bio-forum.pl

Czy to Peziza saniosa?

bez logowania - można przeglądać
GRej364049

od sie.2013

1. Czy to Peziza saniosa?
3.lis.22 19:37
Andrzej Ryś

Podłoże po remoncie elewacji z dużą ilością wapna. Wieś Krutyń w P. Piskiej

na przełamaniach nie wydzielało się niebieski mleczko

od cze.2017

2. Czy to Peziza saniosa?

od paź.2006

3. Czy to Peziza saniosa?
4.lis.22 17:15
Anna Hreczka "AHa"

Może raczej któraś uchówka?

od maj.2009

4. Czy to Peziza saniosa?

Jeśli masz zebrane, mogę spróbować oznaczyć.

od maj.2009

5. Czy to Peziza saniosa?

Dziękuję za przesyłkę! Dotarła szczęśliwie, dziś sprawdziłem.

Moim zdaniem nie może być to nic innego jak Phylloscypha (Peziza) boltonii.

Musiałem jednak nieco dokładniej przyjrzeć się jej. Ornamentacja zarodników w Twojej kolekcji jest w większości w postaci dość cieniutkich i krótkich grzbietów. Brakowało mi widoku bardziej masywnych brodawek. Musiałem kilka próbek obejrzałem zanim znalazłem również i takie zarodniki, jest ich jednak dość mało.

To jednak zupełnie nie dyskwalifikuje tego gatunku, mieści się wg. mnie w zmienności.

Cechy makro jak najbardziej odpowiednie, chociaż na ostatnich zdjęcia widzę na hymenium jakby oliwkowe odcienie które są odpowiednie dla P. labessiana. Ta jednak ma zupełnie inna ornamentację (brodawki bardziej masywne i okrągłe). Inna o porównywalnej ornamentacji jest P. phyllogena. Tak jednak występuje na wiosnę i posiada wyraźną warstwę wewnętrzną.

Podłoże jak najbardziej odpowiednie dla tego gatunku. Wapienną zaprawą jako substrat przewija sie w kilku znanych przeze mnie opisach tego gatunku.

Cechy mikro przedstawiam na mini-planszy.

Tekstur na niej nie ma ale sprawdziłem ich prawidłowość!

Chociaż z eksykatu dość trudno bada się Peziza to jednak jak dotąd nie znam innego gatunku do którego obserwowane cechy tak dobrze pasowałyby. Moim zdaniem możesz ją tak zgłosić jeśli oczywiście masz taki zamiar. Do mnie owocnik dotarł dość mocno pokruszony ale jest w pełni użyteczny więc jesli zgłosisz przekaże Błażejowi (ewentualnie mogę odesłać Tobie). Jeśli masz jeszcze inne owocniki i chcesz zgłosić to wyślij Błażejowi, będzie bogatsza kolekcja :)

od sie.2013

6. Czy to Peziza saniosa?
12.lis.22 22:32
Andrzej Ryś

Dzięki za oznaczenie tej rzadkości. Rozumiem, że to będzie drugie stwierdzenia dla Polski. Cieszy mnie to podwójnie ponieważ gatuneczek ten rośnie pod oknem mojej chaty. Zgłoszę do Błażeja i wyślę też okazy do niego. Oczywiście w pudełeczku po zapałkach. Te zmaltretowane okazy jakie przyszły ode mnie są oczywiście Twoje.

od lip.2004

od wrz.2005

8. Czy to Peziza saniosa?

Andrzeju, kiedy były zebrane okazy, które trafiły do mnie?

od sie.2013

9. Czy to Peziza saniosa?
12.gru.22 16:01
Andrzej Ryś

Dokładnej daty nie pamiętam, ale gdzieś tak w okolicy 10-15 listopad 2022

od paź.2006

10. Czy to Peziza saniosa?
12.gru.22 20:26
Anna Hreczka "AHa"

Andrzeju zobacz na daty zdjęć:-)

od sie.2013

11. Czy to Peziza saniosa?
12.gru.22 21:51
Andrzej Ryś

Po oznaczeniu przez Mirosława czyli w okolicy 12. 11. 2022 zebrałem kolejny owocnik rosnący pod oknem mojej chaty i wysłałem do Błażeja. Jak już wspomniałem dokładnej daty zbioru nie pamiętam, dlatego podaję datę zbioru w przedziale 10 - 15 listopad 2022.

Przepraszam z całą sympatią do Ciebie Aniu, ale Błażej pyta o datę zbioru okazów. Fakt na karku bliziutko 70-tka, więc może już coś nie jarzę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji