bio-forum.pl

Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.
brązowe miseczki
brązowe miseczki1
brązowe miseczki2

Wczoraj 29 marca br. nad strumykiem wypływającym z jeziora Głęboczek.

Pomiędzy pierwszym krzewem leszczyny z wątku [bf#158228] a strumykiem rosną brązowe miseczki w towarzystwie zawilca gajowego. Miseczki mają 6 do 12 mm średnicy, a [bf#84279]:

pasozyt i żywiciel

Czyż to nie śliczny komplecik, chociaż... jedne z nich to pasożyty, a drugie żywiciele:

żabka

Na dowód bliskości wody niech będzie ta żabka:

widok ogólny

Ale wodę też widać, sakwa leży prawie przy miseczkach:

od lis.2006

2. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

: D Widzę, że odbyliśmy dzisiaj podobne wycieczki :)

Koleżanko Botaniczko! Odpowiedź na Twoje pytanie oraz szereg moich pytań znajdziesz tu: [bf#158332]

od maj.2006

3. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Te miseczki z rodziny Sclerotiniaceae to najprawdopodobniej Dumontinia tuberosa. Dobrze by było zerknąć na nie pod mikroskopem

od maj.2006

4. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Basiu, a może byś mi podesłała kilka suszków, grzybków które znalazłaś? Porównał bym z tym co w miniony weekend znalazłem, co bardziej skojazyłem z Ficaria verna niż Anemone nemorosa (mogę się mylić bo jedna i druga roślina tam była), choć skleroty (czarne kulki) mają podobne.

od sty.2007

5. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Chętnie! :)

Mam pobranego grzybka ze sklerotą, tak jak to widać na zdjęciu (jeden "z", drugi "bez"). Pech chciał, w domu podczas wyjmowania z warstwy "klimatyzacyjnej" (tj. liści) sklerota mi się odłamała:/ Ale mam ją.

Podsumowując: mam dwa owocniki i jedną sklerotę (wszystko wysuszone) i to mogę Tobie wysłać od razu, a gdyby potrzebne było więcej, to pobiorę:-)))

od maj.2006

6. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Super:-) No to czekam, tyle wystarczy. Adres w opisie:-)

od sty.2007

7. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

No to muszę zaufać poczcie i wysłać paczuszkę tym sposobem, choć mam na ten temat różne doświadczenia, Paula coś o tym wie... :)

od paź.2007

8. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Ja fotografowałem je tydzień temu i też przyjąłem, że to twardnica. Zawilców mnóstwo, a na sąsiedztwo F. verna w ogóle nie zwracałem uwagi.

Czyli mogłem się pomylić:/

od maj.2006

9. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Konieczny będzie mikroskop

od lut.2007

10. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Piotrek mam pytanie, czy na bulwkach ziarnopłonu wiosennego też rośnie jakiś osobliwy grzybek tak jak na zawilcu - Dumontinia tuberosa?

od maj.2006

11. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

No właśnie, pytanie czy to z czego wyrastają na moim trzecim zdjęciu to sklerota czy ziarenko ziarnopłonu?

Pod linkiem Ficaria verna jest pod nazwą Ranunculus ficaria:

biologi.uio.no

Sclerotinia ficariae - jak widze na tym zdjęciu poniżej, to te miseczki są orzęsione na zewnątrz, podobnie jak te które ja znalazłem.

naturfoto.cz

od lut.2007

12. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Dorzucę i moje znalezisko (według mnie to Dumontinia tuberosa) wraz ze zdjęciami mikro. Koło moich nie widziałem nigdzie ziarnopłonu natomiast pełno zawilców:

jak widać moja nie posiada orzęsienia.

i parę fot mikro:

zarodniki

od sty.2007

13. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.
wycinek

Mój też wydaje się być gładki, to jeden z pobranych owocników - wycinek zdjęcia bez żadnej dodatkowej obróbki:

od maj.2006

14. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Wojtku, zrobiłeś jakieś pomiary worków, zarodników itd?

od lut.2007

15. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Nie zrobiłem, ale spróbuje jeszcze dzisiaj pomierzyć zarodniki i worki. Jak będę miał wyniki to je zaraz wrzucę.

od lut.2007

16. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Średnie wymiary worków 143, 08 x 9, 79 micro. Średnie wymiary zarodników

13, 14 x 6, 39 micro.

od maj.2006

17. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Dzięki Wojtku, jak będę w weekend w domu to zmikroskopuję te moje i porównamy.

Basiu, te Twoje są gładkie jak pozostałe, poza moimi, zobaczymy co powie mikroskop.

Pozdrawiam

od sty.2007

18. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

Piotrku, moje "głacioszki" już są w drodze do Ciebie :)

od lut.2007

19. Brązowe miseczki w sąsiedztwie Anemone nemorosa.

nie ma za co - cała przyjemność w poszukiwaniu odpowiedzi co my tu mamy za gatunek :))) Pimpek mi napisał że D. tuberosa jest gatunkiem zbiorczym i jeszcze nie podzielonym. Czyli mamy co szukać :))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji