bio-forum.pl

Na grabie - Antrodia? Datronia?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. Na grabie - Antrodia? Datronia?
13.kwi.08 18:23
Paula Probucka "Mykola"

Na żywym, choć mocno pokaleczonym grabie. Tuż poniżej z pękniętej kory wystaje Exidia plana, a więc ten fragment musi już być bardziej drewnem, niż drzewem.

Jakoś żadna Antrodia mi nie pasuje (zwłaszcza ten sposób wzrostu - rośnie bardziej na górnej, a nie na dolnej stronie konaru. Datronia stereoides też pewnie odpada, bo za rzadka na taką miejscówkę...

Ale chyba nigdy takiej tapety nie widziałam.

Porowata tapeta na grabie_01
Porowata tapeta na grabie_07

Co to może być?

Porowata tapeta na grabie_02

Czerwona kreska odmierza dwa centymetry:

Porowata tapeta na grabie_04

Małe, białe widoczne u samego dołu na zdjęciu drzewa (czyli na zdjęciu nr 1):

Porowata tapeta na grabie_05
Porowata tapeta na grabie_06
Porowata tapeta na grabie_08

Ponieważ model rośnie na wysokości niezbyt komfortowej dla focącego, ujęcia z konieczności nieco "oddolne".

od paź.2007

2. Na grabie - Antrodia? Datronia?
18.kwi.08 02:23
Paula Probucka "Mykola"

Rany, żadnej hipotezy? Co mogę jeszcze dodać, żeby chociaż zawężenie grupy kandydatów było łatwiejsze?

od kwi.2004

3. Na grabie - Antrodia? Datronia?

A nie jest to Schizopora paradoxa?

od kwi.2004

4. Na grabie - Antrodia? Datronia?

A nie jest to Schizopora paradoxa?

od paź.2007

5. Na grabie - Antrodia? Datronia?
20.kwi.08 01:07
Paula Probucka "Mykola"

Odpada - to jest rurkowy, tylko ze względu na sposób przyrośnięcia tak się mu te pory "wydłużyły". Jego rurkowatość w sumie dość dobrze widać na tych zdjęciach - przede wszystkim na brzegach dużych owocników i na tych młodych, białych, ale najlepiej będzie, jak zrobię nowe foty. To faktycznie jedne z najgorszych, jakie na tym forum umieściłam, przepraszam forumowiczów. Słońce szalało - "pojawiam się i znikam", a ja używam ustawień ręcznych.

Spróbuję w dzień bardziej stabilny-pochmurny (i kiedy będę miała czas, bo pół godziny temu wróciłam z Berlina, a zajęć cała litania).

Chyba, że ktoś mi zaraz powie "tylko mikroskop";-)

od paź.2007

6. Na grabie - Antrodia? Datronia?
16.maj.08 02:41
Paula Probucka "Mykola"

Ufff, właśnie odesłam projekt i mogę teraz przedstawić nowe wieści w temacie.

Po wymianie opinii w wątku [bf#168543] byłam niemal pewna, że grzybek na grabie to Datronia Mollis. Tę z klonu od razu rozpoznałam jako tak samo wyglądającą, tylko jakby, jakby większa była, bo nie miałam problemu z fotkami makro (i to bez statywu, a na grabie go używałam).

W końcu (dzięki oznaczeniu w wątku klonowym), żeby udokumentować zgłoszenie drugiego stanowiska, zebrałam owocniki rosnące na tym grabie, ale kiedy przywiozłam je do domu, okazało się, że ta tapeta jest zminiaturyzowaną (skala 1: 2, 1: 2, 5) i znacznie delikatniejszą wersją tapety z klonu!

Różnica rozmiarówki jest bezdyskusyjna i niepodważalna, podobnie jak ogólne podobieństwo (przecież sama się na tym potknęłam, dla mnie wyglądały bardzo, bardzo podobnie!). Myślę, że tapetka przedstawiona w tym wątku to może być Datronia stereoides.

Jak to potwierdzić?

od maj.2002

7. Na grabie - Antrodia? Datronia?

Zgadzam się z Tomaszem - to Hyphodontia paradoxa.

Bardzo często ma po prostu zwyczajny, najzwyczajniejszy hymenofor złożony z rurek - na przykład takich wydłużonych i częściowo otwartych jak te na zdjęciach. Niekoniecznie muszą być porozrywane i na podobieństwo kolców (irpexoidalne).

Carpinus to jeden z ulubionych substratów H. paradoxa.

A Datronia stereoides wygląda zupełnie inaczej.

od paź.2007

8. Na grabie - Antrodia? Datronia?

Znowu nowa informacja - nie musi być irpeksoidalny. Jednak zapytam (bo inaczej nie byłabym sobą): na czym polega "zupełna inność wyglądowatości" Datronia stereoides?

Przyznam szczerze, że na podstawie żadnych zdjęć atlasowych nie rozpoznałabym Datronia mollis tak jak Mirki w wątku [bf#168543]

Dlatego nurtuje mnie pytanie - czym się różni?...

[W takich przypadkach czuję się trochę jak "— Czym się różni wróbelek?" "— Tym, że ma jedną nóźkę bardziej niż drugą".];-)

od maj.2002

9. Na grabie - Antrodia? Datronia?

:-) Hm, jak Ci to wyjaśnić...

Między Hyphodontia, a Datronia (niezależnie od gatunku) różnica w budowie owocnika polega na tym, że u Hyphodontia owocniki są błonkowato-włókniste i na ogół dośc delikatne, ze stosunkowo cienkimi przegrodami międzyrurkowymi, podczas gdy u Datronia owocnik jest solidny, skórkowaty, a w starych okazach twardo skórkowaty (podobnie jak u Stereum), a przegrody międzyrurkowe grube.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji