bio-forum.pl

Owocnik podobny do Tremella foliacea, ale czy to właśnie to?

bez logowania - można przeglądać
GRej93517

od sty.2007

1. Owocnik podobny do Tremella foliacea, ale czy to właśnie to?

Pod wpływem sugestii Darka K. wyrażonej w [bf#149370] (konkretnie Vuilleminia comedens) przyglądałam się pilnie leszczynom i COŚ wypatrzyłam. Niestety to nie jest Vuilleminia coryli, ale wydaje się byc podobne do Tremella foliacea. Czyżby szczęście mi dopisało na ten też wszak nie tak częsty gatunek?

Rzecz miała miejsce 10 lutego br., w pobliżu Śnieżycowego Jaru, znalezisko na gałęzi leszczyny. Niestety nie zaobserwowałam jednego - czy ta gałąź leszczyny jest na pewno żywa, czy może uschnięta (to jest w razie czego do sprawdzenia :)).

leszczyna

Gałąź z owocnikiem to ta najgrubsza na pierwszym planie, owocnik widoczny w połowie wysokości gałęzi po prawej stronie:

owocnik
owocnik 2

Owocnik z bliska:

owocnik 3

Z lewej chyba troszeczkę przyschnięty?

od maj.2002

2. Owocnik podobny do Tremella foliacea, ale czy to właśnie to?

To jest to!

Tremella foliacea.

Trochę wilgotnej pogody i odżyje:-)

od sty.2007

3. Owocnik podobny do Tremella foliacea, ale czy to właśnie to?

Darku!!!!! To dzięki TOBIE!!!!! Obserwowałam leszczyny!!!!!

Tylko formalne zapytanie - zgłaszać? Odpowiedź chyba zabrzmi - TAK?:-)))))

od maj.2003

4. Owocnik podobny do Tremella foliacea, ale czy to właśnie to?
12.lut.08 21:01
Anna Kujawa "AniaK"

Tak:-)

od sty.2007

5. Owocnik podobny do Tremella foliacea, ale czy to właśnie to?

A zatem przygotuję zgłoszenie!!!

:-)))))

od sty.2007

6. Owocnik podobny do Tremella foliacea, ale czy to właśnie to?
en face

Wczoraj odwiedziłam stanowisko mojego Tremella foliacea (zgłoszenie ID: 93517), by zobaczyć, jak się ma aktualnie po siedmiu miesiącach od pierwszego spotkania. I ucieszyłam się, bo jak widać na fotkach, ma się dobrze:-)))

Szkoda, że z racji wycieczki rowerowej nie mogłam mieć ze sobą statywu, ale może kiedyś znów tam trafię z i zrobię lepsze fotki :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji