[bf#145200], na szczęście;).
Za to przyszła pora na kisielca (?)? Obiecuję, że tylko w jednym znalezisku (choć spotkałam trzy, ale jak porównam dokładnie cechy, to już pozostałe zostawię w spokoju.)
To prawdopodobnie kisielec kędzierzawy?
Pasuje mi do opisu z Atlasu Marka S.:
"Owocniki pozrastane ze sobą, tworzą rozpostartą powłokę, o powierzchni nieregularnie pofałdowanej, guzełkowatej; szerokości 30-250 (300) mm i więcej, grubość 5-10 (20) mm; czarny, szaroczarny, czasem prześwitujący, szary, oliwkowy, brązowawy. Górna powierzchnia zarodnikonośna, błyszcząca, smolistoczarna, delikatnie punktowana."
też tak sądzę, że to Exidia plana :)
A ja, że Exidia truncata.
a jak można rozróżnić te dwa gatunki od siebie? Wyczytałem, że owocniki Exidia truncata nie są ze sobą pozrastane, a patrząc na zdjęcia wydawało mi się, że jednak zrastają się ze sobą...
Przywiozłam ze sobą gałązkę z tym okazem, tak więc z totalnym spokojem, ale jeszcze raz dokładnie mu się przyjrzę.
Basiu, masz swojego pierwszego "R" z czerwonej listy! Gratulacje!!!
Ja też myślę, że to Exidia truncata.
Skoro masz eksykat, no to chyba możesz zgłaszać do rejestru :)
(wypowiedź edytowana przez mykola 13. stycznia. 2008)
Doczekałam się mojego pierwszego "R"? Naprawdę?:-)))))))))))))))))))))
Na to wygląda :))))
[bf#145242] Przepraszam, może jestem już dziś zbyt natrętna, tyle skórników Stereum hirsutum dziś zapodałam, a tu takie mi się niespodzianki z kisielcami szykują :) Wiem na pewno, że sporo muszę uzupełnić co do danych o stanowisku, gatunki drzew z otoczenia itp. Wszystko będzie wykonane, oby jutro (bo jak nie jutro, to DOPIERO za tydzień!)
Tak, Basiu, zapraszam do rejestru z tym i z tym drugim - jeśli rosły dostatecznie daleko od siebie, żeby uznać to za dwa stanowiska.
Kamil, kedzierzawy tworzy "placki" owocników o powierzchni bardzo pofaldowanej. Trzoneczkowate mogą wyrastać grupą, ale zawsze oddzielisz jeden owocnik od drugiego i mają charakterystyczną gładką powierzchnię z malutkimi brodawkami bardzo wyraźnie widocznymi na zdjęciach Basi.
Aniu, dziękuję za informację!!! :)
Takie z listy "R" można pobierać? Ile pobrać, by było OK?
Odległość między dwoma stanowiska wynosiła ok. 50-100 m, dokładnie dziś to stwierdzę, to myślę, że są to dwa różne stanowiska???
A jeszcze mam trzecie jakieś 30-50 m dalej, ale wyglądał inaczej, tak tak bardziej "mózgowato", fotkę robiłam prawie o ciemku, więc jest poruszona... Dziś wszystko pouzupełniam i wątek o tym trzecim też założę.
No i E. truncata występuje na dębie a E. plana na brzozie, czy tak?
Basiu, za stanowisko przyjmij oddział leśny (czyli tu jedno stanowisko z kilkunasoma owocnikami w odległości kilkudziesięciu metrów).
Nie można pobierać tylko gatunków chronionych. Te z listy można (mimo, że niektóre są dużo bardziej rzadkie od np. chronionego siedzunia czy purchawicy). E. truncata jest w sumie bardzo pospolity, tylko chyba przeoczany. Wystarczy fragment gałązki z jednym owocnikiem lub grupka owocników z jednego z tych wymienionych miejsc.
Andrzej, czasem oba rosną obok siebie. Kedzirzawy ma większy "zakres gatunkowy substratu" - kilkanaście gatunków drzew liściastych, a trzoneczkowaty - mniejszy - przede wszystkim dęby, ale też bardzo często rośnie na lipach.
Wielkie dzięki za cenne wskazówki. Przydadzą się przy zbieraniu grzybków. Do kwietnia będę je intensywnie zbierał, bo widzę tu u siebie niezłą kopalnię tych "R" i nie tylko.
Aniu, a moje - okolice Gniezna - w kwadratach ATPOL jaki mają numer?
A jedną gałązkę ze znaleziskiem, które opisuję w TYM wątku to już przywiozłam :)
To ta gałązka, którą widać na pierwszej fotce - ta krótka oparta o tę długą :)
No to wystarczy w zupełności jako dokumentacja stanowiska - fragment z grzybkiem:-)
Basiu, samo Gniezno leży w dwóch kwadratach, zerknij tu:
Na zalinkowanej tam mapie Polski wybierasz miejse, w którym zebrałaś grzyby, spisujesz współrzędne, wpisujesz do kalkulatora i masz obliczony ATPOL.
Widzę, że z kwadratu CC-93 mamy pojedyncze zgłoszenia, ale już z CC-83 nie mamy.
dziękuję za wyjaśnienie :)
Jak wspomniałam na samej górze w pierwszym poście tego wątku - 12 stycznia na penetrowanym obszarze oddziału leśnego (nr oddziału 125) stwierdziłam trzy znaleziska kisielcowe: dwa kisielca trzoneczkowatego i [bf#145773].
Natomiast 13 stycznia wyczaiłam tam [bf#145782]!!!
Zatem mam teraz trzy znaleziska E. truncata na stanowisku - oddział leśny nr 125 lasu nadleśnictwa Czerniejewo :)
Każde z tych znalezisk ma swój wątek na forum i każde z nich ma szczegółową dokumentację fotograficzną w moich zasobach oraz notatkę.
Ten bilans to może tak raczej dla mnie, żeby uporządkować całość tematu E. truncata przed zgłoszeniem do rejestu.
(wypowiedź edytowana przez topazzz 16. stycznia. 2008)
Tą samą gałąź [bf#146044], dla kompletu informacji link do wątku.
Zatem po gatunkach grzybów występujących na tej gałęzi - jest to z dużym prawdopodobieństwem gałąź dębowa? W taki sposób jeszcze nie oznaczałam drzew;-)))
Exidia truncata - "... Na drewnie dębu, rzadziej lipy, wyjątkowo na innym drewnie liściastym...."
Vuilleminia comedens - "... głównie na drewnie dębowym..., Vuilleminia alni - przeważnie na drewnie olszy"
[opisy występowania gatunków za Atlasem roślin Marka S.]