bio-forum.pl

Płaski, rozpostarty, beżowy, na leszczynie.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Płaski, rozpostarty, beżowy, na leszczynie.

Wczoraj 29. 03. 08 postanowiłam sprawdzić co słychać w lasach na północ od Gniezna.

Pierwszy zauważony grzybek to z tych nadrzewnych - płasko rozpostarty o ładnym ciepłobeżowym kolorze, niestety nadjedzony przez jakichś małych smakoszy takich "nadrzewniaków". Grzybek porasta spodnią część gałęzi leszczyny (?), która rośnie prawie nad samym strumykiem wypływającym z położonego nieopodal jeziora Głęboczek.

Kawałek dalej kolejny taki owocnik, też nadjedzony, ale może lepiej sfocony - podam w drugim poście.

Najpierw ten pierwszy:

leszczyna z owocnikiem

Widok na gałąź z widocznym owocnikiem, strumyk za fotografem :)

detale
detale2
detale3
detale4
detale5

Troszkę szczegółów:

Przypuszczam, że to jakiś pospoliciak, ale jaki?

Za chwilkę te, myślę, trochę lepsze, zdjęcia drugiego.

od sty.2007

2. Płaski, rozpostarty, beżowy, na leszczynie.

Że lepsze, to złudzenie, jednak pokażę, co mam, a robiłam te zdjęcia w sporym zachmurzeniu, gdy nadeszła deszczowa chmura i na chwilę mocno pociemniało, a potem popadało.

krzew całość
krzew zbliżenie

widok na krzew z owocnikiem w połowie wysokości ukośnej gałęzi i zbliżenie na gałąź z owocnikiem:

owocnik cały
owocnik fragment

owocnik bliżej:

rozmiarówka

namiastka rozmiarówki i +/- naturalna barwa owocnika:

od paź.2007

3. Płaski, rozpostarty, beżowy, na leszczynie.
30.mar.08 01:02
Paula Probucka "Mykola"

Basiu, to być może wcale nie jest pospoliciak. Czyreń moim zdaniem, ale chyba musiałabyś pobrać kawałek i znaleźć tę magiczną "kreskę";-)

Miękki czy twardy w dotyku?

od sty.2007

4. Płaski, rozpostarty, beżowy, na leszczynie.
okaz

Paulo, mam go pobranego :)

Oto mój okaz:

Hmm, skala twardości;) On tak płasko i raczej cienko pokrywa gałązkę, że miękkim bym go nie nazwała, chociaż bardzo twardym też nie... Wygląda jakbym się migała od odpowiedzi?;)

Zbadam na pobranym okazie.

od paź.2007

5. Płaski, rozpostarty, beżowy, na leszczynie.
30.mar.08 03:50
Paula Probucka "Mykola"

Patrzę jeszcze raz i się upewniam w dokonanym po jednej minucie osądzie (Darek Karasiński ma rację - doświadczenie i opatrzenie... Może opłaciła się ta wielomiesięczna obserwacja;) Czyreń. Ponieważ jest spękany i nie wykazuje żadnych tendencji do tworzenia kapeluszy - któryś ze zdecydowanie i zatwardziale resupinowatych. Może P. laevigatus? Tu już moje czyreniowe (bo u tworzących owocniki z krustą) opatrzenie chyba nie wystarczy. Choć z drugiej strony warto było na pewno - teraz "czyreń" to dla mnie całkiem ładne słowo, bo ładny grzybek;-)

od kwi.2004

6. Płaski, rozpostarty, beżowy, na leszczynie.
⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji