bio-forum.pl

"Kościana", porowata tapeta na klonie, wygląda znajomo

bez logowania - można przeglądać
GRej100933

od paź.2007

1. "Kościana", porowata tapeta na klonie, wygląda znajomo
11.maj.08 23:00
Paula Probucka "Mykola"

Ta porowata tapeta nie tylko wygląda jak wyrzeźbiona w kości słoniowej, ale ma również kościaną, twardą konsystencję.

Znaleziona na dopiero co ściętym klonie, ma bardzo ciekawe towarzystwo, ale to już ewentualnie w następnym wątku (gmatwice widoczne na zdjęciu stanowiska idą do kolekcji, na forum nie wrzucam).

Tapetka jest bardzo, bardzo podobna do znalezionej na żywym grabie i przedstawionej w wątku [bf#161692], która pozostała nieoznaczona. Ta na klonie rosła na pionowej powierzchni, a ta z grabu na ukośnej i tym tłumaczę drobne różnice w wyglądzie.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale nie da się zachować kamiennego spokoju, kiedy fotografa atakują dywizjony, eskadry komarów (po powrocie do domu pół tubki Fenistilu już zużyłam).

Czy tym razem będzie można oznaczyć tego grzybka? Eksykaty zebrane, do dyspozycji.

stanowisko

Stanowisko i gospodarz:

Tapeta na klonie_01
Tapeta na klonie_02
Tapeta na klonie_03
Tapeta na klonie_04

Owocnik:

od paź.2007

2. "Kościana", porowata tapeta na klonie, wygląda znajomo
11.maj.08 23:07
Paula Probucka "Mykola"

Aha, tamten grab od tego klonu dzieli jakieś 12 kilometrów, bo już zaczęłam sezon na wyprawy w zupełnie innym kierunku niż CC.

od gru.2003

3. "Kościana", porowata tapeta na klonie, wygląda znajomo

od paź.2007

4. "Kościana", porowata tapeta na klonie, wygląda znajomo
11.maj.08 23:24
Paula Probucka "Mykola"

A jednak! Bardzo dziękuję, Mirki!

od paź.2007

5. "Kościana", porowata tapeta na klonie, wygląda znajomo
11.maj.08 23:41
Paula Probucka "Mykola"

Tylko zastanawiałam się, skąd u mnie w Zachodniopomorskim Datronia mollis, do tego na żywych drzewach, no a teraz w dodatku już na dwóch (zupełnie różnych charakterem) stanowiskach?

Grzybek rzadki jest podobno, a danych o jego występowaniu w tej okolicy w ogóle nie mogę znaleźć. NULL.

A może to Datronia stereoides?

(wypowiedź edytowana przez mykola 12. maja. 2008)

od maj.2003

6. "Kościana", porowata tapeta na klonie, wygląda znajomo
11.maj.08 23:46
Anna Kujawa "AniaK"

Nie zaglądałaś do rejestru? Zobacz ile Grażyna zgłosiła:-)))

[bf#11588]

zgłoś oczywiście:-)

od paź.2007

7. "Kościana", porowata tapeta na klonie, wygląda znajomo
12.maj.08 00:04
Paula Probucka "Mykola"

Aniu, przepraszam za edycję w trakcie - przyznam się, że już w przypadku tej poprzedniej D. stereoides trochę bardziej mi pasowała...

od gru.2003

8. "Kościana", porowata tapeta na klonie, wygląda znajomo

Tak z suszkiem...

od paź.2007

9. "Kościana", porowata tapeta na klonie, wygląda znajomo
12.maj.08 00:08
Paula Probucka "Mykola"

Suszek obecny, grzybek suszkiem jest z natury, tylko kora gospodarza musi troszkę podeschnąć:-D

od maj.2003

10. "Kościana", porowata tapeta na klonie, wygląda znajomo
12.maj.08 08:37
Anna Kujawa "AniaK"

U jamczatki drobnoporej na 1 mm2 mieści się 4-5 por, ta wygląda na wielkoporą.

od paź.2007

11. "Kościana", porowata tapeta na klonie, wygląda znajomo
12.maj.08 14:44
Paula Probucka "Mykola"

O, tej informacji mi brakowało (nazwa "wielkopora" sugeruje coś bardziej imponującego;-). W takim razie zgłaszam.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji