czy oprócz nadrzewnych rosną w ogóle jakieś inne grzyby? U nas ( Górny śląsk) trochę przelotnie popadało, ale na to żeby pokazało się więcej grzybów to za mało. Ma być deszczowy lipiec i to jest dla nas grzybiarzy dobra wiadomość. Pozdrawiam Kaszuby i życzę solidnego ale spokojnego deszczu. Emeryt
Poproszę o dopisanie do LISTY GRZYGOMANIAKÓW KASZUBSKICH: grzegorzww + 1 osoba, w pokoju 2-sobowym:-)
pozdrawiam i już nie mogę się doczekać do terminu ZLOTU:-)