Wczoraj 29. 03. 08 postanowiłam sprawdzić co słychać w lasach na północ od Gniezna.
Pierwszy zauważony grzybek to z tych nadrzewnych - płasko rozpostarty o ładnym ciepłobeżowym kolorze, niestety nadjedzony przez jakichś małych smakoszy takich "nadrzewniaków". Grzybek porasta spodnią część gałęzi leszczyny (?), która rośnie prawie nad samym strumykiem wypływającym z położonego nieopodal jeziora Głęboczek.
Kawałek dalej kolejny taki owocnik, też nadjedzony, ale może lepiej sfocony - podam w drugim poście.
Najpierw ten pierwszy:
leszczyna z owocnikiem
Widok na gałąź z widocznym owocnikiem, strumyk za fotografem :)
detaledetale2detale3detale4detale5
Troszkę szczegółów:
Przypuszczam, że to jakiś pospoliciak, ale jaki?
Za chwilkę te, myślę, trochę lepsze, zdjęcia drugiego.
Że lepsze, to złudzenie, jednak pokażę, co mam, a robiłam te zdjęcia w sporym zachmurzeniu, gdy nadeszła deszczowa chmura i na chwilę mocno pociemniało, a potem popadało.
krzew całośćkrzew zbliżenie
widok na krzew z owocnikiem w połowie wysokości ukośnej gałęzi i zbliżenie na gałąź z owocnikiem:
owocnik całyowocnik fragment
owocnik bliżej:
rozmiarówka
namiastka rozmiarówki i +/- naturalna barwa owocnika:
Hmm, skala twardości;) On tak płasko i raczej cienko pokrywa gałązkę, że miękkim bym go nie nazwała, chociaż bardzo twardym też nie... Wygląda jakbym się migała od odpowiedzi?;)
Patrzę jeszcze raz i się upewniam w dokonanym po jednej minucie osądzie (Darek Karasiński ma rację - doświadczenie i opatrzenie... Może opłaciła się ta wielomiesięczna obserwacja;) Czyreń. Ponieważ jest spękany i nie wykazuje żadnych tendencji do tworzenia kapeluszy - któryś ze zdecydowanie i zatwardziale resupinowatych. Może P. laevigatus? Tu już moje czyreniowe (bo u tworzących owocniki z krustą) opatrzenie chyba nie wystarczy. Choć z drugiej strony warto było na pewno - teraz "czyreń" to dla mnie całkiem ładne słowo, bo ładny grzybek;-)
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)
⇒ szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji