atlasy roślin w internecie
Flora Danica - wpisujemy w wyszukiwarce (lewy górny róg) łacińską nazwę rodzajową i klikamy sog.
Flora of Northern Ireland
należy kliknąć nazwę łacińską rodziny, pokaże się lista gatunków
BARDZO DOBRA STRONA
dorzucę kolejne strony internetowe o roślinach:
na tej stronie, choć amerykańska, można znaleźć niektóre rośliny "native to Europe" lub "native to Eurasia"
Przejrzałam te stronki. Są super! Podobają mi się bardzo caliban.mpiz-koeln.mpg.de missouriplants.com
Dziękuję za liczne linki, też z pewnością odwiedzę te stronki:-)
A to kolejne linki, które pojawiły się w wątku [bf#115156] w związku z gatunkami z rodziny ślazowatych, ale do indeksów alfabetycznych na pewno nietrudno będzie dotrzeć:
Kolejne linki:
W lewym dolnym rogu alfabetyczny spis rodzin, gatunków itp. - w zależności od tego co wybierzemy w polu Browse Plants
To zerknijmy jeszcze tu: Linnean herbarium[linnaeus.nrm.se]
Sądzę, że ten wątek to taki dobry pomysł, że aż chcę go ustawić jako "przyklejony" na samej górze strony. Barbaro, pomożesz mi? :)
Tutaj można też dużo poszukać;
Znalazłem fajną holederską stroną ze zdjęciami owoców i nasion - polecam
W wyszukiwarce wisujemy rodzaj lub gatunek po łacinie i klikamy przycisk z napisem Zoeken.
A to zestawienie dobrych stron (wraz z atlasem Marka S.) niem-angielski
Poszukuję pełnej (szeroko pojętej) listy roślin naczyniowych ATLANTYCKICH, występujących we florze Polski. Ewentualnie, gdzie można o niej przeczytać?
Z góry dziękuję za pomoc
Jakimś źródłem informacji o "atlantyckości" gatunku jest wskaźnik kontynentalizmu wg Zarzycki i in. 2002
Taką informację daje przy poszczególnych opisach gatunków pan Marek Snowarski w swoim atlasie.
Tzn. wskaźnik kontynentalizmu 1 to gatunki atlantyckie, występujące jedynie w zachodniej części Polski; wskaźnik kontynentalizmu 2 to gatunki subatlantyckie, występujące głównie w zachodniej części Polski.
Wystarczy zapuścić Google z opcją
"gatunek atlantycki" OR "gatunek subatlantycki" site:www.atlas-roslin.pl i już coś masz (137 gatunków)
Niestety atlas nie jest w 100% kompletny więc paru gatunków o jakie Ci chodzi będzie brakować.
Jeśli chcesz mieć pełną listę, to nie ma rady, trzeba sięgnąć do źródła Zarzycki i in. 2002 lub ewentualnie poprosić to Ci na priva wyślę selekcję wg tego wskaźnika
Dziękuję Staszku za informacje. Pozdrawiam - Roman
Robimy z córką zielnik i w kilku przypadkach mamy wątpliwości.
Mam 2 pytania dot. systematyki roślin.
1. Do jakiej rodziny należy Lnica pospolita (Linaria vulgaris)?
Wikipedia podaje że Przetacznikowate, natomiast Atlas roślin - Trędownikowate.
2. Jaką rodzine podać na karcie zielnika jeśli żródła podają nazwe rodziny typu: Wiechlinowate, Trawy
Domyślam, że w gronie fachowców moje pytania wzbudzą niejeden uśmiech (może przez to będą zdrowsi?- czego wszystkim życzę) ale nie każdy posiada gruntowną wiedzę mimo tego, że kocha przyrodę.
Pozdrawiam wszystkich, którzy są skłonni poświęcić swój czas na rozwianie naszych wątpliwości
1. Lnica pospolita (Linaria vulgaris)- należy do rodziny trędownikowatych (Scrophulariaceae)
2. Wichlinowate, Kapustowate, Astrowate, Jasnotowate to nowe nazwy rodzin, natomiast trawy, krzyżowe, złożone i wargowe to nazwy stare.
Dziękuje za szybka reakcję Panie Piotrze!
Pozdrawiam gorąco!
Odnośnie lincy...
Kolejny przykład na to, że nie należy bezkrytycznie korzystać z Wikipedii. Internet jest doskonałym źródłem informacji, ale trzeba mieć już pewną wiedzę w danej dziedzinie aby oddzielić "ziarno od plew"...
Odnośnie systematyki, z polskich stron zdecydowanie najlepiej korzystać z www.atlas-roslin.pl
W razie wątpliwości lepiej jednak wybrać się do biblioteki i zajrzeć np. do "Botaniki systematycznej" Szweykowskich.
Trzeba również pamietać, że ujęć systematycznych są setki, jeśli nie tysiące. Mogą się dość znacznie różnić między sobą, dlatego zawsze określając pozycję systematyczną danego gatunku trzeba podać źródło, na którym się opieramy - to, że się tak wyrażę, rozwiązuje sprawę.
Wracając jednak do głównego wątku tego tematu, polecam szwedzki serwis Den virtulla flora:
Zdjęcia często są dość kiepskiej jakości, ale najmocniejszą stroną są mapy zasięgów dla każdego gatunku. Bardzo często tam zaglądam.
Skany z atlasu roślin Carla Axela Magnusa Lindmana
Zielnik online
Flora Europy: