bio-forum.pl

zmarnowana Daedaleopsis confragosa?

bez logowania - można przeglądać
GRej88410

od paź.2007

1. zmarnowana Daedaleopsis confragosa?
18.lis.07 18:41
Paula Probucka "Mykola"
Daedaleopsis confragosa_001
Daedaleopsis confragosa_002
Daedaleopsis confragosa_003

No dobra, Marcin mnie zachęcił... Kolejny okaz jarząbkowy. Tak dla upewnienia się, bo kolorystycznie to w ogóle ideału gmatwicy chropowatej nie przypomina, ale generalnie wygląda (kapelusz 9, 5 cm szerokości):

Mogę oznaczyć jako Daedaleopsis confragosa?

od lis.2006

2. zmarnowana Daedaleopsis confragosa?

Tu cienki jestem, ale kiedyś muszę nadrobić zaległości z tej hubkowej "podstawówki"

Odpadają raczej na pewno:

- Daedalea quercina

- Trametes gibbosa

świetnie zilustrowane przez Andreasa w wątku:

[bf#82690]

Wydaje się, że Twój typ może być trafny. Zerknąłem u Darka

grzyby.strefa.pl

hymenofor podobny.

U Marka widać, że jedną kluczowych spraw jest białoorzechowa powierzchnia hymenoforu u młodego owocnika

grzyby.pl

I tak pewności nie mam:- (

od lis.2006

3. zmarnowana Daedaleopsis confragosa?

Wertuję forum i mam. Piotrek znalazł ją właśnie na jarząbie!

[bf#62348]

Więc innej opcji już nie może być.

(wypowiedź edytowana przez Grzybiorz 18. listopada. 2007)

od paź.2007

4. zmarnowana Daedaleopsis confragosa?
18.lis.07 22:16
Paula Probucka "Mykola"

Jak taka pospolitą Sorbus aucuparia można porównywać z podlegającym ochronie gatunkowej Sorbus intermedia?

Zartuję:-) Prawdopodobnie właśnie ona, choć tylko w atlasie Darka znalazłam aż tak wielkoporowe (zwróć na to uwagę - proporcjonalnie do szerokości, to bardzo długie są te pory. Szerokość 0, 5-0, 7, max 1 mm, a najdłuższy ma 1, 8 cm).

od paź.2007

5. zmarnowana Daedaleopsis confragosa?
20.lis.07 20:28
Paula Probucka "Mykola"

Jeśli prawdą jest, że Daedaleopsis confragosa ma powierzchnię kapelusza gładką, to to (pomijając kolor hymenoforu) NA PEWNO nie jest gmatwica chropowata. Ten owocnik ma włochaty kapelusz. Cały. Nie bruzdowany itp., lecz na pewno włochaty, nieco tylko łysiejący. Widać to odrobinkę na trzecim zdjęciu, a pod lupą widać już na 100%.

Myślałam o którejś z Gloeophyllum, ale która wyrasta na (jeszcze, ledwo, ale żywych), całkowicie pokrytych korą, wciąż jeszcze co roku liściastych, kwitnących i owocujących Sorbus intermedia?

Kolejna zagadka...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji