bio-forum.pl

Atlasy roślin w internecie.

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Atlasy roślin w internecie.
20.lis.07 10:44
Piotr Kobierski

atlasy roślin w internecie

dia-prod-mas-01.kb.dk

Flora Danica - wpisujemy w wyszukiwarce (lewy górny róg) łacińską nazwę rodzajową i klikamy sog.

utopia.knoware.nl

Flora of Northern Ireland

habitas.org.uk

należy kliknąć nazwę łacińską rodziny, pokaże się lista gatunków

s-weeds.net

BARDZO DOBRA STRONA

od sty.2007

2. Atlasy roślin w internecie.

dorzucę kolejne strony internetowe o roślinach:

missouriplants.com

na tej stronie, choć amerykańska, można znaleźć niektóre rośliny "native to Europe" lub "native to Eurasia"

od sie.2007

3. Atlasy roślin w internecie.

Przejrzałam te stronki. Są super! Podobają mi się bardzo caliban.mpiz-koeln.mpg.de missouriplants.com

od gru.2005

4. Atlasy roślin w internecie.

Dziękuję za liczne linki, też z pewnością odwiedzę te stronki:-)

od sty.2007

5. Atlasy roślin w internecie.

A to kolejne linki, które pojawiły się w wątku [bf#115156] w związku z gatunkami z rodziny ślazowatych, ale do indeksów alfabetycznych na pewno nietrudno będzie dotrzeć:

od lut.2007

6. Atlasy roślin w internecie.
26.lis.07 13:15
Piotr Kobierski

Kolejne linki:

pages.unibas.ch

biology.burke.washington.edu

W lewym dolnym rogu alfabetyczny spis rodzin, gatunków itp. - w zależności od tego co wybierzemy w polu Browse Plants

od sty.2007

7. Atlasy roślin w internecie.

To zerknijmy jeszcze tu: Linnean herbarium[linnaeus.nrm.se]

od sie.2007

8. Atlasy roślin w internecie.
16.gru.07 15:32
Grzegorz W "grzesiek_w"

Sądzę, że ten wątek to taki dobry pomysł, że aż chcę go ustawić jako "przyklejony" na samej górze strony. Barbaro, pomożesz mi? :)

od gru.2006

9. Atlasy roślin w internecie.
16.gru.07 20:21
Jaroslaw Makowski "maj"

Tutaj można też dużo poszukać;

od lut.2007

10. Atlasy roślin w internecie.
17.gru.07 15:19
Piotr Kobierski

Znalazłem fajną holederską stroną ze zdjęciami owoców i nasion - polecam

seeds.eldoc.ub.rug.nl

W wyszukiwarce wisujemy rodzaj lub gatunek po łacinie i klikamy przycisk z napisem Zoeken.

od lut.2007

11. Atlasy roślin w internecie.
19.gru.07 10:52
Piotr Kobierski

od lut.2007

12. Atlasy roślin w internecie.
19.gru.07 11:17
Piotr Kobierski

od lut.2007

13. Atlasy roślin w internecie.
20.gru.07 09:39
Piotr Kobierski

od gru.2006

14. Atlasy roślin w internecie.
11.lut.08 20:28
Jaroslaw Makowski "maj"

A to zestawienie dobrych stron (wraz z atlasem Marka S.) niem-angielski

guenther-blaich.de

od lut.2007

15. Atlasy roślin w internecie.
25.lut.08 13:03
Piotr Kobierski

od maj.2007

16. Atlasy roślin w internecie.

Poszukuję pełnej (szeroko pojętej) listy roślin naczyniowych ATLANTYCKICH, występujących we florze Polski. Ewentualnie, gdzie można o niej przeczytać?

Z góry dziękuję za pomoc

od sty.2008

17. Atlasy roślin w internecie.
29.mar.08 23:34
Staszek K. "stku"

Jakimś źródłem informacji o "atlantyckości" gatunku jest wskaźnik kontynentalizmu wg Zarzycki i in. 2002

Taką informację daje przy poszczególnych opisach gatunków pan Marek Snowarski w swoim atlasie.

Tzn. wskaźnik kontynentalizmu 1 to gatunki atlantyckie, występujące jedynie w zachodniej części Polski; wskaźnik kontynentalizmu 2 to gatunki subatlantyckie, występujące głównie w zachodniej części Polski.

Wystarczy zapuścić Google z opcją

"gatunek atlantycki" OR "gatunek subatlantycki" site:www.atlas-roslin.pl i już coś masz (137 gatunków)

Niestety atlas nie jest w 100% kompletny więc paru gatunków o jakie Ci chodzi będzie brakować.

Jeśli chcesz mieć pełną listę, to nie ma rady, trzeba sięgnąć do źródła Zarzycki i in. 2002 lub ewentualnie poprosić to Ci na priva wyślę selekcję wg tego wskaźnika

od maj.2007

18. Atlasy roślin w internecie.

Dziękuję Staszku za informacje. Pozdrawiam - Roman

od kwi.2008

19. Atlasy roślin w internecie.

Robimy z córką zielnik i w kilku przypadkach mamy wątpliwości.

Mam 2 pytania dot. systematyki roślin.

1. Do jakiej rodziny należy Lnica pospolita (Linaria vulgaris)?

Wikipedia podaje że Przetacznikowate, natomiast Atlas roślin - Trędownikowate.

2. Jaką rodzine podać na karcie zielnika jeśli żródła podają nazwe rodziny typu: Wiechlinowate, Trawy

Kapustowate, Krzyżowe

Astrowate, Złożone

Jasnotowate, Wargowe

Domyślam, że w gronie fachowców moje pytania wzbudzą niejeden uśmiech (może przez to będą zdrowsi?- czego wszystkim życzę) ale nie każdy posiada gruntowną wiedzę mimo tego, że kocha przyrodę.

Pozdrawiam wszystkich, którzy są skłonni poświęcić swój czas na rozwianie naszych wątpliwości

od lut.2007

20. Atlasy roślin w internecie.
25.kwi.08 13:01
Piotr Kobierski

1. Lnica pospolita (Linaria vulgaris)- należy do rodziny trędownikowatych (Scrophulariaceae)

2. Wichlinowate, Kapustowate, Astrowate, Jasnotowate to nowe nazwy rodzin, natomiast trawy, krzyżowe, złożone i wargowe to nazwy stare.

Np. Wichlinowate (Poaceae) nowa nazwa rodziny - Trawy (Gramineae) stara nazwa rodziny

Korzystaj z systematyki w atlasie roślin.

od kwi.2008

21. Atlasy roślin w internecie.

Dziękuje za szybka reakcję Panie Piotrze!

Pozdrawiam gorąco!

od maj.2004

22. Atlasy roślin w internecie.
25.kwi.08 13:38
"remek"

Odnośnie lincy...

Kolejny przykład na to, że nie należy bezkrytycznie korzystać z Wikipedii. Internet jest doskonałym źródłem informacji, ale trzeba mieć już pewną wiedzę w danej dziedzinie aby oddzielić "ziarno od plew"...

Odnośnie systematyki, z polskich stron zdecydowanie najlepiej korzystać z www.atlas-roslin.pl

W razie wątpliwości lepiej jednak wybrać się do biblioteki i zajrzeć np. do "Botaniki systematycznej" Szweykowskich.

Trzeba również pamietać, że ujęć systematycznych są setki, jeśli nie tysiące. Mogą się dość znacznie różnić między sobą, dlatego zawsze określając pozycję systematyczną danego gatunku trzeba podać źródło, na którym się opieramy - to, że się tak wyrażę, rozwiązuje sprawę.

Wracając jednak do głównego wątku tego tematu, polecam szwedzki serwis Den virtulla flora:

linnaeus.nrm.se

Zdjęcia często są dość kiepskiej jakości, ale najmocniejszą stroną są mapy zasięgów dla każdego gatunku. Bardzo często tam zaglądam.

od lut.2007

23. Atlasy roślin w internecie.
28.kwi.08 10:42
Piotr Kobierski

od wrz.2007

24. Atlasy roślin w internecie.
15.maj.08 09:24
Rafał "kumkwat"

od kwi.2008

25. Atlasy roślin w internecie.

Skany z atlasu roślin Carla Axela Magnusa Lindmana

caliban.mpiz-koeln.mpg.de

Zielnik online

botanical.com

od kwi.2008

26. Atlasy roślin w internecie.

Flora Europy:

macmerik.nl

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji